שתף קטע נבחר

יש"ע זה חם

זו מערכת בחירות לוהטת, שמתנהלת כל העת וכמעט לא מוזכרת בתקשורת. אבל בשומרון ובבנימין נאבקים שני מועמדים ותיקים על חייהם הפוליטים – מול אופוזיציה שהולכת ומתחזקת. וגם שם, במפתיע, הנושא המרכזי הוא לא הביטחון

גבירותיי ורבותיי – מהפך, או לפחות ריח כזה באויר. בשומרון ובבנימין מדברים בימים האחרונים על שטח שהולך ומתעורר, על רצון עז להחליף את ההנהגה הקיימת.
ב-26 בנובמבר 2002 ילכו 26 אלף בוחרים להצביע עבור ראשי מועצת בנימין ושומרון ומליאת המועצות. ההנהגה הוותיקה מודאגת: 23 שנים מכהן פנחס ולרשטיין כראש מועצת בנימין וחמש שנים מכהן בנצי ליברמן כראש מועצת שומרון ויו"ר מועצת יש"ע.
שניהם שומעים מהשטח קולות שטוענים כי יש נתק בין הציבור לראשי המועצות: "הגיע הזמן שראשי המועצות יטפלו באיכות החיים של היישובים - ופחות יחשבו על יש"ע, המאחזים ופוליטיקה", אומרים תושבים, המתכוננים להצבעת מחאה.

בנימין: 5 בעקבות 1

30 אלף תושבים גרים בגזרת בנימין, מתוכם 16 אלף הם בעלי זכות בחירה. בבנימין 35 יישובים ו-11 מאחזים. מאז שנת 79' מכהן פנחס ולרשטיין, תושב עפרה, כראש המועצה הבלתי מעורער. אבל דווקא המצב הביטחוני הקשה הביא באופן פרדוקסלי לחיזוק תחושת המירמור בשטח כלפי ראשי המועצות.
"יש נתק בין המנהיגות לעם. מתעסקים יותר בנושאי התיישבות ומאחזים ולא מטפחים את מה שיש", אומר ל-ynet תושב פסגות. תושב עפרה, שנחשבת למעוזו של ולרשטיין, מסביר: "הוא עורר כעס. הוא עסוק הרבה מאוד ביש"ע ופחות בבנימין. הוא עסוק בפוליטיזציה".
על תפקיד ראש מועצת בנימין מתמודדים שישה: פנחס ולרשטיין, מוטי זליקוביץ', יחיאל חמדי-לוי מזכיר פסגות, מתתיהו זכריש מנחליאל, מחסידי הרבי מלובביץ' (ורץ מטעם עצמו בטענה שמה שמניע אותו הוא איסור לוותר על חלקים בארץ ישראל). עוד רצים: שמעון ריקלין ממעלה מכמש ושבח שטרן תושב שילה.
ההערכה היא שהמתמודד המרכזי מול ולרשטיין – הוא זליקוביץ', תושב כוכב השחר, היה ראש היחידה להתיישבות במשרד הביטחון ועוזר של כמה שרי ביטחון לעניין תשתיות לאומיות ופיתוח אזורי. זליקוביץ' תוקף את יריבו בלי רחמים: "פנחס 23 שנה בתפקיד. הוא לא מטפל בשירותים לתושבים ולא משקיע באיכות חיים. אני מתכוון לשנות את המצב אם עד היום ההשקעה היתה 80 אחוזים במאחזים ו-20 אחוזים במוניציפלי, הגיע הזמן להפוך את ההשקעה ורק בדרך הזאת נכפיל ונשלש את מספר תושבי בנימין. אין היום איכות חיים, אין שירות לתושב ויש בעיה עם חלק מהנוער". זליקוביץ', שמתנגד לשילוב רבנים ופוליטיקה בבחירות, טוען כי ולרשטיין קיבל מכתב מהרב אליהו שמפציר בו להתמודד.

להגיד לפנחס "לך הביתה"?

