שתף קטע נבחר

ועדת שטרית: להחליף את מרכז הליכוד

הוועדה שהוקמה בליכוד לשינוי שיטת הבחירות הגישה את מסקנותיה: חוק שיחייב פריימריס, רק חברי תנועה ותיקים יוכלו לבחור ולהיבחר, "ועדת קבלה" תוכל לפסול מועמדים לכנסת וחברי המרכז ומועצות הסניפים שנבחרו בשיטה הישנה - יוחלפו. בעבודה זועמים על "חוק הפריימריס": "ניסיון נואל להכתים את כל המפלגות"

הוועדה שהוקמה בליכוד לשינוי שיטת הבחירות סיימה את עבודתה. שר המשפטים, מאיר שטרית, שעמד בראשה, הגיש היום (א') את המלצותיה לראש הממשלה אריאל שרון.
חברי הוועדה ממליצים להוציא מידי 2,900 חברי מרכז הליכוד את הסמכות לבחור את רשימת הליכוד לכנסת, ולהעביר אותה לכלל מתפקדי התנועה. הוועדה ממליצה עוד להעביר בכנסת הצעת חוק שתחייב את כל המפלגות שיש להן לפחות 15 מנדטים לערוך בחירות מקדימות בקרב כלל המתפקדים. הצעה זו נועדה לעקוף את מרכז הליכוד, שספק רב אם חבריו יסכימו להוציא את הכוח מידיהם.
שטרית אמר היום שכבר בשבוע הבא תתכנס הכנסת, כדי לאשר בקריאה ראשונה את הצעת החוק שתחייב מפלגות גדולות לערוך פריימריס פתוחים בקרב המתפקדים. "הדבר בא לפתור מפגעים שהתגלו אצלנו, אך גם במפלגות אחרות", אמר.

כץ יעכב הדיון בוועדה

בעבודה זועמים על הכוונה להעביר את המהלך בחקיקה שתחייב את כל המפלגות הגדולות: "זה שימוש פוליטי בהליכי החקיקה", אומרים שם, "אצלנו הרי כבר יש פריימריס פתוחים, ולא צריך להדביק את השחיתות לכולם".
ההערכה היא שהצעת החוק לא תגיע כלל לדיון במליאה בכנסת הנוכחית. כל הצעת חוק המונחת על שולחן הכנסת צריכה להמתין 45 יום לפני דיון ראשון בה. פטור מתקופת ההמתנה הזו יכולה להעניק רק ועדת הכנסת לאחר הצבעה בנושא. יו"ר הוועדה, ח"כ יוסי כץ (עבודה), הודיע היום שיפעל לעכב את הליך החקיקה בוועדה כדי לדון בסעיפי החוק באורח קפדני. "אסור לגייס את הכנסת להצלת מערכת הבחירות של הליכוד", אמר כץ.

למנוע קבלנות קולות, למנוע בחירת מועמדים אנונימיים

החלק המרכזי של המלצות הוועדה עוסק בהגבלת זכותם של המתפקדים לבחור ולהיבחר. בעקבות הביקורת הקשה שנמתחה בוועדה על ההתפקדות ההמונית לליכוד לקראת הבחירות האחרונות (התפקדות שנערכה ביוזמתו של ראש הממשלה שרון) - תידרש מעתה תקופת מינימום של מספר שנות חברות בתנועה כדי לבחור ולהיבחר. הזכות לבחור תינתן רק למתפקדים שהיו חברים בליכוד וישלמו מסים לפחות במשך 30 חודשים; כדי להיבחר למועצות הסניפים תידרש חברות בתנועה במשך לפחות שלוש שנים, כדי להיבחר למרכז הליכוד - ארבע שנים, כדי להיבחר לרשימת הליכוד לכנסת - חמש שנים, וכדי להתמודד על ראשות התנועה - שבע שנים. ועדת חריגים מיוחדת תוכל לקצר את תקופת החברות הנדרשת בנסיבות מיוחדות, למשל במקרה של קצינים בכירים שהליכוד מעוניין בהצטרפותם לרשימתו.
מגבלה נוספת שתעמוד בפני מועמדים של התנועה לכנסת היא "ועדת סינון" או "ועדת קבלה", שתמנע ממועמדים את ההתמודדות אם אין להם רקע "משביע רצון ומתקבל על הדעת".
חברים בוועדה מסבירים כי המלצות הוועדה מכוונות מחד להצר את צעדיהם של "קבלני הקולות", ולמנוע מהם אפשרות לפקוד המוני מצביעים שאינם שייכים לליכוד זמן קצר לפני הבחירות; מאידך מכוונות ההמלצות למנוע חדירה של מועמדים שאינם מוכרים בשורות הליכוד, כמו ענבל גבריאלי בת ה-27, שנבחרה לרשימת הליכוד לכנסת.

