שתף קטע נבחר

 

סדרי הבחירות: הפעם שמים רק פתק אחד

למעלה מ-4,700,000 בעלי זכות בחירה בישראל יוכלו להצביע למפלגה המועדפת עליהם בבחירות לכנסת ה-16, שייערכו כנראה ב-28 בינואר. שימו לב: עקב שינוי שיטת הבחירות, הפעם אין הצבעה נפרדת לראשות הממשלה

בעקבות ההודעה על פיזור הכנס והליכה לבחירות מוקדמות, החלה כבר ועדת הבחירות המרכזית להיערך לקראת הבחירות לכנסת ה-16.
הוועדה החלה להכין את הקלפיות בכל הארץ: בין היתר צריך לבדוק את כל המוסדות שבהן אמורים לקום קלפיות ביום הבחירות, ולהחל בגיוס מזורז של מזכירי קלפיות ובהדרכתם. מטות הבחירות של המפלגות יספקו את המשקיפים בקלפיות - כל מפלגה ואנשיה.

אז מתי ייערכו הבחירות?

השאלה הראשונה והמשמעותית ביותר היא מועד הבחירות: על פי חוק חלות הבחירות בתוך 90 יום מפרסום ההודעה על פיזור הכנסת בעיתון הרשמי "רשומות". ההודעה הרשמית פורסמה כבר אחרי הצהריים, ועקב כך אמורות הבחירות להתקיים ב-28 בינואר.
בלשכה המשפטית של הכנסת מסבירים כי ספירת 90 ימים ממועד ההכרזה על הבחירות מסתיימת ב-3 בפברואר, אך על-פי חוק הבחירות נקבעות ליום שלישי האחרון שלפני תום 90 הימים - וזהו 28 בינואר. ועדת ההסכמות תתכנס מחר, והיא יכולה להקדים את המועד עוד יותר - בהסכמת סיעות הכנסת. בנסיבות מיוחדות מאפשר החוק גם לדחות את הבחירות מעבר לתשעים הימים הקבועים בחוק.

ואיך מצביעים הפעם?

עקב שינוי שיטת הבחירות, בבחירות לכנסת ה-16 יצביעו אזרחי ישראל בפתק אחד בלבד, בשונה משתי מערכות הבחירות הקודמות, אז נערכה ההצבעה בשני פתקים - לכנסת ולראש הממשלה. על פי החוק, מצביע כל בוחר למפלגה המועדפת עליו וצובר למענה קולות שמיתרגמים למושבים בכנסת - מנדטים. ראש המפלגה שתזכה במרב המנדטים יפנה לנשיא ויקבל ממנו את הזכות להרכיב קואליציה.
כיום יש למעלה מ-4,700,000 בעלי זכות בחירה בישראל. את הקולות בסוף יום הבחירות סופרים בכל קלפי המזכיר וצוות המשקיפים. התוצאות עוברות ל-18 ועדות הבחירות האזוריות, שם קולטים את התוצאות ומעבירים אותן אל מטה ועדת הבחירות המרכזית שיפעל בכנסת.

כמה זה יעלה לנו?

היות שמועד הבחירות המקורי תוכנן לשנה הבאה, ספר התקציב לשנת 2003 מכיל כבר את העלות שתוכננה - 700 מיליון שקלים. אלא שהתקציב, כידוע, טרם אושר בוועדת הכספים, וכרגע נראה שתקציב הבחירות יהיה קטן יותר.
בשל הקדמת הבחירות צפוי קמפיין קצר יותר בעלות מופחתת, הנאמדת בכ-500 מיליון שקלים. יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ יוסי כץ, כבר פנה הבוקר לכל סיעות הכנסת בבקשה להפחית את הוצאות מימון הבחירות ב-15 אחוזים. כץ ציין כי אם הסיעות לא יפעלו בנושא, יפעל הוא לחוקק הוראת שעה בנושא. "לא ייתכן שנוכח המצב הכלכלי נהיה מנותקים ונבזבז לשווא כספי ציבור", הסביר.
כל סיעה בכנסת המתמודדת בבחירות זוכה במימון על-פי מספר הנציגים שהכניסה לכנסת היוצאת. לתקציב זה נוסף סכום נוסף למימון הקמפיין של הסיעה כולה.

ייתכן שהכנסת תצא לפגרה מוקדמת

החוק מבטיח את המשכיות השלטון בישראל וקובע שהכנסת הנוכחית תפעל כרגיל עד לבחירות. אלא שאישים שונים החוששים מכניסת מערכת הבחירות לדיוני המליאה ולהשפעה פוליטית על תהליך החקיקה, פועלים להוצאת הכנסת לפגרה מתחילת דצמבר.
יו"ר ועדת הכנסת כץ אמר היום שהוא פועל בנושא. לדבריו, אין עדיין תאריך מדויק ליציאה לפגרה, ומועד זה יסוכם בקרוב. סוגייה שנגזרת ממועד תחילת הפגרה היא שאלת התקציב לשנה הבאה: ככל הנראה יפעלו כעת סיעות הבית, למעט סיעת העבודה, להעברת תקציב 2003 בוועדת הכנסת ובמליאה בקריאה שניה ושלישית, טרם היציאה לפגרה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
שרון מצביע בבחירות הקודמות
צילום רויטרס
צילום דודו פריד
ועדת הבחירות המרכזית נערכת
צילום דודו פריד
מומלצים