שתף קטע נבחר

ממשלתו של ערפאת זכתה לאמון

המועצה המחוקקת הפלסטינית אישרה את הממשלה שהרכיב ערפאת ברוב של 56 תומכים מול 18 מתנגדים. בנאום שנשא אמר היו"ר: "בג'נינגראד, בטול-כרם, בשכם, ברפיחגראד ובכל מקום בעולם, נמשיך לשמור על המאבק עד ליום העצמאות, שבעזרת אללה הוא לא רחוק". חברים במועצה המחוקקת עקצו את ישראל: ערפאת נופל? שרון נופל

פחות מחודשיים לאחר התפטרות ממשלתו תחת לחצי המועצה המחוקקת, ולאחר שבישראל דיברו על "תחילת הסוף" של יאסר ערפאת, שב היום (ג') יו"ר הרשות הפלסטינית והוכיח כי לפי שעה, הוא בעל הבית הבלתי מעורער.
הממשלה החדשה שהציג ערפאת זכתה לתמיכה של 56 מול 18, מסך 79 חברי המועצה המחוקקת שהשתתפו בדיון במוקטעה ברמאללה (מתוך 85 חבריה).
אנשיו של ערפאת לא ציפו לרוב כה גדול. עם פרסום התוצאות, קשה היה שלא לזהות את תחושת ההקלה והשמחה על פניו של ערפאת, במיוחד בהתחשב בנוכחות נציגי השגרירות הזרות והאורחים הרבים. בפתח תירצו את השינוי בהצבעתם לעומת ההצבעה הקודמת, בכך שלא רצו לשחק לידי ראש הממשלה שרון, הטוען כי אין לגיטימציה לשלטון ערפאת.

נאום ערפאת

ערפאת נשא נאום ארוך שבו ביקש מחברי המועצה להצביע אמון בממשלה החדשה. לדבריו, מטרות הממשלה החדשה הן לשים קץ לסבלו של העם הפלסטיני ולכיבוש, לבנות את הדמוקרטיה, להמשיך בתהליך הרפורמות, ולבנות מחדש את כל מה שהרס הכיבוש, בדרך למדינה עצמאית.
"מה שהישראלים עושים עולה על כל המלחמות הברבריות בהיסטוריה", אמר ערפאת. "הם עשו כל פשע אפשרי עד ששר הצבא שלהם אמר שבנק האופציות שלהם נגמר... "בג'נינגראד, בטול-כרם, שכם, רפיחגראד, במחנות הפליטים בלבנון וירדן בכל מקום בעולם, אנו ממשיכים לשמור על הדרך והמאבק עד ליום העצמאות שבעזרת אללה הוא לא רחוק".
עוד הוסיף: "מטרת המלחמה הזו היא למנוע מאתנו את החופש שלנו, את העצמאות ואת ירושלים שלנו. אני פונה לישראלים ואומר: מה אתם רוצים מהמלחמה הזאת? לאן מועדות פניכם? האם אתם רוצים ביטחון? אנו רוצים לחיות אתכם. שכנים, ביחסים טובים, מבלי שנהרוג אחד את השני. הגדר שאתם בונים סביב לקו הירוק לא תביא ביטחון. בואו נגיע להסכם משותף על הביטחון, לנו ולכם, ולאזור כולו. בואו נחזור לדרך השלום הצודק והכולל על פי עיקרון שטחים תמורת שלום... כדי לשחרר את האדמה הפלסטינית והערבית".
ערפאת המשיך: "אנו נקים את מדינתנו שבירתה ירושלים על אפו וחמתו של מי שתומך ומי שלא תומך. הכרנו במדינתכם כבר ב-88' על שטח של 78 אחוזים ממדינת פלסטין, והסכמנו להקים מדינה על שטח של 22 אחוזים. אז למה אתם רוצים לרדוף אותנו בחלקה הקטנה הזו ולמנוע מאתנו להקים את מדינתנו העצמאית".
ערפאת התייחס בנאום גם לפיגועי הטרור ואמר: "אני כבר הודעתי בעבר, ואומר לכם פעם נוספת, שאנו נגד כל הפיגועים נגד אזרחים, אזרחים פלסטינים ואזרחים ישראלים. אנו מגנים את כל פעולות הטרור שפוגעות באזרחים בכל מקום בעולם. זוהי עמדה מדינית ואנושית שלנו. אנו לא רואים בטרור דרך לפתרון הבעיות.... ממשלתכם והצבא שלכם הם שהנחיתו עלינו את המכות כדי להחליש אותנו ולהכניע אותנו. וגם כאשר הצלחנו להפסיק את הפיגועים נגד אזרחיכם, הם באו והפציצו שכונות ומבנים ובתים אזרחיים... הצבא הישראלי והמתנחלים הם האחראים להסלמה הצבאית, למעשי הטבח ולניסיונות להשפיל את עמנו כדי להרוס את השלום ולחדש את השליטה המלאה על עמנו, וזאת בתמיכת חלק מן הכוחות בעולם", אמר ערפאת, והפנה אצבע מאשימה כלפי ארה"ב.

