שתף קטע נבחר

 

הבלוף של המפלגות "החברתיות"

מדו"ח שפרסמה קרן "אייסף" עולה כי ש"ס, עם אחד, גשר, שינוי והמפלגות הערביות, שהדגישו נושאים חברתיים במצע שלהן - ממוקמות בתחתית החקיקה החברתית בכנסת. בלטו בחקיקה חברתית בכנסת ה-15: מרצ, ואחריה המפד"ל

המפלגות "החברתיות", שמציגות עצמן כמפלגות שדואגות לשכבות החלשות, אינן עושות כך בפועל - כך עולה מדו"ח שפרסמה "קרן אייסף - הקרן הבינלאומית לחינוך". "דווקא סיעות כמו ש"ס, עם אחד, גשר, שינוי והמפלגות הערביות, שהדגישו בקמפיין שלהן את הפן החברתי, ממוקמות בתחתית העשייה החברתית", אומרת עפרה זיידמן, מנכ"ל הקרן, "וראוי שהציבור יהיה מודע לכך".
על-פי הדו"ח, ש"ס, גשר ועם אחד חוקקו - כולן ביחד - עשרה חוקים חברתיים בלבד, שהם מחצית מהחוקים החברתיים שחוקקה סיעת מרצ. מרצ מובילה בחקיקה חברתית, והיא אחראית ל-20 חוקים חברתיים בכנסת ה-15. המפד"ל נמצאת במקום שני עם 14 חוקים חברתיים. אחריהן נמצאות סיעות הליכוד והעבודה-מימד (12 חוקים כל אחת), חד"ש ויהדות התורה (10 חוקים כל אחת), ישראל בעלייה (7 חוקים) ש"ס (6 חוקים), שינוי (4 חוקים), עם אחד (3 חוקים), ישראל ביתנו-האיחוד הלאומי ומפלגת המרכז (2 חוקים כל אחת) וגשר-חירות (חוק אחד כל אחת). הסיעות הערביות לא חוקקו ולו חוק חברתי אחד.

נשים מובילות את החקיקה החברתית

11 חברי כנסת בלבד אחראים ליותר מ-50% מהחוקים החברתיים שעברו במהלך הכנסת ה-15: במקום הראשון נמצאת ח"כ הכנסת תמר גוז'נסקי (חד"ש) עם 10 חוקים, אחריה זבולון אורלב (מפד"ל) עם 7 חוקים, נחום לנגנטל (מפד"ל) עם 6 חוקים, נעמי חזן (מרצ) עם 6 חוקים, משה גפני (יהדות התורה) עם 5 חוקים, יורי שטרן (ישראל ביתנו) עם 4 חוקים, ענת מאור (מרצ) עם 3 חוקים, יעל דיין (עבודה) עם 3 חוקים, זהבה גלאון (מרצ) עם 3 חוקים, דני נווה (ליכוד) עם 3 חוקים, ועמיר פרץ (עם אחד) עם 3 חוקים.
רק שניים מחברי הכנסת העוסקים באופן מובהק בחקיקה חברתית (דהיינו יזמו והעבירו בקריאה שניה ושלישית למעלה משני חוקים המוגדרים "חברתיים") - שייכים למפלגות הגדולות. חמישה מתוך 11 חברי הכנסת המובילים בחקיקה חברתית הם נשים, והן אחראיות ל 30% מהחקיקה החברתית, דהיינו 30 חוקים חברתיים לעומת 74 חוקים שנחקקו על-ידי חברי כנסת. זהו נתון משמעותי ביותר כאשר לוקחים בחשבון שחברות הכנסת מהוות רק 12.5% מכלל חברי הבית. חברות הכנסת תמר גוזנסקי מחד"ש ונעמי חזן ממרצ הקדישו את כל זמנן לחקיקה חברתית בלבד.

ממשלת שרון פגעה יותר, ממשלת ברק יזמה פחות

על-פי הדו"ח, ממשלת שרון יזמה וחוקקה פי ארבעה חוקים הפוגעים בשכבות החלשות מממשלת ברק שקדמה לה. עם זאת, ממשלת שרון העבירה יותר חוקים חברתיים מממשלת ברק. בסך הכל חוקקה ממשלת שרון 98 חוקים, מתוכם 17 חוקים חברתיים ותשעה חוקים הפוגעים בשכבות החלשות. ממשלת ברק חוקקה 76 חוקים בסך הכל, מתוכם רק תשעה חוקים חברתיים, אבל רק שני חוקים הפוגעים בשכבות החלשות.
מחברי הדו"ח הגדירו "חקיקה חברתית" כחקיקה שתכליתה לפתור בעיות חברתיות שהתעוררו בחברה הישראלית באמצעות חלוקה הוגנת של משאבים, קידום השוויון, מתן שוויון הזדמנויות לפרט, ועיגון סטנדרטים מינימליים אשר מאפשרים רמת חיים סבירה לאדם ולבני משפחתו.
"קרן אייסף - הקרן הבינלאומית לחינוך" נוסדה בשנת 1977 על-ידי הבנקאי אדמונד ספרא ז"ל והגב' נינה ויינר, המכהנת כנשיאה עולמית של הקרן. מטרתה של הקרן לתרום לשיוויון הזדמנויות ולצמצום הפערים החברתיים בישראל.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום לע"מ
עוני. מה עושות המפלגות מעבר לרטוריקה?
צילום לע"מ
מומלצים