שתף קטע נבחר

"רבין ואני היינו מיישמים את אוסלו"

בראיון מיוחד ל-ynet, ביום הזיכרון השביעי לרצח ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל, מספר שר החוץ שמעון פרס לאילו תכונות של רבין הוא מתגעגע, וכיצד היו נראים ישראל והמזרח התיכון לו לא היה הרצח מתקיים

שבע שנים אחרי היום ההוא, שבו ניצבו זה לצד זה בכיכר דקות לפני הרצח, שר החוץ שמעון פרס משוכנע כי יצחק רבין ז"ל היה ממשיך, יחד איתו ביישום הסכמי אוסלו. בראיון מיוחד ל-ynet מספר השר פרס על הגעגועים ליכולתו של רבין לקבל החלטות, על השגיאות של יאסר ערפאת, ומדוע הביטוי "פושעי אוסלו" מרגיז אותו.

מר פרס, מה היה שונה היום - אם רצח רבין לא היה מתרחש?

"קרוב לוודאי שהיה יותר סיכוי להמשיך בתהליך אוסלו. אין ספק ששניים הם יותר משמעותיים מאחד. רבין ואני עבדנו בעניין הזה עבודה משותפת שזה דבר די נדיר בפוליטיקה, שבה הולכים בדרך כלל כל אחד לחוד. היינו ודאי ממשיכים ביישום ההסכם".

מה מרבין חסר היום בזירה של מקבלי ההחלטות בתחום המדיני?

"רבין היה איש צבא, איש מדינה, אדם שידע לקבל החלטות. הוא נהנה מצד אחד מרצון להביא להכרעה, ומצד שני הוא זכה לאמון העם. זה דבר נדיר ביותר היום".

איזה דבר מהותי, פרט לרצח רבין, פגע ביישום תהליך אוסלו?

"צריך לומר שרצח רבין הוא באמת רק חלק ממה שהשתנה. הדבר הנוסף הם השגיאות שעשה ערפאת. הכוונה היא לגל הפיגועים הנורא של 1996. אמנם אי אפשר להטיל את כל התהליך על איש אחד, אך גל הפיגועים בשנה זו היה ממש קטסטרופה. אין ספק ששגיאותיו של ערפאת פגעו בתהליך".

אולי עכשיו, בפרספקטיבה של כמעט עשור, ניתן לומר: נעשתה טעות בהסכמי אוסלו. טעות שנבעה מנקודת מבט מוטעית באשר ליכולת והרצון של ערפאת לשמש פרטנר.

"זה לא עניין של אופי (אופיו של ערפאת - ד.ב.), זה עניין של מדיניות. הוא עשה הרבה שגיאות, אך היו גם דברים אחרים. הוא היה הפלסטיני הראשון שהכיר במדינת ישראל, והיחיד שהציע פשרה על בסיס גבולות 67' ולא 47'. אף פלסטיני לא עשה זאת קודם. אני לא אומר שהוא עשה רק שגיאות, משום שבלי ההישגים הללו אי אפשר היה להגיע להסכם אוסלו. למרות שהשגיאות תרמו הרבה למצב הנוכחי".

אז ללכת עם ערפאת כפרטנר לא היתה טעות?

"לא. אם לא היינו הולכים עם ערפאת, היינו הולכים עם החמאס, ועם החמאס אי אפשר להגיע לשום מקום".

מה לגבי הטעויות בצד הישראלי?

"הטעויות הן בעיקר ההתנחלויות, והעובדה שלא עמדנו בלוח הזמנים של הסכם אוסלו כפי שהבטחנו".

האם אתה סבור ששרון היה צריך למצוא את הדרך להיות בארץ ביום הזיכרון הממלכתי לרצח רבין, למרות הסמיכות של התאריך הזה לפגישתו עם הנשיא בוש?

"אינני מבקר את שרון ואינני מחליט במקומו. זו ההחלטה שלו".

שבע שנים לאחר הרצח, השתרש הביטוי "פושעי אוסלו", ביטוי קשה שמתייחס בעיקר אליך ואל רבין ז"ל. מה אתה חש כשאתה שומע זאת?

"אינני חייב להגיב לכל דבר שטות. הפשע היה בהפסקת אוסלו, ולא בהסכם אוסלו עצמו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מאיר פרטוש, ידיעות אחרונות
פרס. מתגעגע להחלטות
צילום מאיר פרטוש, ידיעות אחרונות
רבין ופרס. בימים ההם
מומלצים