ערפאת נופל? שרון נופל

בממשלה החדשה, המונה 18 חברים, ארבעה שרים חדשים, שהבולט בהם הוא שר הפנים החדש האני אל חסן מראשי הפתח, שדבר מינויו פורסם לראשונה ב-ynet. שר נוסף ישן-חדש הוא הישאם עבד אל ראזק, שחזר לכהן כשר לענייני אסירים.
שר העבודה בממשלה החדשה, ר'סאן חטיב, אמר ל-ynet בסיום טקס השבעת השרים כי שלטונו של ערפאת ניצח לאחר שעמד בחודשיים האחרונים במבחן הדמוקרטיה: "זהו ניצחון לראיס ולשלטון שבראשו הוא עומד. הישראלים התנבאו פעמים רבות בעבר על כך ששלטון ערפאת קורס וכל פעם התברר שהם טועים ושנבואתם לא התגשמה. הבעיה של הישראלים איננה הראיס ערפאת אלא העם הפלסטיני, שתומך בעמדות המדיניות שמציג ערפאת".
"אלה שבישראל דיברו על הספירה לאחור של שלטון ערפאת, שיעסקו כעת בספירה לאחור של שלטון שרון", אומר ל-ynet חבר המועצה מטעם הפתח, חאתם עבד אל-קאדר. לדברי אל-קאדר, הממשלה החדשה עונה על דרישות חברי הפתח, גם אם לא במלואן. "הממשלה החדשה אינה זהה לזו היוצאת. יש בה פנים חדשות, אנשי מקצוע והיא מורכב ממספר השרים שדרשנו", הוא אומר.
לעומתו טוען ד"ר זיאד אבו עמרו, יו"ר הועדה המדינית במועצה, שהצביע אי אמון בממשלה, כי הוא אינו סבור שהממשלה החדשה עונה על ציפיות הרחוב הפלסטיני לשינוי. אבו עמרו מדגיש כי 13 מתוך 18 חברי הממשלה אינם חדשים. "אין כל סימן שיש כוונה להפיק לקחים מטעויות העבר. העובדה שמרבית חברי הממשלה נותרו במקומם מעידה על כך שלא הופקו הלקחים בנושא השקיפות בעבודת השרים, בנושא הזכות לתשאל שרים ובנושא תקינות העבודה. אני בספק רב אם הממשלה הזו תצליח להוביל לרפורמה ולשינוי אמיתיים במצב הקשה של העם הפלסטיני. הראיס מדבר על הצורך ברפורמה - אבל אינני רואה שום כוונה ושום תכנית לשינוי אמיתי".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ערפאת במועצה המחוקקת. מי בעל הבית פה?
צילום: איי פי
מומלצים