שתף קטע נבחר

 

חשש במשטרה: גורמים בליכוד ינסו "לטרפד" החקירה

בימים הקרובים יזומנו לחקירה חברי ליכוד שהתריעו על מעשי שוחד ושחיתות בפריימריס בליכוד, ובהם ח"כ נחמה רונן. היועץ המשפטי לממשלה הורה לפתוח בחקירה בפרשה: "שוחחתי עם שרים ופוליטיקאים ויש להם תחושה שדברים לא ראויים נעשו"

במשטרה מביעים היום (א') חשש כי גורמים בליכוד ינסו לטרפד ולהכשיל את חקירת השחיתות בפריימריס, ובין היתר יפעילו לחץ על אותם אנשים שהשמיעו את הטענות, כך נודע ל-ynet. החקירה בחשד לשוחד נפתחה בהנחיית היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין.
בשלב הראשון של החקירה צפויה המשטרה לזמן בימים הקרובים למסירת עדות את ח"כ נחמה רונן, שטענה לאי סדרים, וכן מתמודדים נוספים במפלגה שטענו כי ידעו על קניית מקומות בכסף ועל "דילים" שנסגרו תמורת כסף. על סמך העדויות שתאסוף המשטרה ועל סמך בדיקות נוספות שיערכו חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה, ביניהן מתן עדויות של דמויות מרכזיות בליכוד ובמרכז הליכוד, יוחלט אם לזמן לחקירה גם גורמים בכירים יותר במפלגה - ובהם שרים.
לפי שעה לא ברור מה כמות החומר ה"מוצק" שתצליח המשטרה לאסוף במהלך מסירת העדויות, שכן אין החוקרים יודעים עדיין אם קיימים מסמכים או הקלטות כלשהם היכולים להעיד על שחיתויות לכאורה במהלך הבחירות. לפיכך, מתכוננים חוקרי יאח"ה לשוחח עם מספר רב של אנשי ליכוד, כדי לנסות ולהרכיב תמונה מעמיקה של מה שהתרחש במפלגה.
במשטרה אמרו ל-ynet כי היועץ המשפטי לממשלה לא היה מורה למשטרה לפתוח בחקירה פלילית "על סמך תחושות בטן בלבד. אם הוא הורה, סימן שיש לו על השולחן מספיק עדויות לכאורה כדי להורות על פתיחת חקירה. אם לא היה בסיס לחקירה, היועץ היה ממשיך להודיע כי הנושא הועבר לבדיקה בלבד".
בדרך כלל, נהוג שלא לחקור פוליטיקאים ומפלגות במהלך תקופת בחירות, בשל הרגישות המלווה לכך. עם זאת, במשטרה מציינים כי במקרה זה "עצם העובדה שהורו על חקירה מיידית של החשדות, זה אומר דרשני". בנוסף, יבדקו החוקרים גם את רשימת התרומות למתמודדים בפריימריס, כדי לבחון האם היו אי סדרים גם בתחום זה.

"דברים לא ראויים נעשו"

היועץ רובינשטיין אמר אתמול בראיון לתוכנית "פגוש את העיתונות" בערוץ 2: "כבר כמה שבועות אני נמצא בדיאלוג עם המשטרה כדי לבדוק מה קורה בבחירות הפנימיות ולראות אם יש עבירות שצריך לחקור אותן. הדיאלוג האחרון היה בסוף השבוע הזה בעקבות הפירסומים. שוחחתי עם שרים ופוליטיקאים, יש להם תחושה שדברים לא ראויים נעשו".
רובינשטיין הוסיף כי "היתה הרגשה שישראל מתקדמת לכיוונים חיוביים. מדינה דמוקרטית וכו'. פתאום יש הרגשה של נסיגה לאחור והרעה במצב הדמוקרטיה. בתרבות הפוליטית שלנו, הרבה דברים שלאדם מן הישוב צריכים להיראות כעבירה, או כדבר לא כשר, או כדבר לא ראוי - הם לא כאלה. אני חייב להסכים בצער שמינויים פוליטיים היום, הם מקור לגאווה".
במפלגת העבודה כבר החליטו לעשות שימוש בפרשה בקמפיין המפלגה במערכת הבחירות.

ראש הממשלה: לשנות את השיטה

בתוך כך התקשר ראש הממשלה, אריאל שרון, לשר המשפטים מאיר שטרית, והורה לו לבחון דרכים לשינוי השיטה בה נבחרים מועמדי הליכוד לכנסת. שרון אף אמר לשר המשפטים, כי אפשר שבכנסת הבאה תידרש חקיקה מיוחדת, שבמסגרתה יחויבו המפלגות לערוך פריימריס פתוחים. השר שטרית יגיש לראש הממשלה את המלצותיו בתוך 30 יום.
השר שטרית מביע זה מספר שנים תמיכה פומבית בשיטת הפריימריס הפתוחים, בה בוחרים כל מתפקדי המפלגה את מועמדיהם לכנסת. בדרך זו נבחר הפעם רק יו"ר התנועה שרון, שגבר על בנימין נתניהו, אולם שאר המועמדים נבחרו על-ידי חברי המרכז. ראש הממשלה והשר ראובן ריבלין תומכים אף הם במעבר לפריימריס פתוחים, וגם השרה לימור ליבנת התבטאה לאחרונה בעד שיטה זו.
מאז הבחירות המקדימות בליכוד נשמעו טענות רבות בדבר ניסיונות ל"שוחד בחירות", בהן של ח"כ נחמה רונן. עוד לפני הבחירות קבלו חברי כנסת רבים על "רשימות חיסול ודילים". הדעות במפלגה חלוקות באשר לאופן הבחירה הרצוי. יש המבקשים להעניק לחברי המרכז את "זכות המילה האחרונה", שכן אלה מעורים בחיי התנועה ונמצאים בקשר הדוק עם חברי הכנסת והשרים. לעומתם סבורים אחרים, כי השתתפות רחבה של מצביעים תמנע אפשרות של קבוצות כוח "לחסל" מועמדים, ותקטין את האפשרות להשפיע באמצעות ממון. גם במכון הישראלי לדמוקרטיה מעריכים כי שיטת הפריימריס "מונעת שוחד, דילים ושחיתויות".

בהכנת הכתבה השתתפו אטילה שומפלבי, דיאנה בחור ואפרת וייס

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלי תיבון
לא רק תחושת בטן. רובינשטיין
צילום: גלי תיבון
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
התלוננה. רונן
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים