שתף קטע נבחר

שרון והפדיחות

איך רואים בימים אלה בעולם הערבי את התנהגות ישראל והעומד בראשה, על רקע המלחמה המתקרבת בעיראק? בעיקר כניסיון כפול להתנער מה"פדיחות" של השחיתות ובמקביל להשיג הישגים צבאיים

"שרון מחרחר מלחמה כדי לכסות על השחיתות שבמפלגתו", "שרון מסית את האמריקנים נגדנו" - אלה הן טענות הנשמעות לאחרונה באופן שגרתי מפי פוליטיקאים ופרשנים ברחבי העולם הערבי. איך רואים במדינות ערב את התנהגותה של ממשלת ישראל על רקע התקיפה המתקרבת בעיראק? בעיקר בדאגה.
החשש הכבד שמורגש היטב בעולם הערבי הוא בעיקר מזעזועים פנימיים במדינות ערביות בעקבות המלחמה בעיראק. אבל במקביל, קיים חשש שישראל, בהנהגת אריאל שרון, עשויה לצאת למהלכים בעייתיים, כמו להרחיב את פעילותה הצבאית נגד מטרות פלסטיניות, לתקוף מטרות בלבנון ואפילו לתקוף מטרות סוריות. רבים בעולם הערבי רואים בממשלת ישראל בכלל, ובראש הממשלה בפרט, גורם אקטיבי ב"עידוד" נשיא ארצות הברית בוש לביצוע המהלכים הצבאיים נגד עיראק.
פרשנים רבים בעולם הערבי מסבירים אקטיביזם זה של שרון כנסיון להסיח את דעת הקהל הישראלית מה"פדיחות" בליכוד. חלקם אף רמזו כי שרון מעוניין להעסיק את דעת הקהל בישראל במשבר העיראקי, בתקווה שחקירת השחיתויות לכאורה במפלגתו תהיה איטית ככל האפשר ותזכה לחשיפה מינימלית.
על רקע זה, מפרשים בעולם הערבי את הצהרות שרון האחרונות בנוגע להעברת נשק מעיראק לסוריה: מצד אחד, לאותת לסורים שהם תחת מעקב צמוד, ושישראל לא תהסס להסית את האמריקנים נגדם; ומצד שני להרחיק את דעת הקהל הישראלית מההתעסקות בשחיתויות בליכוד ובמצב הכלכלי המחמיר.
כמעט כל הפרשנים הערביים תמימי דעים כי דבריו של שרון הם "המצאה ישראלית". לדבריהם, יחסי סוריה-עיראק מעולם לא היו תקינים, למרות השיפור היחסי מאז מותו של חאפז אל-אסד. פרשנים אחרים העריכו כי איראן, פטרוניתה של חיזבאללה, לא תרשה לתנועה זו לקבל נשק מיריבתה המושבעת – עיראק. הערכה נוספת היא כי סוריה לא תסתכן במהלך כזה כעת, בשעה שהיא נמצאת "על הכוונת" של ישראל ושל ארה"ב.
למרות זאת, ישנן חילוקי דיעות בעולם הערבי בנוגע לרווח שישראל עשויה להפיק מהמהלכים האמריקנים בעיראק: בעוד שיש הטוענים שישראל תנצל את הפעילות האמריקנית כדי לחזק את מעמדה הצבאי באיזור באמצעות פעולות צבאיות שונות, ישנה דעה נגדית לפיה ישראל תהיה חייבת לשלם מחיר מדיני כבד - הן במהלך המתקפה האמריקנית, ובעיקר לאחריה, מבחינת המו"מ מול הפלסטינים.
אך למרות חילוקי הדיעות האלה, קיים קונסנזוס בקרב הפרשנים הערביים: אריאל שרון יהיה כמעט הפוליטיקאי היחיד, מלבד ג'ורג' בוש, שירוויח פוליטית ממלחמה בעיראק.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ודיע אבו-נסאר
צילום: רויטרס
שרון. ירוויח?
צילום: רויטרס
מומלצים