שתף קטע נבחר

הידיים ידי רחמנינוב

דרור גרין מצא הקלטה מרגשת של רחמנינוב המנגן את יצירותיהם של קודמיו

לפעמים כדאי לפשפש בערימות הדיסקים המוזלים, בפאתי חנויות הספרים. בין האוספים הפופולריים וההקלטות הישנות ניתן למצוא גם פנינים נדירות, כמו הקלטה של רחמנינוב המנגן בפסנתר, שמצאתי באחת מחנויות רשת 'יריד-הספרים'. מי לא ישלם עשרים שקלים תמורת הזכות להאזין לרחמנינוב, כשהוא מנגן בפסנתר?

מפגש עם פסנתרן

יש משהו מרגש במפגש עם שרידים אותנטיים של יוצרים גדולים. זו אולי הסיבה לכך שאנשים עולים לרגל לביתו של שייקספיר, מציצים בפסנתרו של מוצרט ומחפשים את שערותיו של ישו. רחמנינוב, שמת בשנת 1943, אולי אינו עומד בשורה הראשונה של המלחינים הגדולים, אך שמו בוודאי שמור לו בשורה השניה. הקלטה מקורית של נגינתו בפסנתר עשויה לרגש גם את מי שאינו מעריץ את יצירותיו המתקתקות.
מחוץ לפרסומו כמלחין, נחשב רחמנינוב לאחד הפסנתרנים הגדולים של זמנו, ולאחר מהפיכת 1917 עזב את רוסיה ונדד בעולם כפסנתרן נודד וכפליט, עד שקיבל אזרחות אמריקאית. ההקלטות בדיסק שמצאתי נערכו באותם ימים בהם גלה ממולדתו, לאחר שנים של דיכאון, מהן נרפא על-ידי טיפול באוטוסוגסטיה. האזנה להקלטות הישנות מאפשרת לא רק היכרות עם יכולתו הפסנתרנית של רחמנינוב, אלא גם מפגש עם טעמו המוסיקלי.

מבאך ועד ליסט

הדיסק מכיל עשרים ואחת יצירות לפסנתר סולו, ומשקף את טעמו השמרני כלשהו של רחמנינוב, שגם ביצירותיו נטה תמיד אל הקלאסיקה ונמנע מניסיונות חדשניים. בין היצירות ניתן למצוא אטיודים של מנדלסון, אימפרומפטו של שוברט, מרש טורקי של מוצרט וסרבנד של באך. חלק מן היצירות הן עיבודים לפסנתר של יצירות ידועות, כגון המרש הטורקי מ'חורבות אתונה' של בטהובן בעיבודו של רובינשטיין, והמלודיה מתוך 'אורפאו ואורידיקה' של גלוק.
למרות נקיונן היחסי של ההקלטות הישנות, הצליל שטוח למדי, וקשה ללמוד ממנו על פסנתרו של רחמנינוב. עם זאת, אי אפשר שלא להיסחף אחרי הטכניקה הווירטואוזית של מי שהיה פסנתרן גדול, ולא ניתן להתעלם מן המוסיקליות ועומק הנגינה של מי שהיה גם מוסיקאי בעל שיעור קומה.
הדיסק מסתיים ברפסודיה ההונגרית השנייה מאת ברהמס, בהקלטה חורקת משנת 1919, ובה מפגין רחמנינוב את שליטתו המוחלטת בפסנתר. המעברים שבין מצבי-הרוח השונים, המתבטאים בשינויי דינמיקה וטמפו כמעט אלתוריים, מאפשרים לרחמנינוב להפגין את מלוא יכולתו הפסנתרנית, והפירוש המוסיקלי ההומוריסטי שלו משכיח את פגמי ההקלטה.

האריזה

הדיסק יצא לאור בשנת 1997, וההקלטות שבו נערכו בשנים 1919-1942. מעולם לא שמעתי על חברת ERMITAGE, שהוציאה אותו לאור בחסכנות כה גדולה. על העטיפה הפשוטה של אריזת הפלסטיק מודפסים שמות היצירות, ללא כל אינפורמציה נוספת. למרות הפשטות והעיצוב המיושן, יש משהו מרגש גם בצילום מקרוב של ידיו המנגנות של רחמנינוב על העטיפה, ובצילום דמותו המנגנת בצידה השני של העטיפה.

סרגיי רחמנינוב מנגן באך, הנדל, סקרלטי, מוצרט, בטהובן ואחרים, בהוצאת ERMITAGE, סטריאו ADD, 72 דקות. הפצה: יריד הספרים. מחיר בחנויות: 19.9 ש"ח.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גבי מנשה
דרור גרין
גבי מנשה
צילום: עטיפת הדיסק
יש כאלה שידיים עושות להן את זה
צילום: עטיפת הדיסק
לאתר ההטבות
מומלצים