שתף קטע נבחר

משפט מיקרוסופט - ציוני דרך

מהתביעה, דרך הצו הזמני ועד להסדר האחרון

- ביולי 1994 מיקרוסופט מגיעה להסדר עם משרד המשפטים האמריקאי ולפיו תשנה את חוזיה עם יצרני המחשבים. בכך הסתיימה אז חקירה שניהל הממשל האמריקאי בעניין מיקרוסופט, בחשד לעבירה על חוקי ההגבלים העסקיים.
- באוגוסט 1995 מיקרוסופט משיקה את מערכת ההפעלה Windows 95.
- בספטמבר 1997 מיקרוסופט משיקה את הדפדפן אינטרנט אקספלורר 4 ומתחילה לסגור את הפער עם מתחרתה העיקרית בשוק הדפדפנים, חברת נטסקייפ.
- באוקטובר 1997 משרד המשפטים תובע את מיקרוסופט, בטענה כי הפרה את ההסכם עליו חתמה ב1994, בכך שכפתה על יצרני המחשבים לרכוש את מערכת ההפעלה Windows בשילוב עם הדפדפן אינטרנט אקספלורר.

צו זמני

- בדצמבר 1997 מוציא שופט בית המשפט המחוזי, תומאס פנפילד ג'קסון, צו מניעה זמני שכופה על מיקרוסופט לחדול מדרישתה מיצרני המחשבים להתקין את הדפדפן אקספלורר בתוך Windows 95. מיקרוסופט מערערת על הפסיקה.
- במאי 1998 משרד המשפטים האמריקאי ו-20 מדינות בארה"ב תובעים את מיקרוסופט ומאשימים אותה כי פגעה בתחרות החופשית וניצלה לרעה את המונופול שלה. שתי מדינות נסוגות בהמשך מהתביעה אולם 18 מהן ממשיכות במשפט עד סופו.
- ביוני 1998 הרכב של שלושה שופטים בבית המשפט לערעורים מסיר את ההגבלות שהטיל השופט ג'קסון על מיקרוסופט. באוקטובר 1998 מתחיל משפט ההגבלים העסקיים החדש נגד מיקרוסופט.
- בנובמבר 1999, כחלק ממצאיו הראשוניים, השופט ג'קסון קובע כי מיקרוסופט היא מונופול ופוסק כי פעולות החברה פוגעות בתחרות ובצרכנים. בהמשך החודש ממנה גקסון מפשר בין הצדדים, בניסיון להגיע להסדר ביניהם.

כבר לא מנכ"ל

- בינואר 2000 ביל גייטס פורש מתפקידו כמנכ"ל מיקרוסופט לטובת סטיב באלמר, נשיא החברה עד אז. בתגובה לפסיקת ג'קסון, מיקרוסופט מצהירה כי מערכת ההפעלה Windows אינה מהווה מונופול משום שמיקרוסופט לא שולטת על מחיר מערכת ההפעלה או על היקף רכישתה עבור מחשבים אישיים בעולם.
- בפברואר 2000, השופט ג'קסון שומע את טיעוני הצדדים ודוחה חלק ניכר מקו ההגנה של מיקרוסופט.
- באפריל 2000, השיחות בין מיקרוסופט למשרד המשפטים על הסדר נתקלות במבוי סתום. השופט ג'קסון פוסק שמיקרוסופט הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים, "שמרה על המונופול שלה באמצעים אנטי תחרותיים וניסתה להגיע למונופול בשוק הדפדפנים באמצעות שילוב הדפדפן אינטרנט אקספלורר במערכת ההפעלה Windows. משרד המשפטים האמריקאי והמדינות התובעות מבקשים מהשופט לפרק את מיקרוסופט לשתי חברות: חברה אחת תפתח ותשווק את מערכת ההפעלה Windows וחברה שנייה תייצר ותפיץ את חבילת התוכנה Office ואת תוכנות האינטרנט של החברה.

פירוק ל-2

- במאי 2000 מיקרוסופט מבקשת מהשופט לדחות את בקשת משרד המשפטים, בטענה כי עונש של פירוק יהיה מוגזם ביחס לעבירות בהן הורשעה. ביוני 2000 השופט ג'קסון מורה על פירוק מיקרוסופט לשתי חברות. ביל גייטס מודיע מיד כי בכוונת החברה לערער.
- בספטמבר 2000 בית המשפט העליון מסרב לשמוע את ערעור מיקרוסופט על פסיקת השופט ג'קסון ושולח את התיק לדיון בבית המשפט לערעורים.
- ביוני 2001 בית המשפט לערעורים מבטל את הפסיקה על פירוק מיקרוסופט ומחזיר את התיק לדיון בבית המשפט המחוזי.
- באוגוסט 2001 שופטת בית המשפט המחוזי קולין קולאר-קוטלי מונתה לדון בתיק מיקרוסופט.
- ספטמבר 2001 משרד המשפטים מכריז כי אין בכוונתו עוד לדרוש את פירוק מיקרוסופט. השופטת קולאר-קוטלי דוחקת במיקרוסופט ובממשל האמריקני להגיע להסדר עד 2 בנובמבר. היא אף מזכירה את הפיגועים של ה11 בספטמבר כנימוק שמצדיק חתימה על הסכם במהרה.

שהות נוספת

- באוקטובר 2001 בית המשפט העליון דחה בקשת מיקרוסופט לדון בפסיקת בית המשפט לערעורים. האיחוד האירופי מעניק למיקרוסופט שהות נוספת לענות על טענות שהעלתה החקירה שמנהל האיחוד נגד מיקרוסופט, בחשד להפרת חוקי ההגבלים העסקיים באירופה.
- השופטת קולאר-קוטלי ממנה מתווך במשפט, אריק גרין, פרופ' בבית הספר למשפט של אוניברסיטת בוסטון.
- ב-25 באוקטובר 2001, מיקרוסופט משיקה את מערכת ההפעלה Windows XP. במקביל, 18 המדינות התובעות את מיקרוסופט שוכרות עורך דין עצמאי, שיפעל לקידום עמדתן באשר להסדר עם מיקרוסופט בנפרד ממשרד המשפטים האמריקאי.
- ב-31 באוקטובר 2001, מיקרוסופט ומשרד המשפטים האמריקאי מגיעים להסכמה עקרונית ביניהן לחתום על הסדר. תשע מ-18 המדינות התובעות מודיעות כי הן מקבלת את ההסדר. תשע מדינות נוספות מודיעות כי ימשיכו במאבק.
- ב-28 בפברואר, 2002, מיקרוסופט ומשרד המשפטים מודיעים על עריכת שינויים בהסדר ביניהם, בתגובה על הביקורת הציבורית.
- ב-18 במרץ, 2002, מתחיל שלב דיוני השימוע במשפט, וב-24 באפריל עולה יו"ר מיקורוספט, ביל גייטס, אל דוכן העדים.
- ב-5 באוגוסט, 2002 מודיעה מיקרוסופט כי תחשוף מאות שורות קוד ממערכת ההפעלה שלה במטרה לציית לתנאי ההסדר, ולאפשר לחברות תוכנה מתחרות להתאים את המוצרים שלהן לפעולה בסביבת Windows.
- ב-1 בנובמבר, 2002, מאשרת שופטת בית המשפט המחוזי קולין קולאר-קוטלי את רוב פרטי ההסדר בין מיקרוסופט למשרד המשפטים, ודוחה את טענת המדינות שהתנגדו להסדר, כי המגבלות שהוטלו על מיקרוסופט הן קלות מדי.



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים