שתף קטע נבחר

 

ההערכה: התקציב יעבור - הממשלה תיפול

מסתמן רוב דחוק לממשלה בהצבעה על התקציב ביום ד', בזכות תמיכתו של ליברמן ("יש לכולנו את אותה מדינה"). עם זאת - ליברמן הודיע כי לא יצטרף לממשלה ("הגיע הזמן לבחירות"). שרון מנהל מגעים אינטנסיבים עם הסיעות השונות

בשעה זו נראה שתקציב המדינה יעבור בקריאה ראשונה ביום ד' הקרוב - אבל שרון יתקשה לשמור על ממשלתו. התקציב יעבור כנראה ברוב דחוק למרות התנגדות העבודה - לאחר שיו"ר "האיחוד הלאומי-ישראל ביתנו", ח"כ אביגדור ליברמן, הודיע (יום ב') כי סיעתו תתמוך בתקציב בהצבעה. עם זאת, ליברמן הודיע כי לא יצטרף לממשלה.
יו"ר הקואליציה, זאב בוים מהליכוד, פנה גם ליו"ר "שינוי", יוסף טומי לפיד, וביקש ממנו לשקול תמיכה בהצעה על תקציב המדינה. סיעת שינוי תתכנס כדי לדון בעמדתה בעניין וייתכן כי תתמוך בתקציב, ואולם אין סיכוי שתצטרף לממשלה.
בליכוד מקווים כי גם חברי תנועת "מימד", הרבנים יהודה גלעד ומיכאל מלכיאור, לא יתנגדו לתקציב - והשניים זומנו הערב לפגישה עם שרון.

"אחרי הבחירות - נצטרף"

גם אם יעבור התקציב, ספק אם שרון יוכל להרכיב ממשלה. לזכותו עומדים כעת 55 חכ"ים - והוא זקוק לתמיכת סיעתו של ליברמן, שמסרב לתת אותה. "הדרישה שלי היא שראש הממשלה יתפטר", אמר ליברמן ל-ynet.
בפתח ישיבת סיעה בנושא הסביר ליברמן, הנחשב למקורבו של בנימין נתניהו, את עמדתו בנושא התקציב: "המשמעות של מדינה ללא תקציב היא חמורה. אני לא רוצה לראות את ישראל במצב של ארגנטינה. לקואליציה ולאופוזיציה יש את אותה המדינה".
עם זאת, ליברמן הסביר כי תמיכתו בתקציב לא מובילה להצטרפות לממשלה. "אנחנו רוצים בחירות לאור הביצועים של הממשלה", אמר, "אין סיכוי שנצטרף לממשלה ואין בכך צורך. הממשלה נכשלה וצריכה ללכת הביתה. אחרי הבחירות נוכל להצטרף לממשלה ימנית לאומית".

ננהל מו"מ

ראש הממשלה אריאל שרון שמנהל מגעים אינטנסיבים כבר הציע לשאול מופז להחליף את בן אליעזר. שרון אמר היום כי "אם אי אפשר יהיה לשמור על ממשלת האחדות, נלך לממשלה צרה, ואם גם זה לא יתאפשר, נלך לבחירות מוקדמות במהירות האפשרית". שרון אמר כי ינהל משא ומתן עם כל המפלגות האפשריות בעניין ההצבעה על התקציב - ובמקביל ינהל משא ומתן לצורך הקמת ממשלה צרה.
שרון שב אחר הצהריים על הקו התקיף מול העבודה, שהחליטה להתנגד לתקציב שיובא להצבעה בקריאה ראשונה, ואמר בסיעת הליכוד: "מי שלא ינהג באחריות בהצבעה על תקציב המדינה לא יהיה חבר בממשלה. אינני מבין מה הקשר בין כלכלה לפוליטיקה פנים מפלגתית. זה עניין של מינהל תקין ונורמות שלטוניות. לא אסבול משחקים פוליטיים".
שרון הוסיף והבהיר כי הוא מתנגד להליכה לבחירות, אך לא חושש: "מדינת ישראל לא צריכה בחירות בעת הזו. אם יגררו אותנו לבחירות בגלל מניעים פוליטיים פנימיים של מפלגה כזו או אחרת, אנחנו ננצח - והליכוד ימשיך להנהיג את המדינה".
במקביל, הודיע שר האוצר סילבן שלום בכנסת כי לא ינהל משא ומתן נוסף עם מפלגת העבודה בנושא התקציב. "זו מפלגה המתנהגת כמפלגה סקטוריאלית, שבאה למשא ומתן עם רשימה כמו לחנות מכולת", אמר השר.
ואילו גורמים אחרים בליכוד הביעו חוסר שביעות רצון מהאפשרות של ממשלה צרה. לדבריהם, ממשלות ימין צרות היו בעבר "משענת קנה רצוץ". ב-92' הביאה ממשלת ימין צרה להפלת הליכוד ויצחק שמיר - וב-99' הביא תסריט דומה להפלת ממשלת נתניהו. "הציבור לא אוהב השקעה בהתנחלויות על חשבון השכונות והפריפריה", הוסיפו.

"עצות אחיתופל"

בעבודה נראה כי כבר השלימו עם הפרישה מהממשלה. "היציאה שלנו מהממשלה היא בלתי נמנעת", אמר ל-ynet שר החקלאות שלום שמחון מהעבודה והסביר: "הפערים מעולם לא היו גדולים, אבל חלק מהאנשים שסובבים את ראש הממשלה נותנים לו עצות אחיתופל". לטענת שמחון, "ראש הממשלה, ככל הנראה בעצת שר האוצר, החליט ליצור משבר מנהיגותי מלאכותי".
שר החוץ, שמעון פרס, העריך שממשלת האחדות הגיעה לסוף דרכה, "אם כי נותרו יומיים בהם יושקעו מאמצים להצילה". במפגש עם משלחת הזדהות של רבנים קונסרבטיביים מארה"ב, אמר פרס: "ממשלת אחדות היא טובה לעם, אך רעה למפלגות".
ואילו יו"ר העבודה בנימין בן אליעזר אמר כי "היעד שלנו איננו פרישה מהממשלה, אלא שהליכוד יבין אחת ולתמיד שאנחנו שותפים, ולא הגרורה שלהם. אם יציעו לנו פתרון עד מחר בלילה, בדיוק כפי שביקשנו, אחזור למפלגתי ולמוסדותיה, ואבקש ממנה להישאר בממשלה. מה זאת אומרת 'או שאתם מצביעים או שאתם מפוטרים?', שום מפלגה שמכבדת את עצמה לא יכולה לכבד משפט כזה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יילך לבחירות? שרון
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
יפרוש? בן אליעזר
צילום: איי פי
יקבע את גורל הממשלה? ליברמן
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים