שתף קטע נבחר

שריד וכהן דורשים מהיועץ לחקור פרשת אפל-שרון

הפרשה נחשפה ב"ידיעות אחרונות". בסוף שנות התשעים ביקש דוד אפל להפוך אי יווני שומם למרכז נופש ותיירות. כשניסה לסגור את העסקה נתקל בקשיים. בחוזה עם גלעד שרון שכר אפל את שירותיו כיועץ שיווקי בפרוייקט - והתחייב לשלם לו 20 אלף דולר בחודש - ובונוס של עד 3 מיליון דולר. אריאל שרון, בתפקידו כשר חוץ, פעל באופן שסייע לאפל בקידום אותו פרוייקט. לשכת רה"מ: "זה מיחזור גרוטאות"

יו"ר מרצ, יוסי שריד, וח"כ רן כהן הגישו היום (ה') תלונה במשטרה בדרישה לפתוח בחקירה עקב חשד לעבירות פליליות לכאורה, נגד גלעד שרון, בנו של ראש הממשלה אריאל שרון ונגד איש העסקים דוד אפל.
שריד וכהן כתבו ליועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, ולמפכ"ל המשטרה אהרונישקי כי בעקבות הפרסום ב"ידיעות אחרונות" עולה כי אפל, שנעזר בגלעד שרון בקידום פרוייקט נופש ביוון, שילם לו מאות אלפי דולרים, עבור שירותי ייעוץ באותו פרוייקט, והבטיח לו עד 3 מיליון דולר בתמורה.
"חוסר ניסיונו המקצועי של גלעד שרון, החוזה המוגזם, קרבתו ומעורבותו של ראש הממשלה מדיפים ריח רע של חשדות לכאורה למעשים פליליים", כתבו שריד וכהן.

החשיפה: הקשר בין אפל לשרון

איש העסקים דודי אפל, שתמך באריאל שרון בכמה מערכות בחירות ונזקק לעזרתו בקידום פרוייקט נופש ענק ביוון, שילם מאות אלפי דולרים לבנו של ראש הממשלה, גלעד שרון, עבור שירותי ייעוץ במכירת דירות באותו פרוייקט. בנוסף, הבטיח אפל לגלעד שרון מיליון וחצי דולר, בתנאי שיקבל היתר בנייה באחד הפרוייקטים שבהם התעניין ביוון או בספרד.
על פי מסמכים ועדויות השמורים במערכת "ידיעות אחרונות", מדובר באחת הפרשיות החמורות שנחשפו במדינה בעשור האחרון. החוזה שנחתם בין אפל לגלעד שרון ומתפרסם כאן לראשונה, מגלה כי אפל הבטיח לגלעד שרון מיליון וחצי דולרים נוספים עם השלמת אחד הפרוייקטים בחו"ל. בשעת חתימת החוזה קיבל כבר גלעד לפחות 100 אלף דולר בתשלום אחד, עבור "שירותי ייעוץ". עד היום היה אפל אמור לשלם לו לפחות עוד 300 אלף דולר, גם אם הפרוייקט לא יצא לפועל.
חשוב לציין כי בתקופה הרלוונטית להענקת התואר יועץ לבנו של שרון, ולהזרמת מאות אלפי דולרים לכיסיו, נענה אריאל שרון עצמו (שהיה בתקופת ההתקשרות בין בנו לבין אפל שר החוץ בממשלת נתניהו, ראש אופוזיציה, ולבסוף - ראש ממשלה) לבקשותיו החוזרות של אפל להפעיל את סמכויותיו הממלכתיות כדי לקרב בין איש העסקים הפרטי לבין צמרת השלטון ביוון. זאת על רקע קשיים משפטיים בהם נתקל אפל כשניסה לקדם את הקמת פרוייקט הנופש שלו ביוון.
לפני שנתיים חשף "ידיעות אחרונות" כי במסגרת ניסיון אפל לרכוש אי ביוון הבטיח איש העסקים עזרה פוליטית ולוגיסטית לשרון ולראש עיריית ירושלים, אהוד אולמרט, כשהתמודדו ביניהם בפריימריס הפנימיים על ראשות הליכוד. בתחקיר ("פרשת האי היווני", 16.3.2001), נחשף גם כי השניים השתמשו במעמדם הממלכתי כדי להעניק לאפל עזרה בקידום הקשרים שלו עם אנשי ציבור ביוון.

אזור עתיקות מוגן

בסוף שנות ה-90' ביקש אפל להפוך את האי היווני פטרוקולס - אי שומם וסלעי המשתרע על שטח של 30 אלף דונם, 40 ק"מ משדה התעופה של אתונה - למרכז נופש ותיירות מהיפים בעולם. כשניסה לסגור את עסקת הרכישה ביוון, נתקל בקשיים: חלקים גדולים מהאי היו שייכים לכנסייה היוונית, ובנוסף היה צורך לשנות את ייעוד הקרקע, שהוכרזה ברובה כאזור עתיקות מוגן.
כשהמו"מ עלה על שרטון, יזם אפל ביקור בארץ של משלחת יוונית, בראשות תת-שר החוץ היווני, לצורך הידוק הקשרים עם ישראל. גולת הכותרת הייתה נוכחותו של אריאל שרון, אז שר החוץ, בקבלת פנים בביתו הפרטי של אפל, כשלצדו בנו גלעד, אביגדור ליברמן ומשה ליאון. לאורך הביקור בארץ ניסו אנשי אפל לקדם אצל האורחים היוונים את פרוייקט האי.
ערוץ ההתקרבות הזה נחסם כאשר תת-שר החוץ היווני נהרג מאוחר יותר בתאונת מטוס, אך במקביל המשיך אפל להשקיע מאמצים בקירוב ראש עיריית אתונה לישראל. בפרוייקט הבאתו של האורח הזה לארץ, ביולי 99', השתתפו מצד אחד ראש עיריית ירושלים, אהוד אולמרט, שהפך למארח ולמזמין הרשמי, ומצד שני אנשי משרד החוץ בראשות אריאל שרון, שהיה אז בימיו האחרונים בתפקיד, לאחר נפילת ממשלת נתניהו.
אפל הציע לאולמרט להביא לארץ את ראש עיריית אתונה לשם כריתת ברית ערים תאומות. הוא עצמו הקפיד להסתיר את מעורבותו בהזמנת ראש עיריית אתונה, ואת העובדה שהוא זה שמימן, באמצעות חברת "ציביון" שבבעלותו, את הוצאות קבלת הפנים במלון המלך דוד. בקבלת פנים נוספת לאורח, בביתו של אפל, השתתף לבקשתו גם שרון.
באותה עת התמודדו ביניהם שרון ואולמרט על ראשות הליכוד. שניהם קיבלו מאפל - כל אחד בנפרד - הבטחה שיעזור להם בפריימריס הקרבים, אבל הללו לא ידעו שהבטחה דומה הוא נתן גם ליריב. בעקבות ההבטחות הללו נפתחה נגד אפל, אולמרט ואריאל שרון חקירת משטרה בחשד לשוחד, מרמה והפרת אמונים. ממצאי החקירה הועברו לפרקליטות כבר לפני שנה, אך היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, מעכב את ההכרעה בעניינם.
אבל העזרה הפוליטית שהבטיח אפל לשרון בהתמודדות מול אולמרט היא כאין וכאפס לעומת התשלום שהבטיח אפל לבנו של שרון, בהסכם הנחשף כאן.

