שתף קטע נבחר

 

מתחדשים המגעים עם הפלסטינים על הקלות לאוכלוסיה

פרס בתום פגישה עם השליח ברנס: ערפאת הוא לא כמו נלסון מנדלה, "ולא מנהיג של תנועה מהפכנית מן הסוג הפרגמטי שניתן להתקדם באמצעותו"

צוות ישראלי בראשות השר שמעון פרס צפוי להיפגש מחר (ה') בערב עם סעיב עריקאת, לדיון בהקלות לפלסטינים.
פגישתו של הצוות הישראלי, הכולל גם את השר ריבלין, עם הפלסטינים מתקיימת על רקע דרישת הנשיא בוש לפעול להקלת המצב ההומניטרי בשטחים במהירות האפשרית.
השליח האמריקני למזרח התיכון, ויליאם ברנס, הגיע בצהריים לישראל. ברנס נפגש עם שר החוץ שמעון פרס, האלופים גיורא איילנד, עמוס גלעד ואהרון זאבי פרקש, ראש לשכת שרון דב וייסגלס וראש המוסד הנכנס מאיר דגן.
שר החוץ שמעון פרס אמר בתום פגישתו עם ברנס, אשר עסקה במפת הדרכים האמריקנית ליישום חזון הנשיא בוש הקורא להקמת מדינה פלסטינית ב-2005, כי יש לשים את נושאי הביטחון בראש סדרי העדיפויות. בכך רמז פרס לביקורת הישראלית על העובדה שמפת הדרכים לא מעמידה דרישות מספקות מן הפלסטינים בתחום הביטחון.
פרס אמר עוד שארה"ב תקבל בהמשך את ההערות הישראליות הרשמיות למפת הדרכים. "אף אחד לא היה רוצה לראות את המצב באזור יוצא מכלל שליטה, ואת המחבלים קובעים את סדר היום. הבעיה העיקרית של הפלסטינים היא החמאס והג'יהאד", אמר פרס.
פרס הדגיש את חוסר היכולת של ערפאת, מזה תשע שנים, לשלוט בשטח, ואמר כי הוא איננו כמו נלסון מנדלה, "הוא איננו מנהיג של תנועה מהפכנית מן הסוג הפרגמטי שניתן להתקדם באמצעותו".
בין ההסתייגויות שהציג פרס - התנגדות לנוכחות קבועה של האו"ם והאיחוד האירופי באזור, למטרות פיקוח.
שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, אמר בצהריים לשליח הרוסי למזרח התיכון, אנדריי ודובין, כי "מפת הדרכים" שיציג ברנס, כוללת אלמנטים חיוביים.

מחלוקת בין פרס לשרון

ראש הממשלה, אריאל שרון, כינס את אנשי משרדו ונציגים של זרועות הביטחון כדי לדון ב"מפת הדרכים" ובתגובה הישראלית אליה. אז התברר כי בינתיים שוררת מחלוקת בין ראש הממשלה לבין שר החוץ, בנושא המחויבות להקמת מדינה פלסטינית.
השר פרס תומך בכל חלקי נאומו של בוש, הכולל הקמת מדינה פלסטינית בגבולות זמניים עד שנת 2005. פרס אמר לנציגי האיחוד האירופי כי שרון התחייב לקבל את עקרונות בוש במלואם, כולל ההתחייבות למדינה פלסטינית. ואולם בלשכת שרון הבהירו כי ישראל מתנגדת לקביעת לוחות זמנים מחייבים.
"הדבר עלול להחזיר את תסריט אוסלו, אשר בו הצד השני לא מילא את חלקו, וישראל הועמדה עם הגב לקיר בדרישה למלא את חלקה", אמרו בלשכת שרון, "העיקרון המחייב היחיד בהתקדמות במפת הדרכים צריך להיות עיקרון של מבחן הביצוע, כלומר, שלא ניתן יהיה להתקדם משלב אחד לשלב הבא מבלי לסיים את יישום השלב הקודם. ישראל לא יכולה לקבל את העיקרון של הקמת מדינה פלסטינית עד 2005 כפשוטו - בלי שזה יהיה מתונה במלחמה בטרור, בפירוז המדינה הפלסטינית ובמילוי כל ההסכמים".
גם גורמים ביטחוניים ציינו כי "הדרישות מהפלסטינים לפעול נגד הטרור, ממוסמסות מאוד במסמך". לדברי הגורמים, הפלסטינים נדרשים רק להכריז שהם מתנגדים לשימוש בטרור ובאלימות נגד ישראל, דבר שהם עושים בכל מקרה בתדירות גבוהה. לדברי הגורמים, הם מצפים שיוטלו על הפלסטינים דרישות מעשיות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
לא תהיה פריצת דרך. פרס
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים