שתף קטע נבחר

 

מצנע: הסנדק מנהל את המדינה

מצנע תקף בחריפות את ראש הממשלה. "פרשת שרון-אלפרון הופכת את מועמדותו לראשות הממשלה ללא לגיטימית". לדבריו, "השחיתות בליכוד מסוכנת יותר מעיראק". במהלך דבריו התרחש הפיגוע בת"א ומצנע הודה: יכול להיות שזה יעלה במנדטים, אבל "אנשים צריכים להצביע מהראש"

"השחיתות במפלגת השלטון בישראל מסוכנת יותר מעיראק, ואין נגדה מסכות אב"כ". במלים חריפות אלה תקף הערב (א') יו"ר העבודה, עמרם מצנע, את הליכוד. מצנע, שהופיע בפני סטודנטים באוניברסיטת תל אביב, לא חסך מלים קשות מראש הממשלה: "שרון מתנהג כמו הסנדק, ו'המשפחה' מנהלת את המדינה. פרשת שרון-אלפרון הופכת את מועמדותו לראשות הממשלה ללא לגיטימית".
מצנע אמר כי בישיבת הממשלה הבוקר לא היסס שרון מלנצל את תשומת הלב, כאשר בפתח הישיבה יצא ב"התקפה חסרת רסן" על מועמד העבודה, יריבו הפוליטי. "עם הסוגיות הקשות שעל השולחן, בזה בוחרת הממשלה לעסוק. כנראה, כאשר ראש הממשלה נכנס ללחץ, הוא אינו חושב פעמיים, ומוכן לשבור כל מסגרת ממלכתית כדי להפוך בהינף יד לפוליטיקאי קטן".
מצנע גם תקף את שרון על שניצל במה ציבורית נוספת שניתנה לו לאחר הפיגוע במומבסה, קניה, וביקש לגרוף הון פוליטי: "במסיבת עיתונאים בנוכחות מפקד חיל האוויר לא התבייש שרון לנצל את המעמד, ולקרוא לציבור בוחריו לצאת ולהצביע".
בהתייחסו לחקירות המשטרה נגד הליכוד, ציטט מצנע את מפכ"ל המשטרה, שהזהיר כי הפשע המאורגן מנסה לחדור למערכות השלטון והחוק בישראל. "היום נפל דבר בישראל. זו כבר איננה התנצחות פוליטית, אלא מציאות שמערערת את עצם יכולתנו לתפקד כחברה".
מצנע האשים כי רשימת הליכוד לכנסת "נבחרה בחטא", וגם אם שיטת הבחירה תשונה להבא, הרי שלכנסת הזאת זה כבר יהיה "מאוחר מדי". "ראש הממשלה עצמו", טוען יו"ר העבודה, "לא יוכל להתחמק מהמצב הקשה אליו נקלעה מפלגתו והמדינה כולה".

"הבן שלי יצא לשמור על תאילנדים"

מצנע שטח בפני ציבור הסטודנטים את משנתו המדינית, שגולת הכותרת שלה היא תוכנית ההפרדה. הוא חזר על עמדתו בעניין הצורך בפינוי של כל ההתנחלויות מרצועת עזה, ושל היישובים המבודדים ביהודה ובשומרון. הוא טען כי בהמשך ההתנחלויות וההגנה עליהם אין כל קשר ללחימה בטרור. "שמישהו יגיד לי, איזה ערך ביטחוני יש לישיבה באיתמר, חוץ מבזבוז כספים ואובדן שעות מילואים?".
יו"ר העבודה שיתף את הקהל בסיפור אישי, אודות בנו שחזר לאחרונה משירות מילואים פעיל. "לא תאמינו מה הוא עשה שם: שמר על תאילנדים", אמר מצנע, והסביר: "לא, הוא לא היה בבנגקוק, ובכלל לא טס לחו"ל. הוא פשוט שמר על פועלים בחממות של גוש קטיף".
לשאלתו של סטודנט האם יש בכלל פרטנר בצד הפלסטיני, אמר מצנע כי הוא סבור שיש עם מי לדבר. "המטרה שלנו חייבת להיות היפרדות, למען ביטחוננו ולמען הרוב הדמוגרפי במדינה. אם נוכל, נעשה זאת בהסכמה, ויש לי הרושם שניתן להגיע לכך. אבל אם לא, חייבים לעשות זאת באופן חד-צדדי. אנחנו חייבים לקחת את עתידנו בידינו, ולקבל את ההחלטות. אי אפשר להמשיך ולהחזיק ב-3.5 מיליון פלסטינים, ומי שאומר שניתן לפתור את המצב בכוח – טועה ומטעה".

