שתף קטע נבחר

אלפי מתים רשומים בפנקס הבוחרים

פרסום ראשון: בשל סיבוך ביורוקרטי רשומים 8,547 מעל גיל 100 כבעלי זכות בחירה בבחירות הקרובות. חלקם בני יותר מ-150. מתחזים עלולים להצביע במקומם. ועדת הבחירות: משרד הפנים אחראי. משרד הפנים: מדובר באנשים שלא הוצאה להם תעודת פטירה, ואסור לנו למחוק אותם

ויקטור, יליד 1844 מחיפה, לא יגיע ככל הנראה להצביע בבחירות לכנסת ה-16, שיתקיימו ב-28.1.03. גם רחמים, בן 178, תושב קרית-אתא, לא יגיע כנראה להצביע בקלפי בה הוא רשום. למרות זאת, ויקטור ורחמים, יחד עם עוד 8,545 אנשים שנולדו לפני יותר מ-100 שנה, רשומים בפנקס הבוחרים כבעלי זכות בחירה מן המניין.
הנתונים נחשפו ע"י מטה הגימלאים של מפלגת עם אחד בראשות עמיר פרץ, והגיעו לידי ynet. עולה מהם כי בפנקס הבוחרים המעודכן לשנת 2002, מופיעים אלפי אנשים, שמרביתם, יש להניח, כבר מזמן אינם בין החיים. הדבר מעלה חשש כי מתחזים יכולים להגיע במקומם לקלפי ולממש את זכות הנפטרים להצביע.
מקור הבעיה נעוץ בעובדה שלאלפי אנשים בישראל לא הוצאה תעודת פטירה כדין, ולכן שמם ממשיך להופיע ברשימות פנקס הבוחרים. בנוסף על זכות ההצבעה בבחירות לכנסת, הרישום השגוי מקנה זכאות לקצבת זיקנה, שעומדת על סך של 1400 ש"ח בחודש. מדובר בטעות שעלולה לעלות לקופת המדינה מאות מיליוני שקלים, במקרה שרמאים יבחרו לנצל אותה.
גיורא פורדיס, דובר ועדת הבחירות המרכזית, מסר בתגובה כי "כל הנוגע לפנקס הבוחרים ומרשם התושבים נתון לטיפולו של משרד הפנים בלבד".
דוברת משרד הפנים מסרה בתגובה, כי על פי החוק במדינת ישראל אסור למשרד הפנים למחוק מספר רישום התושבים אזרחים שאין בידי המשרד תעודת פטירה רשמית שלהם. בדרך כלל מדובר באזרחים שנפטרו בחו"ל.
אהוד שילת, המפקח הארצי על הבחירות, אמר כי על פי החוק אין אפשרות למחוק אנשים אלו מפנקס הבוחרים. "אך במקרים של ניסיונות התחזות, ניתן להניח שחברי ועדת הקלפי יבחינו בתאריך הלידה הבלתי סביר של מי שיגיע עם תעודת הזהות של המוזכרים לעיל". שילת הוסיף, כי לפני שבוע חוקקה הכנסת חוק, לפיו מזכיר ועדת הבחירות המרכזית שנמצא בקלפי יהיה אחראי על זיהוים של הבאים לבחור.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
8,547 בעלי זכות בחירה שגילם מעל 100 רשומים בפנקס הבוחרים
פנקס הבחירות
מומלצים