השופט שטרוזמן: יש בעייתיות גם בפריימריס הפתוחים

הוועדה ממליצה גם לקיים בחירות מחודשות לוועידת הליכוד (שחבריה הופכים גם לחברי המרכז) ולמועצות הסניפים עוד בשנה הקרובה, לפני הבחירות הקרובות לרשויות המקומיות.
חבר הוועדה, השופט בדימוס אורי שטרוזמן, אמר ל-ynet: "אחרי הכל, אני סבור שהוועדה המסדרת היא השיטה הטובה ביותר, אך הואיל ורוב חברי הוועדה סברו שאין להעלות את ההצעה הזו, משום שקטנים הסיכויים שהיא תתקבל, אז האלטרנטיבה הטובה היא זו שהצענו". שטרוזמן ציין כי "יש בעייתיות גם בשיטת הפריימריס הפתוחים, משום שמערכת בחירות בקרב הגוף הגדול של המתפקדים תחייב את המתמודדים להסתמך על בעלי ההון, וזה מחזיר אותנו לחלק מן הבעיות שביקשנו לפתור. תלות המועמד באפשרויות הכספיות שלו היא דבר בעייתי". עם זאת, אומר שטרוזמן כי הוא "שבע רצון במיוחד מההסכמה על ועדת סינון למועמדים לכנסת, כי זה נותן תשובה טובה להבטחת ייצוג נאות, למרות החששות שיוצרים הפריימריס".

בליכוד מסבירים: שרון ביקש "לגזור את הקופון"

השר שטרית הציג את המלצות הוועדה במסיבת עיתונאים שהתקיימה במשרד ראש הממשלה, על מנת לאפשר לשרון "לגזור את הקופון". גורמים בליכוד אמרו שלשרון אין יותר "תחמושת חיובית" בקמפיין הבחירות: ההתעסקות של התקשורת במלחמה בעיראק שככה, וחקירת השחיתויות בליכוד חזרה "לתפוס כותרות". המשטרה חוקרת חשדות נגד אחד מבניו של ראש הממשלה, גלעד שרון, וגם בנו השני, עמרי שרון, עשוי להיות מוזמן בקרוב למסור עדות. לכן, הסבירו הגורמים, מעוניין שרון להצטייר כמי שיוזם את "ניקוי האורוות" בליכוד.

תגובות בעבודה: "על הליכוד לטפל במחלות שלו"

ראש מטה הבחירות של מפלגת העבודה, אופיר פינס, אמר בתגובה: "יוזמת שרון ושטרית לשינוי שיטת הבחירות במסגרת הצעת חוק ראשית וגורפת היא ניסיון נואל להכתים את כל המפלגות בשחיתות שפשטה בליכוד. על הליכוד לטפל במחלות שלו ולהוציא את הריקבון והשחיתות מתוכו, ורק אחר-כך יוכל להציע הצעות לאחרים".
פרופ' יולי תמיר, יו"ר צוות התגובות של העבודה, אמרה בתגובה: "אדם הגון לא יוכל להצביע בעבור רשימת הליכוד לכנסת, שגם ראש הליכוד אריק שרון מודה שהיא פסולה. שום מסיבת עיתונאים ופתרונות עתידיים לא יסתירו את העובדה ששרון לא עושה דבר כדי לשנות את רשימת הליכוד הנוכחית, שנבחרה בהשפעת הפשע המאורגן, והיא זו אשר תעמוד לבחירה".

בהכנת הידיעה השתתפה סמדר שמואלי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
שטרית. מפגעים אצלנו וגם במפלגות אחרות
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: ערוץ 2
שרון. ביקש "לגזור את הקופון"
צילום: ערוץ 2
מומלצים