הפיצוצים נשמעו באולם

את דבריו של מצנע שיסעו שני הדי פיצוץ חזקים, שנשמעו היטב באולם. מייד לאחר מכן זמזמו מכשירי הזימוניות של הכתבים והצלמים הרבים, והידיעה על הפיגוע בתחנת המרכזית בתל-אביב עברה מפה לאוזן. מצנע נדרש לעניין, כנשאל על ידי אחד הסטודנטים אם בכך לא איבדה למעשה מפלגתו עוד שני מנדטים. "השאלה שלך לא צינית בכלל. יכול מאוד להיות שזאת תהיה התוצאה", אמר מצנע, והוסיף: "אני פה בשביל לגרום לאנשים להצביע עם הראש, לא עם הבטן".
יו"ר העבודה ציין שגם הפיגוע הקשה הערב היה נמנע, אילו גדר ההפרדה היתה קמה מבית שאן ועד ערד. הוא עצמו מתחייב להקים את הגדר לכל אורכה של המדינה, אם וכאשר ייבחר להנהגת המדינה. במקביל, מתכוון מצנע להמשיך בלחימה עזה בטרור, אך תוך סייגים חמורים יותר: "הריגת 14 ילדים חפים מפשע יחד עם מבוקש, זה פשוט מציג אותנו באור שלילי".

הפחתת שכר לימוד, שירות שווה לכל נפש

מצנע פנה למצביעים הצעירים, ואמר כי הוא מבין את תסכולם הרב מהמדינה: "אתם מילאתם את חלקכם בעיסקה, עשיתם צבא ומילואים ושילמתם מסים, אך המדינה לא מילאה את חלקה. וכשזה המצב, אין פלא שיש מחשבות שונות", אמר, ורמז להצהרותיהם של צעירים רבים בדבר כוונה לרדת מהארץ.
"הפערים רק הולכים ומעמיקים, וכשאין חוסן כלכלי ולכידות חברתית, גם אימפריה אדירה, עם מטוסי אף-15 באוויר, טנקי 'מרכבה' וצוללות, לא תחזיק מעמד. ישראל חייבת להיות מדינה בשירות האזרחים, ולא להיפך".
את מחיאות הכפיים הסוערות ביותר במהלך נאומו גרף מצנע, כאשר הבטיח להמשיך במדיניות ממשלת ברק, ולהוריד את שכר הלימוד במחצית. מצנע הבטיח הטבות לסטודנטים במשכנתאות ובארנונה. כמו כן ציין כי בכוונתו לפעול כדי להנהיג "שירות שווה לכל נפש", אולי כרמז להליך למען ביטולו של "חוק טל".

אופטימיות זהירה

עוד לפני כניסתו של מצנע לאולם, ניתן היה לראות זיק של תקווה בעיניהם של מקורביו, בהם השרה לשעבר יולי תמיר והסופר אלי עמיר, שהניחו כי פרשיות השחיתות ישפיעו במשהו על הסקרים הלא מחמיאים. "יש לי הרגשה טובה יותר מהסקרים", אמרה תמיר. ואחת הפעילות הוסיפה, כי "משהו טוב הולך לקרות. הפרש של 10 מנדטים זה לא כל כך הרבה כמו שנדמה, רק חמישה עוברים מפה לשם – וזה שלנו".
אלא שגם היא יודעת, שהמנדטים עוברים בינתיים לא לעבודה, כי אם לטומי לפיד. עלייתה המטאורית של שינוי העסיקה רבות את באי הכינוס, מה גם שכמה מחבריה ישבו בין באי הכנס, ושיסעו את הדברים מספר פעמים בשאלות קשות אודות השחיתות ש"גם העבודה ומועמדה כבר נגועים בה".
יו"ר העבודה ניסה להדוף את הביקורת בעניינו של יצחק הרצוג, ש"שתק אף הוא בחקירה", בעניין אלי בן-מנחם והחשד לשוחד בחירות ובעניינו שלו, בעיריית חיפה. "הכל נמצא בחקירה, ובית המשפט יכריע בסוגיות הללו. אי אפשר להשוות את זה לקניית השלטון בכסף של הליכוד".
מצנע התייחס לשינוי, ואמר כי רק בחירה ב"מפלגת שלטון" תוכל להוות אלטרנטיבה אמיתית לשנתיים האחרונות, שהן לדבריו "מהגרועות שידענו".
בסוף דבריו ניסה מצנע להפגין אופטימיות: "אפשר לחולל מהפך בקצת יותר משלושה שבועות. אם כולכם תתגייסו למאבק, אפשר לעשות את זה". אבל הראש של הסטודנטים כבר היה במקום אחר. הם מיהרו לצאת ולהתקשר הביתה, כדי להגיד בבית שהכל בסדר. "לא, אמא, לא הייתי בתחנה המרכזית. הקשבתי למצנע", אמרה סטודנטית צעירה בטלפון.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מצנע. "מועמדות שרון לא לגיטימית"
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: ערוץ 2
שרון. "מנצל במה ציבורית"
צילום: ערוץ 2
מומלצים