שתף קטע נבחר

ארון קודש עתיק הובא מרומניה לצפת

בקהילה היהודית של העיר הרומנית טרנבן נותר יהודי אחד ובית הכנסת חדל לתפקד. בעקבות שיתוף פעולה בין הרב הראשי ליהדות רומניה וגורמים בצפת הוצל ארון הקודש והובא לצפת. גבאי בית הכנסת 'ובא לציון גואל': "אולי ארון הקודש יהווה את מנוע להשלמת הבנייה"

במבצע לוגיסטי מורכב ניצל ארון קודש עתיק מהכחדה והועלה מרומניה לצפת. הארון הוצב בבית כנסת חדש "ובא לציון גואל" המוקם בשכונת רמת רזים בצפת. מסעו של ארון הקודש לצפת ארך למעלה משנה, ולווה בלא מעט תלאות שאיימו על ביטול המבצע.
מדובר בארון קודש שגילו נאמד בכ- 150 שנה. הארון היה מוצב בבית הכנסת העתיק של קהילת טרנבן, במחוז טרנסילבניה שברומניה. במהלך מלחמת העולם השנייה נכחדו בשואה שני שליש מאנשי הקהילה, ומספרם של הנותרים, הלך ופחת עם השנים. לאחרונה הפסיק בית הכנסת לממש את ייעודו בשל מיעוט מתפללים ובקהילה היהודית בעיר נותר יהודי אחד בלבד. בית הכנסת הועבר לרשות המועצה המקומית ברומניה, וסכנה נשקפה לארון הקודש.
"החלטתי כי הדרך הטובה ביותר להצילו, היא לנסות ולהעבירו לארץ ישראל בשלמותו, ולהציבו בבית כנסת אחר. אולם לארון לא נמצא דורש", סיפר הרב מנחם הכהן, לשעבר חבר כנסת וכיום הרב הראשי ליהדות רומניה. "בעקבות פגישה עם בנימין שלו, מנהל הקרן החדשה לצפת, הועלתה ההצעה להעבירו לעיר. ראש המועצה הדתית בצפת, שלמה חדד, החליט להרים את הכפפה וגייס את המימון להעברתו. ביוזמתו התחלנו להריץ את הפרויקט שהחל לפני כשנה והסתיים לא מזמן, כאשר הארון הגיע לצפת".
הרב מספר, כי הארון עבר תלאות רבות, עד אשר הושגו כל האישורים להעברתו. היות שמדובר ברכוש עתיק נדרשה התערבותו האישית של נשיא רומניה. "עם קבלת האישור התגייסו אנשי הקהילה היהודית מהעיר הסמוכה ברומניה, כדי לפרק את הארון ולאורזו. מדובר במבצע מורכב בו נטל חלק נגר מקצועי, הארון הוא עבודת אמנות ייחודית ועדינה. גובהו כשבעה מטרים, ורחבו שלושה מטרים והוא מעוטר בעיטורים יוצאי דופן. לאחר שהארון פורק לחלקים, הוא נארז ונשלח במכולה לישראל", סיפר הרב.
עם נחיתו בישראל והועבר הארון לבית הכנסת "ובא לציון גואל", שם יאוחסן זמנית עד אשר תסתיים בנייתו של בית הכנסת. "כל המתפללים התגייסו כדי לפרק את ארון הקודש מהמשאית. זאת התרגשות גדולה בשבילנו, ואולי ארון הקודש יהווה את המנוע הרוחני להשלמתו של בית הכנסת. חסרים לנו עדיין כ- 1.5 מיליון שקל כדי לסיים את הבנייה", סיפר גבאי בית הכנסת, יקיר (עזיז) טויטו.
מנהל הקרן החדשה לצפת, בנימין שלו אמר עם הגעתו של הארון לאזור "צפת סוגרת מעגל, בקשר המיוחד שבין רומניה לגליל. היהודים הראשונים שיישבו את מושבות הגליל – יסוד המעלה וראש פינה – בתחילת המאה הקודמת, היו יוצאי רומניה. יוצאי רומניה היו גם אלה שעיבו את ההתיישבות היהודית בצפת". שלו אמר כי בכוונתו ליזום הבאתם לישראל של עוד תשמישי קדושה ופרטי יודאיקה הנמצאים בסכנה.
ראש המועצה הדתית בצפת, שלמה חדד, אמר כי ארון הקודש ישופץ על ידי אומן עץ מקצועי, שישחזר חלקים חסרים ויציבו באולם בתפילה של בית הכנסת.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: החברה להגנת הטבע
"צפת סוגרת מעגל"
צילום: החברה להגנת הטבע
מומלצים