שתף קטע נבחר

סמנכ"ל הליכוד: "מבצע ההתפקדות הרס את הבחירות"

ביום שאחרי הבחירות בליכוד, במהלכן אירעו עיכובים, אי סדרים ומהומות בקלפיות רבות, מאשים סמנכ"ל הליכוד את מבצע ההתפקדות האחרון בכישלון. "רבים הם אורחים לרגע שמחפשים עמדות כוח, ויש אנשים שאילצו אותם להתפקד, לחלק מהמתמודדים אין כל קשר לליכוד". יו"ר ועדת הבחירות: "נשנה את החוקה"

"הבחירות היו עבור האורחים לרגע, שהתפקדו בחודש האחרון לליכוד". כך אומר היום (ג') סמנכ"ל הליכוד, רפי בר חן, יום לאחר שהבחירות בליכוד הפכו לפיאסקו בשל מהומות שפרצו בקלפי הגדולה ביותר, באיצטדיון טדי בירושלים, ובשל אי סדרים שהתגלו בקלפיות ברחבי הארץ. בשל המהומות והלחץ בירושלים, נדחו בה הבחירות בשבוע ובשאר הקלפיות הן החלו באיחור. גם בגבעת שמואל ובייישובים נוספים נדחו הבחירות לשבוע הבא. לדברי יו"ר ועדת הבחירות, אורי שטרוזמן, תוצאות הבחירות שהתקיימו אתמול יתפרסמו ביום חמישי הקרוב.
ראש הממשלה אריאל שרון אמר בנוגע לבחירות כי "ברוב המקומות דברים התנהלו בצורה מסודרת", וכי "במקומות שלא, יש לנקוט בצעדים הדרושים". שרון ציין ששטורזמן יבדוק את הדברים.

מבצע התפקדות מהיר

הסמנכ"ל בר חן, הנחשב לאיש מחנה שרון בירושלים, מאשים בבעיות דווקא את העובדה שבשבועות האחרונים שילשה התנועה את מספר מתפקדיה, במבצע התפקדות מהיר.
"זה אבסורד, לא מזמן היינו 90 אלף מתפקדים, אבל ביום הבחירות כבר היינו כ-305 אלף איש", אמר בר חן ל-ynet. "המתפקדים החדשים, האורחים לרגע, קובעים את אופי התנועה. הבחירות היו עבור האורחים ואני מקווה שהשופט אורי שטרוזמן, יו"ר ועדת הבחירות, יעלה את זה בישיבה הקרובה. אם לא, אנחנו נצטרך להעלות את זה".
בר חן מציע להגביל את זכות הבחירה רק למי שחבר בתנועה לפחות שנתיים, ואת הזכות להיבחר, למי שחברים בתנועה שלוש שנים. "לא יכול להיות שמנבחרי הליכוד בכנסת דורשים תשעה חודשים לפחות של חברות בתנועה, אך מי שרוצה להיות חבר מרכז, צריך רק להתפקד".
ביקורת קשה מותח בר חן גם על האופן בו נעשה מבצע ההתפקדות. "רוב המתפקדים הצטרפו כדי לשרת את הפעיל המקומי, את השכן, את החבר לעבודה. יש אנשים שאילצו אותם להתפקד ואפילו שילמו להם כסף כדי שיעשו הוראת קבע לדמי החבר. זה הרסני מבחינת התנועה. יש מספר לא מבוטל של מתמודדים בבחירות שבינם לבין הליכוד אין כל קשר. מדובר באנשים ששואפים לעמדות כוח ועמדות כוח כלכליות".
בשל כך מביע בר חן ספק בכך שבמפקד הבא יישארו יותר מ-150 אלף מתפקדים, מבין ה-300 אלף הרשומים כעת.

