שתף קטע נבחר

ציורי קיר בבית כנסת בנס ציונה

כשנחנך בית הכנסת המרכזי לפני יותר מ-70 שנה, עיטרו את קירותיו ועמודיו ציורים צבעוניים מרהיבים. מאז כוסו בכמה שכבות של צבע, עד ששי פרקש, מומחה לציורי קיר, חשף אותם

שי פרקש, המומחה מספר אחד בארץ לגילוי ושימור ציורי קיר, לא שוקט. הפעם גילה ציורי קיר נפלאים בבית הכנסת המרכזי של נס ציונה. פרקש מספר, כי שיפוץ תמים בבית הכנסת לקראת ראש השנה החולף, חשף מתחת לשכבות הצבע ציורי קיר נדירים שנשתמרו באיכות טובה על גבי שכבת הטיח הראשונה מיום הקמת בית הכנסת, בשנת 1926.
על בניית בית הכנסת, שארכה חמש שנים, היה אחראי הבנאי חיים טפר (1864-1955). טפר היה האדריכל, הבנאי התורם והמתרים לפרויקט. תלמידי בית הספר עזרו בסחיבת הלבנים.
בית הכנסת נבנה בראש 'גבעת האהבה' כשהוא צופה על בתי המושבה. הוא נבנה בסגנון דומה לבתי הכנסת בראשון לציון וברחובות שקדמו לו. בתי כנסת אלה הם מבנים מלבניים בעלי אופי באזיליקני, כאשר שורת 12 חלונות מלבניים עם כותרת קשתית כנגד 12 השבטים, מחלקות את שטחי הקירות באופן שווה. חלל בית הכנסת בנס ציונה הוא חלל אחד הכולל בתוכו את אולם התפילה המרכזי, עזרת הנשים (בגלריה) וחדר תלמוד התורה. הנגר היה דוד פניג.
בית הכנסת עוצב כמעין היכל מפואר המוקף 26 עמודי שיש מצויירים בסגנון יווני בעלי בסיס וכותרת ומעליהם פס עיטור של פרחים מצוירים בשלל צבעים התלויים על דמוי ענפי עץ מסולסלים. עמודי השיש והפס הפרחוני נראים כמחזיקים את גג המבנה המקומר ונותנים למבנה מראה של בית מקדש עתיק.
הציורים בוצעו בטכניקת ציור סטנסיל תלת מימדי היוצר מראה אחיזת עיניים תבליטי. דגם הציורים הגיע לארץ מאיטליה שהיתה המקור העיקרי לחיקוי סגנון הרנסנס במאה ה-19.

הציירים קראוזה וקמחי

מעדויות שאסף פרקש מוותיקי המושבה התברר, כי הצייר היה דב ברל קראוזה שעלה מליטא בשנת 1925 והתגורר עם משפחתו ברחובות. קראוזה (1893-1954) היה צבע אמן וצייר קיר ידוע ברחובות ובנס ציונה, וציורי הקיר הדקורטיביים שלו עיטרו רבים מבתי המייסדים.
בשנת 1942 התמוטטה עזרת הנשים בבית הכנסת שהיתה עשויה אז מעץ. משנבנתה מחדש מבטון כעבור שלוש שנים שופץ בית הכנסת, הציורים נמחקו והקירות נצבעו בצבע כחול בהיר. בשנת 1950 הוזמן הצייר צבי קמחי (כיום בן 90) לצייר מחדש את ארון הקודש ועל הקירות. ציורי הקיר החדשים שלו נשארו עד אמצע שנות ה-70. אז נמחקו ונצבעו בלבן. קילוף שכבות הצבע בקיץ 2002 הביא, כאמור, לגלוי המפתיע של ציורי הקיר הראשונים אשר שרדו באופן חלקי.
בעקבות הגילוי יפעלו צוות מחלקת ההנדסה בעיריית נס ציונה בשיתוף עם המועצה לשימור אתרים להכנת תוכנית לשימור בית הכנסת הכוללת החלפת גג האזבסט הדולף והתקרה, וחידוש הציורים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי פרקש
ציורי הקיר שנחשפו. בסגנון יווני
צילום: שי פרקש
עיטר רבים מבתי התושבים. קראוזה
צילום: שי פרקש, הארכיון הציוני
נבנה בראש "גבעת האהבה". בית הכנסת (צילום מ-1928)
צילום: שי פרקש, הארכיון הציוני
מומלצים