תושבים רבים בשטח מדברים על הצורך בשינוי. רובם מתלבטים. תושב עלי: "יש תחושה באזור שזה בעצם בחירות ראשונות. אם יצליחו להגיע למהפך יהיה מצב חדש מאז שהוקמה המועצה. הסיבה שולרשטיין לא הוחלף עד היום היא פסיכולוגית. יש אנשים שחושבים שזה יותר מדי קשה להגיד לפנחס 'לך הביתה', כי פנחס הוא גם חבר. אני חושב שהקרב צמוד. אם פנחס יפסיד, תהיה סקרנות מעניינת, לא תחושה של פחד או תחושה רעה".
אחד התושבים בפסגות אומר ל-ynet: "אני היום לא יודע אם את הילדים שלי אני אכניס לבתי ספר באזור. החינוך כאן לא טוב. שלוש שנים אני גר פה ואני חושב שפנחס לא עשה כלום. יש נתק, כל מועמד אחר חוץ ממנו עדיף. שמעתי שגם במעוזו של ולרשטיין, בעפרה, נמאס לאנשים והם אומרים שצריכים להחליף אותו. אנשים צמאים למנהיגות חדשה, אבל הם מפחדים".
כשפנחס ולרשטיין שומע את הטענות נגדו, הוא מושך כתף ומשתמש בציטוט מפיו של ראש המוסד היוצא, אפרים הלוי: שנת 2003 הולכת להיות שנה מכריעה באזור. "אנחנו נמצאים בשנתיים של מלחמה, עם 39 הרוגים ו-135 פצועים בבנימין. אי אפשר לעמוד על קבריהם של ההרוגים ומול גלים כאלה שמתרחשים היום - וללכת הביתה. יכול להיות שזה היה נכון, והייתי צריך ללכת. אבל מצד אחד ישנן בעיות ביטחון באזור ומצד שני יש את תכנית הדרכים של בוש, שאומר כי בשנת 2003 תקום מדינה פלסטינית זמנית בשטחי איו"ש. אם אני אקבל את אמון הציבור אלא יהיו שנות ההכרעה ואי אפשר לנטוש את הספינה".
ולרשטיין דוחה את כל הביקורת של מתנגדיו: "ההצלחות שלנו בתחום המוניציפלי ובחינוך הם שם דבר. אם לכל היישובים בעומק השטח יש הסעות חינם בבוקר כדי להגיע בביטחה לבתי הספר, מה אם לא זה נקרה שירות מוניציפלי? אני לא מנותק מהתושבים. אם תושב אומר את זה אני מצטער עבורו שלא עשיתי יותר. אני בטוח שיש יותר מקומות שלא כיסיתי טוב ויש מה לשפר".
כדי להיבחר לראש מועצה צריך המועמד לקבל 40 אחוזים מקולות הבוחרים, ואם לא יתקיים סיבוב שני חודש מאוחר יותר. ולרשטיין אומר כי יהיה פגוע מאוד אם יפסיד, אבל הוא לא שוקל ללכת לפוליטיקה. "תמיד ראיתי את ייעודי בשליחות של ההתיישבות", הוא מדגיש.

בשומרון: קיהן מול ליברמן

בשומרון ישנם 16 אלף תושבים ומתוכם 9,400 בעלי זכות בחירה. גם כאן המירוץ בשיאו, והוא מתנהל בין שלושה מועמדים: בנצי ליברמן, ראש מועצת שומרון ויו"ר מועצת יש"ע, מאיר קיהן ואריאל בוכניק משערי תקווה.
המתמודד המוביל מול ליברמן הוותיק הוא קיהן, תושב שבי שומרון, שכיהן 14 שנה כמזכיר המועצה האזורית שומרון ומתמודד בפעם השנייה על ראשות המועצה. בקדנציה הקודמת ניצח ליברמן את קיהן במספר זעום של קולות. קיהן הלך הביתה, ובשנתיים האחרונות שימש מזכיר וגזבר המועצה המקומית קציר-חריש. עכשיו הוא מסתער שוב: "התושבים לא מרוצים ואני מתכוון לשירות המוניציפלי ולחינוך. אני מתכוון להגדיל את מספר מקומות התעסוקה במועצה, שיהיה לאנשים עבודה. גם בנושא תרבות הפנאי לנוער יש הרבה מה לשפר". קיהן מבטיח כי יפעל לפתח את נושא התשתיות כמו כבישים, מדרכות ותאורה ביישובים. לטענתו, תושבי אזור גב ההר, הכוללים בין השאר את איתמר, יצהר וכפר תפוח, מרגישים מנותקים ולא מקבלים שירותים מהמועצה האזורית. "הגיע הזמן לעשות למען התושבים ולא למען הפוליטיקה", הוא חוזר על הסיסמא שהידהדה גם בבנימין.
בנצי ליברמן מצידו, משוכנע כי יצליח בבחירות וייבחר כבר בסיבוב הראשון. הוא אמר כי "אני חושב שהתחלתי במהלכים עמוקים מאוד אחרי שמצאתי מועצה שכמעט בכל תחום לא היתה עם פנים לתושבים, היה ניכור אדיר בין המועצה לתושבים. השקעתי משאבים אדירים בפיתוח וחינוך לנוער". על הטענות כאילו הוא משקיע את רוב מרצו בפן הפוליטי הוא משיב כי "משם מקבלים את התקציבים על מנת להביא לפיתוח בתוך היישובים. יכול להיות שיש מה לתקן. הציעו לי ממפלגות לרוץ לכנסת אבל אני רואה בשלב זה חשיבות ראשונה בנושא ההתיישבות בשומרון ויש לי מחויבות לישובים. את התהליך שהתחלתי אני צריך לסיים גם מבחינה לאומית".
אבל גם ליברמן חש את הנשיפות בעורפו. זה לא הולך להיות פשוט.

לוח זמנים

ביום הבחירות, 26 בנובמבר, ייפתחו הקלפיות בשעה 9 בבוקר ביישובים שמעל 300 משפחות. בשאר היישובים יפתחו הקלפיות בשעה 15:00 אחר הצהרים. הקלפיות ייסגרו בשעה 21:00 בערב.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
ולרשטיין. "נתק בין המנהיגות לעם"
צילום: שאול גולן
קיהן. הפתעה בשומרון?
ליברמן. משאבים אדירים בפיתוח וחינוך
מומלצים