שתף קטע נבחר

 

המגזר הערבי: כולם במו"מ עם כולם

הסקרים קובעים: 4 הרשימות הערביות מתנדנדות סביב אחוז החסימה. התוצאה: מגעים לאיחוד בין המפלגות. ויש גם "קאמבק": הרשימה המתקדמת לשלום חוזרת

הבחירות בפתח? ברחוב הערבי עדיין לא מתרגשים. התכונה העיקרית מתנהלת כעת בקרב המפלגות הערביות שמנהלות מו"מ לאיחודים ופילוגים, ורק בסוף החודש צפויה להתבהר תמונת הרכבי הרשימות.
מסקר של מכון "מותגים" המתפרסם בעיתון "כל אל ערב", עולה כי 4 רשימות ערביות תזכה להיות מיוצגות בכנסת הקרובה עם שני מנדטים לכל אחת מהן.
על פי הסקר, הרשימה הערבית המאוחדת, שבמרכזה התנועה האיסלאמית, תזכה ל-15.5% מקולות ערביי ישראל, ותוביל את הרשימות הערביות. במקום השני בסקר ניצבת מפלגת בל"ד, בראשות ח"כ עזמי בשארה שזוכה ל-14.2% מהקולות.
במקום השלישי - חד"ש, עם 13.4% ותע"ל של ח"כ אחמד טיבי עם 13.2% מן הקולות. המשמעות: 4 הרשימות ינועו סביב המינימום הדרוש להיכנס לכנסת. עוד עולה כי כל שלוש הרשימות הראשונות נחלשות. רשימתו של טיבי לא התמודדה באופן עצמאי בבחירות הקודמות, ולא ניתן לאמוד את כוחה ביחס לבחירות הקודמות.
מהסקר עולה גם כי מפלגת העבודה תזכה ב-7% מקולות הערבים, מרצ ב-5% והליכוד ב-3%. 17% מהנשאלים אינם מתכוונים כלל להצביע בבחירות. נתון בולט בסקר אחר, שנערך על ידי חברת "מרקט-ווטש", מעיד אולי על חוסר ההתעניינות של הציבור הערבי בפעילות נציגיו בכנסת. על פי הסקר שהוזמן על ידי תע"ל - 42% מהנשאלים לא ידעו כלל שחברי הכנסת אחמד טיבי ועזמי בשארה, שהתמודדו יחדיו במסגרת סיעת בל"ד, התפלגו מייד לאחר הבחירות הקודמות.

כולם במו"מ עם כולם

במסגרת ההיערכות לבחירות, מקיימת כמעט כל מפלגה ורשימה משא ומתן עם כל הרשימות האחרות. בהודעות לעיתונות דואגות כל הרשימות לציין כי אין להן בעיה להתמודד באופן עצמאי וכי זהו רצון רוב החברים, "אולם אנו משאירים פתח לאחדות". כך מסתיימת באופן זהה לחלוטין ההודעה לעיתונות של כל הסיעות הערביות.
במסגרת ההיערכות לבחירות החליטה התנועה האיסלאמית שח"כ עבד אל מאלכ דהאמשה יעמוד שוב בראש "הרשימה הערבית המאוחדת" לכנסת. על המקומות האחרות ברשימת "המפלגה הערבית המאוחדת" עדיין מתנהלת מלחמת הכל בכל.
בחד"ש צפוייה להתקיים בסוף החודש ההתמודדות על ששת המקומות הראשונים, כשמקומו בראש הרשימה של ח"כ מחמד ברכה אינו מוטל בספק.
השאלה הגדולה היא האם יימצא פתרון חוקי להתמודדות של ח"כ תמר גוז'נסקי לכהונה רביעית. תקנון המפלגה אינו מאפשר זאת אולם ייתכן שבכל זאת יתאפשר לגוז'נסקי להציג פעם נוספת את מועמדותה. שמות נוספים של פעילי שמאל יהודים שעולים כאפשרות להתמודד מולה הם: ד"ר אילן פפא מאוניברסיטת חיפה וגדי אלגזי מאוניברסיטת ת"א, ממקימי תנועת "תעאיוש". בבל"ד יתמודדו על המקום השני ד"ר ג'מאל זחאלקה וואסל טהא, לשעבר ראש עיריית כפר כנא. הבכורה של ח"כ בשארה אינה מוטלת בספק.
היום נטען כי נציגים מטעמו של ח"כ תאופיק חטיב שפרש מרע"ם והקים מפלגה בשם "הרפורמה" פנו לח"כ בשארה בבקשה להתמודדות משותפת בבחירות תחת סיעת בל"ד, אולם בבל"ד אומרים כי הסיכוי לכך אפסי. בתע"ל, מפלגתו של ח"כ טיבי, לא ברור עדיין מי יהיה סגנו, אולם רוב הסימנים מעידים על כך כי יהיה זה דובר התנועה: עו"ד אוסאמה סעדי.

ה"קאמבק"

מי שמתכננת לחזור למפה הפוליטית היא "הרשימה המתקדמת לשלום" שהוקמה ב-1984, על ידי מחמד מיעארי ומתי פלד ונעלמה בבחירות 92'. בסוף השבוע בחרה התנועה בעו"ד איאד זחאלקה מכפר קרע, לשעבר סגן יו"ר המועצה המקומית, כמועמדה לכנסת והחלה בגישושים ראשוניים על מנת להתאחד עם אחת המפלגות.

הקרב על הליכוד

בתוך תנועת הליכוד יתמודדו על המקום המשוריין למגזר הערבי מספר דמויות בנוסף לח"כ איוב קרא. בשבוע שעבר הודיעה אינשיראח מחאמיד, בת 34 מאום אל פאחם, כי היא מתכוונת להתמודד על מושב המיעוטים המשוריין, והשבוע הודיע סגן יו"ר עיריית רהט, אחמד נסאסרה, כי בכוונתו להתמודד על אותה משבצת.

אלטרנטיבה?

ג'ק יעקובי הוא ספר ומעצב אופנה ידוע בחיפה. יעקובי הקים השבוע רשימה שתתמודד לכנסת תחת השם "האלטרנטיבה הכלכלית". לדבריו הציבור הערבי מאוכזב מן המפלגות הערביות שזנחו את ענייניו לטובת העניינים המדיניים ובמיוחד עבור הסוגייה הפלסטינית והן מהמפלגות הציוניות שלדבריו, לא תרמו מאומה למגזר הערבי. "האלטרנטיבה הכלכלית" תתמקד בשיפור העניינים הכלכליים והחברתיים של הציבור הערבי.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רונן לידור
עזמי בשארה. שוב בראש הרשימה
צילום רונן לידור
צילום: גלי תיבון
טיבי. ירוץ לבד
צילום: גלי תיבון
צילום: אתר הכנסת
גוז'נסקי. בפעם הרביעית?
צילום: אתר הכנסת
מומלצים