בר חן: היה צורך במשקיפים

בר חן מקבל את טענת אנשי ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, שהיה צורך בהצבת משקיפים מטעם הקבוצות המתמודדות, בקלפיות. "זו זכות יסוד דמוקרטית שצריכה להיות למתמודדים. לדעתי, אם מישהו היה ניגש לערכאה משפטית ותובע להציב משקיפים, הוא היה זוכה. נשקול לבקש מבית הדין של התנועה להציב בכל זאת משקיף בכל קלפי. נוצר מצב שאפילו אין לנו בקרה על מי הצביע בגלל שלא היה נציג. זאת טעות שנתנו לזה לקרות".
את העובדה שהבחירות באיצטדיון טדי בירושלים נדחו בשבוע הוא מסביר בכך שלא היו מספיק משקיפים בקלפיות. "אם הייתה ועדת בחירות עם משקיפי כל הקבוצות המתמודדות, היינו נאבקים על קיום הבחירות בירושלים, גם אם הן היו מתחילות רק ב-11:30".
הנזק הכספי למתמודדים בבחירות שנדחו, הוא אומר, עומד על כמיליון שקל. "זה כסף שירד לטמיון, בין אם מדובר בהוצאה עצמית או בתרומות. אתמול נזרקו מיליוני שקלים על עובדי חברות כוח אדם, מאבטחים, עובדי הקלפיות, הסעות.

יו"ר ועדת הבחירות: נשנה את החוקה

השופט אורי שטרוזמן, יו"ר ועדת הבחירות של הליכוד, מסכים עם חלק מהדברים שאמר בר חן, והחליט לנסות לתקן את חוקת הליכוד, כך שלא תאפשר לכל מתפקד לבחור ולהיבחר למועצות הסניפים ולמרכז המפלגה, ללא ותק מינימלי בתנועה.
שטרוזמן אמר ל-ynet כי הוא והיועץ המשפטי של הליכוד מעבדים כעת הצעה לשינוי חוקת המפלגה, ולאפשר רק לחברים שרשומים בה לפחות שנתיים, להתמודד בבחירות למועצות הסניפים, ולאלה הרשומים לפחות שלוש שנים להיבחר כחברי מרכז.
לדברי שטרוזמן, האפשרות העומדת בפני מתפקדים חדשים להשפיע, "היא תופעה הקיימת בכל מפלגה שעושה התפקדות כזו, ואני מצטער על כך. אני מציע להפסיק את זה, כדי שלא כל מי שהוא בגדר 'אורח נטה ללון' יוכל להתפקד היום לליכוד ומחר להיות חבר מרכז ולהחליט מי יהיה ראש הממשלה שלי ומה תהיה מדיניות הליכוד".
לדברי שטורזמן, השיטה הנוכחית עלולה להביא לתוצאות אבסורדיות. "אם אני ראש מפלגה, אני יכול להגיד לחברי להתפקד למצנע כי הוא יכשיל את מפלגת העבודה, ואז לחזור אלינו. זה לא סביר. זה פתח לאנשים שלאו דווקא טובת המפלגה נמצאת בראש מעייניהם".

מחנה נתניהו: כשל ארגוני וריכוזיות יתר

ח"כ ישראל כץ, המקורב לבנימין נתניהו, מאשים ביום שאחרי את אנשי ראש הממשלה אריאל שרון, שניהלו את הבחירות, בכשל ארגוני שנבע ממניעים פוליטיים ובריכוזיות יתר. "ברגע שרוצים לשלוט ביחד בכל התהליך, בהדפסת טפסים, בקליטת טפסים וביצירת קשיים לכל מי שקשור למחנה נתניהו, נוצר הכשל. אי אפשר לרצות לשלוט גם בכל התהליך מסיבות פוליטיות וגם לצפות שהכל ילך כשורה. במקום היתרון הפוליטי שהם רצו להשיג בריכוזיות, נוצר כשל ארגוני".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רפי בר חן. מאשים
אתר הכנסת
כשל ארגוני. ישראל כץ
אתר הכנסת
מומלצים