שתף קטע נבחר

אושר חוק משפחות ברוכות ילדים

שוחט: זה חוק מופקר, מושחת ואנטי ציוני. ח"כ טל: העלנו 400 אלף ילדים מעל קו העוני

בעיצומם של דיוני התקציב בכנסת, חטפה היום (ד') הממשלה מהלומה כואבת במיוחד: מליאת הכנסת אישרה בקריאה סופית את התיקון לחוק הביטוח הלאומי, הידוע בכינויו "חוק משפחות ברוכות ילדים".
מדובר בהצעת חוק פרטית, שיזם ח"כ שמואל הלפרט מסיעת יהדות התורה. התיקון לחוק מכפיל את מענק הלידה לנשים שיש להן ארבעה ילדים ויותר. בנוסף, מוגדלים במידה ניכרת תשלומי קיצבאות הילדים למשפחות שיש להן חמישה ילדים ויותר. לדברי משרד האוצר, עלות החוק החדש מסתכמת בכ-480 מיליון שקל בשנה.
כן אושרה הסתייגות של הח"כים נסים זאב (ש"ס) ויעקב ליצמן (יהדות התורה), המקדימה את תחולת החוק ל-1 בספטמבר השנה.
בתחילת השבוע ערך שר האוצר, אברהם שוחט, ניסיון נואש למנוע את אישור החוק ושיגר מכתב אישי נרגש לכל אחד מ- 120 חברי הכנסת. במכתבו, תיאר שוחט את המצב הקשה שאליו נקלע המשק בשבועות האחרונים וביקש מהח"כים לא לאשר שלוש הצעות חוק פרטיות, שעלותן הכוללת מסתכמת בכ- 865 מיליון שקל.
עם הגשת התקציב לכנסת, שב שוחט ותקף את הצעות החוק הפרטיות. לדבריו מדובר ב"שערוריה לאומית וביריקה בפרצופם של אזרחי ישראל".
כיאה לחוק בעל משמעות, לא נערכה ההצבעה באמצעות המערכת הממוחשבת, אלא בהקראה שמית של כל כל אחד מחברי הכנסת. לאחר דקות מתח ארוכות הקריא יו"ר הכנסת, אברהם בורג, את התוצאה: החוק עבר ברוב של 54 תומכים, 49 ח"כים הצביעו נגד וח"כ אחד נמנע.
בהצעת החוק תמכה קואליציה בלתי שכיחה, המורכבת מנציגי המגזרים שייהנו מתמיכה מוגדלת במשפחות מרובות ילדים – הסיעות החרדיות ש"ס ויהדות התורה והסיעות הערביות. אליהם חברו מרבית חברי סיעת הליכוד, שהצביעו בעד החוק במחאה על ההסכם הפוליטי שנחתם שלשום עם ש"ס.
בתום ההצבעה עלה על דוכן הכנסת יו"ר ועדת עבודה ורווחה, ח"כ דוד טל מש"ס, והכריז: "הכנסת שידרה היום מסר חיובי לעם ישראל. היום העלנו 400 אלף ילדים מעל לקו העוני".
שוחט, לעומת זאת, נשמע כעוס ועצבני במיוחד: "מה שנעשה פה היום זה מעשה נבלה. זהו חוק מופקר ומושחת ואפילו אנטי ציוני. החוק נולד בחטא ואושר בחטא. בושה שיהיה חוק כזה בספר החוקים של מדינת ישראל". שוחט גם הבטיח כי בכוונתו לפעול ככל יכולתו לבטל את החוק, במסגרת חוק ההסדרים או במסגרת הצעת חוק פרטית.
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ אברהם פורז, מסיעת שינוי הגדיר את החוק "שוד של הקופה הציבורית על ידי שני סקטורים – החרדים והערבים".
ח"כ רובי רבלין, יו"ר סיעת הליכוד בכנסת - ש- 12 מחבריה הצביעו בעד החוק - אמר בתגובה ל-YNET: "הצבעתנו הייתה פוליטית. יום קודם התפרקה הממשלה מכל תוכנית למהפכה חילונית, שהייתה חוסכת מיליארדי שקלים, ואיש לא פצה פה. במאבק על הדרך ישנם מצבים בהם אנו נאלצים לשלם כסף פוליטי. לא כל כסף שמשלם השמאל למען השלום הוא טהור, ולא כל כסף שמשלם הימין הוא טמא". ח"כ הכנסת שמעון שטרית, אחד הבודדים בליכוד שהצביע נגד החוק, אמר ל-YNET כי הוא חושב שזה חוק רע. "זה חוק סקטוריאלי בעוד שהעוני לא חל רק על הסקטורים הנהנים ממנו. הייתי מעדיף להשקיע את הכסף בדברים אחרים שיסייעו לכל השכבות הסובלות מן העוני", אמר שטרית. ח"כ נתן שרנסקי, יו"ר ישראל בעלייה, שהתנגדה לחוק, אמר: "זהו חוק שמחזק את חוסר האמון בין חלקים במדינת ישראל. בישיבת ראשי סיעות האופוזיציה אני התנגדתי לחוק והצעתי שאנשים יסתכלו על האינטרסים של המדינה. אני מבין שיש חשיבות לנושאים הפוליטיים אבל זה לא נושא שכזה".
בחוק שאושר היום לא חסרה גם נקודה פיקנטית: אחת ההסתייגויות שהוכנסו בו במהלך ההצבעה בקריאה שניה קובעת כי אדם שיש לו ילדים ממספר נשים, ימנו את הילדים לצורך תשלום הקיצבאות לכל אשה בנפרד. את ההסתייגות, הפוגעת באזרחים הערבים בלבד, הגישו הח"כים צבי הנדל, יעל דיין וראובן ריבלין.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון
הכפלת מענק הלידה מעל ארבעה ילדים
צילום: ארכיון
מומלצים