שתף קטע נבחר

"ישראל תקבל התרעה מספקת לקראת התקיפה בעיראק"

כך אומרים גורמים בכירים בפמליית ראש הממשלה. הבית הלבן נאלץ לפרסם הבהרה לדברי בוש, לפיהם הוא בהחלט "מבין" אם ישראל תרצה להגן על עצמה. בוושינגטון אמרו: בוש התכוון למתקפת פתע עיראקית, בלי קשר לפעולה המתוכננת שלנו. בוש הפתיע בהודעת תמיכה בכלכלה הישראלית. האמריקנים הציגו את תכניתם המדינית "מפת דרכים"

"ישראל תקבל התרעה מספיקה לקראת מתקפת ארצות הברית בעיראק", כך אומרים היום (ה') גורמים בכירים בפמליית ראש הממשלה בוושינגטון.
כמה זמן בדיוק? גורם ישראלי בכיר ציין כי לפני המתקפה האמריקנית באפגניסטן, קיבלה ישראל התרעה של למעלה מיומיים. שעה לפני המתקפה התקשר הנשיא בוש ועדכן את ראש הממשלה, אריאל שרון. "הפעם, משום שהדבר יותר מורכב, ברור שההתרעה תהיה ארוכה יותר", אמר הגורם הבכיר. ההערכה היא כי מדובר בכשבוע.
גורמים בפמליית ראש הממשלה הביעו שביעות רצון רבה מדברי בוש אמש (יום ד'): "מדובר במסר הרתעתי חריף לכל הגורמים באזור, אשר אומר 'אני מעוניין לפרק את סדאם מנשקו, אבל בינתיים אל תפעלו נגד ישראל. היא בת בריתנו והיא יכולה להגיב, ואם לא, אז אנחנו נגיב'", הם אומרים.

האמריקנים "הבהירו" דברי בוש

הבית הלבן נאלץ לפרסם הלילה הבהרה בנוגע לדבריו של הנשיא בוש, שאמר אמש במסיבת העיתונאים עם שרון: "אם עיראק תתקוף את ישראל מחר - אני בטוח שתהיה תגובה מתאימה. אני מניח שראש הממשלה שרון יגיב. יש לו רצון להגן על עצמו".
שון מקורמיק, דובר המועצה לביטחון לאומי הבהיר בעקבות הדברים כי בוש התכוון למתקפת פתע עיראקית על ישראל - ללא קשר למהלך האמריקני הצפוי: "אם תהיה פעולה צבאית רחבה באזור - מדובר בסיטואציה שונה, ונתייעץ עם כל המדינות באזור שלהן נשקף איום".
בדבריו אמש הוסיף בוש כי הוא מקווה שעיראק תתפרק מנשקה בשלום, על מנת שמצב דוגמת תגובה צבאית ישראלית לא יקרה. "סדאם הוא אדם מסוכן. הוא תקף בגז את אנשיו שלו. לכן ברור שיש לפרקו מנשקו, אם סדאם יתקוף את ישראל, גם הקהילה הבינלאומית לא תסבול זאת", הבהיר. בתשובה לשאלה מדוע הוא מתמהמה, השיב הנשיא כי פעולות האו"ם לוקחות זמן. "התחייבתי ללכת לאו"ם. יש דעות שונות במועצת הביטחון". בוש אמר שצריך לקבל החלטה שיהיו לה תוצאות, והוסיף "אני אדם סבלני. אם האו"ם לא יכול לפעול שוב, אחרי 11 שנים ו-16 החלטות שלא מומשו, אז נצטרך לפעול במסגרת הקואליציה. בינתיים אנו נותנים לאו"ם הזדמנות".
בוש הזכיר בדבריו את חשיבות העברת הכספים שהוקפאו לפלסטינים "תחת פיקוח", וכן ציין כי שוחח עם שרון על "המסגרת להשגת שלום, על שתי מדינות החיות זו בצד זו בשלום, כחלק מהחזון שלנו". הוא ציין כי איש מחלקת המדינה האמריקנית, השליח ויליאם ברנס, יחזור למזרח התיכון בקרוב. לדברי גורמים בכירים בפמליית שרון, ברנס אמור להגיש לישראל ולמדינות ערב נייר עבודה ראשוני שישרטט את הדרך לכינון מדינה פלסטינית תוך שלוש שנים.
במסר חריף לחיזבאללה ולמדינות אשר נותנות לארגון חסות (לבנון וסוריה), אמר בוש: "אנו מבהירים למדינות שנותנות מחסה לחיזבאללה ולמדינות אחרות, שאנו מצפים שלא יהיו מתקפות בגבול הצפון. יש ללחום בטרור בכל מקום בו הוא קיים. הטרור עדיין קיים במקומות מסוימים. חוץ מעיראק, אנו מצפים גם מהחיזבאללה לא לתקוף את ידידתנו".
הנשיא הפתיע והביע תמיכה במצב הכלכלה הישראלית. "יש לנו אמון רב בכלכלה הישראלית ובעם הישראלי", אמר. "הנכס הגדול ביותר של ישראל הוא כושר החשיבה וההמצאה של עמה".

אחרי עיראק - תכנית "מפת הדרכים"

האמריקנים פירסמו אתמול זמן קצר לפני פגישת שרון-בוש את התכנית המדינית שגיבש הממשל, המכונה "מפת דרכים", ליום שאחרי סיום המתקפה בעיראק. התכנית כוללת שלושה שלבים לפתרון הסיכסוך עם הפלסטינים:
1. עד אמצע 2003: הפסקת הפיגועים, רפורמות ברשות, הקפאת הבנייה בהתנחלויות ונסיגה של כוחות צה"ל משטחי איי.
2. עד אמצע 2004: כינוס ועידה בינלאומית ומשא ומתן על הקמת מדינה פלסטינית ופירוק התנחלויות.
3. עד 2005-2006: משא ומתן על הסדר הקבע בשיתוף מדינות ערב (בעיקר ירדן ומצרים), תוך העלאת סוגיות ירושלים והפליטים.
התכנית אמורה להתבצע תוך כשלוש שנים, ואין היא סופית משום שטרם קיבלה את אישורו של הנשיא בוש.

בוש קיבל אישור לתקוף

קודם לכן אמש, שב נשיא ארצות הברית והבהיר כי הנושא העיראקי נמצא בראש סדר העדיפויות של הממשל. בנאום בפני חברי הקונגרס, להם הודה על האישור שהעניקו לבית הלבן לפעולה צבאית, הבהיר בוש: "כמפקד העליון של הצבא אני יודע את הסיכונים לארצנו. אנו פועלים להקים את הקואליציה הרחבה ביותר האפשרית, כדי לכפות את דרישותנו על עיראק".
הנשיא הבהיר כי ארה"ב תמלא את תפקידה ההיסטורי: "אני מקווה שהעם העיראקי לא ישים לב לתעמולה המרושעת של ממשלתו. אמריקה לא רוצה לשלוט. אם עיראק רוצה להימנע מפעולה צבאית - מוטלת עליה החובה לציית לכל דרישות העולם", הבהיר בוש.
קודם לכן תקף שגריר עיראק באו"ם את כוונת ארצות הברית לתקוף בעיראק והאשים אותה בניסיון "להשתלט על המזרח התיכון".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בוש עם שרון. תהיה התרעה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
ראש הממשלה בוושינגטון. יחסים מצוינים
צילום: רויטרס
מומלצים