מי מכיר את גלעד שרון

בעת חתימת חוזה המיליונים, היה גלעד בן 30, בעל תואר שני בחקלאות, טירון מוחלט בעסקים בינלאומיים, עם ניסיון מינימלי, לאו דווקא מוצלח, בשתי עסקאות נדל"ן בדרום הארץ ובמרכז תל אביב. השאלה המתבקשת למקרא החוזה היא למה בחר אפל דווקא בו כיועץ של הפרוייקט?
תמוה מכך, הרי גם על-פי החוזה, תפקידו של גלעד הוא בשיווק הדירות בשלב מתקדם של העסקה, לא בשכנוע ממשלות זרות ובהשגת היתרים. למעשה, אם להסתמך על לשון החוזה עצמו, גלעד שרון אמור להיכנס לפעולה רק לאחר שאפל יידע היכן קיבל אישורי בנייה - ביוון, בספרד או בשתי המדינות גם יחד - אילו פרוייקטים יותר לו לבנות שם ומתי. במילים אחרות, כל עוד אין אישור ראשוני, אין גם מה לשווק, וממילא גלעד שרון, על פי הגדרת תפקידו בחוזה, מיותר.
ולמרות זאת, מובטח לו בחוזה תשלום רטרואקטיבי - על עבודות ייעוץ שביצע קודם לחתימת החוזה הכתוב - ושכר חודשי של 20 אלף דולר פלוס מע"מ במשך כל תקופת ההתקשרות, ובלי קשר להיקף העבודה, או לעצם קיומה.
ועוד, אם תפקידו של גלעד שרון הוא אכן לייעץ בהקמת מערך השיווק של הפרוייקטים, יהיו אשר יהיו, קשה להבין על פניו מדוע מבטיח לו אפל בונוס דמיוני של עד שלושה מיליון דולר, במידה ויתקבלו האישורים הדרושים לפרוייקט? הרי על פי הגדרת תפקידו אין לו כל נגיעה מובהקת לשלב הזה, ועל פניו אין לו גם הכישורים לשכנע את רשויות יוון או ספרד לתת את האישורים הדרושים.
כאן בדיוק טמון העוקץ: גלעד שרון לא יכול לשכנע את ממשלת יוון בדבר. איש אינו מכיר אותו שם. את אריאל שרון - המתגורר עם בנו בחוות השקמים, שאליה מוזרם הכסף על פי החוזה - דווקא מכירים היטב בכל העולם. גם כראש האופוזיציה, אבל בוודאי כשר חוץ (בתחילת ההתקשרות בין אפל לבנו, בממשלת נתניהו) וכראש ממשלה (החל מתחילת 2001, כשאותה התקשרות עדיין הייתה בתוקף). שרון האב, כפי שכבר תואר כאן, הוא האיש שגויס על ידי אפל לסייע בסלילת הקשר עם שלטונות יוון.
אריאל שרון לא היסס לקשט את ביקור משלחת תת-שר החוץ היווני בישראל לבקשת אפל. הוא גם רתם לעניין את צמרת משרד החוץ. מאוחר יותר הפגין כאמור נוכחות גם בביקור ראש עיריית אתונה בירושלים, שוב לבקשת אפל. בצירוף מקרים מוזר, אפילו ביומו האחרון במשרד החוץ הוא נאבק על מנת להעניק אזרחות ישראלית לאיש הפטריארכיה היוונית, אותה פטריארכיה השולטת בחלק מהאי היווני פטרוקולוס, עליו תכנן אפל להקים את פרוייקט הנופש שלו.

"לא נקלקל עם העובדות"

ראש הממשלה שרון לא אישר ולא הכחיש את קיום החוזה בין בנו לבין איש העסקים דוד אפל. מלשכתו נמסרה התגובה הבאה: "הקשר כביכול שבין מר דוד אפל ובין ראש הממשלה אריאל שרון ובני משפחתו כבר נבדק, נדון דווח ונטחן בעיתונכם פעמים רבות. משאלותיכם למדנו על דבר קיומו של מבצע מיחזור ענק של גרוטאות מידע שקרי - שכן דבר לא קרה מאז הפרסום האחרון בעיתונכם ועד היום, למעט כמובן מערכת הבחירות הקרבה. כידידים ותיקים, אין בכוונתנו לקלקל לכם עם עובדות ודברי אמת. שיהיה בהצלחה".
איש העסקים דוד אפל לא אישר ולא הכחיש את קיום החוזה החשאי בינו לבין גלעד שרון. אפל מסר את התגובה הבאה: "השאלות שנשלחו למשרדי אינן אלא ניסיון לסחיטה, הדחת עד ושיבוש הליכי חקירה בעניין תלונה שהגשתי במשטרה נגד מרדכי גילת, ומרדכי גילת מוזמן להגיש כנגדי תביעת דיבה בגין טענה זו".
גלעד שרון לא הגיב לפניות "ידיעות אחרונות".
לשכת ראש הממשלה, דוד אפל וגלעד שרון סירבו להוסיף דבר על התגובה גם לאחר פניות חוזרות ונשנות, בהן הובהר להם שדבר החוזה בין גלעד שרון לדוד אפל ופרטיו מעולם לא פורסמו.

את הסיפור כתבו מרדכי גילת, גידי וייץ ומיכל גרייבסקי. גילויים נוספים אודות פרשיות בליכוד - במוסף "7 ימים"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפל. הבטיח מיליונים
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
גלעד שרון. מי מכיר אותו ביוון?
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: רויטרס
שרון. נענה לבקשות אפל
צילום: רויטרס
מומלצים