שתף קטע נבחר

 

בעקבות החלטת הקבינט: משבר ישראל - בריטניה

מייד לאחר הפיגוע בת"א החליטה ישראל למנוע את יציאת המשלחת הפלסטינית לוועידה בלונדון. בעקבות זאת קיימו שר החוץ נתניהו ועמיתו הבריטי שיחה "לא דיפלומטית". ואילו בוושינגטון הדעות חלוקות: ביקורת מרומזת במחלקת המדינה, גיבוי מוחלט בבית הלבן

"עמדתו של הנשיא בוש לא השתנתה, ולפיה לישראל יש זכות להגנה עצמית בעקבות פגיעה באזרחיה". כך אמר אמש (ב') דובר הבית הלבן, ארי פליישר. הדובר ציין כי הנשיא בוש מגנה את הפיגוע במלוא החריפות. עם זאת, הוא אמר כי על ישראל "לשקול את התוצאות של פעולות ההגנה העצמית שלה".
דובר הבית הלבן סירב למתוח ביקורת על החלטת הקבינט לאסור את יציאת המשלחת הפלסטינית לוועידת לונדון. "תגובת הנשיא היא אחת, ומתמקדת אך ורק בגינוי חריף לפיגוע".
אולם קודם לכן מתחה מחלקת המדינה האמריקנית ביקורת מרומזת על החלטת ישראל בעניין המשלחת לבריטניה. מהשגרירות האמריקנית בישראל נמסר כי "וושינגטון משבחת את היוזמה הבריטית, ומעוניינת להדגיש את חשיבות הרפורמות. יש להצטער על כך שהאירועים הביאו את אותם (את ישראל) לנקודה זו".
הדברים הצטרפו לביקורת שהשמיע שר החוץ האמריקני, קולין פאוול, בשיחה על עמיתו הישראלי, בנימין נתניהו. נתניהו הסביר כי "לאור הנהגתו של ערפאת, אשר מעודדת את הטרור, עמדה בפנינו האפשרות שנעצום עיניים ונאפשר לבובות שלו להגיע ללונדון ולדבר על 'כאילו רפורמות' - ולכך סירבנו". פאוול הביע צער על ההחלטה הישראלית.

היחסים עם לונדון - לנקודת רתיחה

לעומת הביקורת המאופקת של האמריקנים, היחסים בין ירושלים ללונדון מתקרבים לנקודת רתיחה. במשך כל היום הפעילה בריטניה לחץ על ישראל, כדי שתחזור בה מהחלטתה למנוע את יציאת המשלחת לוועידה בלונדון, עליה הכריז ראש הממשלה טוני בלייר. בוועידה, שנועדה לעסוק ברפורמות ברשות ובאפשרות לקדם את תהליך השלום, היו אמורים להשתתף, נוסף על הפלסטינים, גם נציגים מארה"ב, האיחוד האירופי, מצרים, ירדן וסעודיה.
שר החוץ הבריטי, ג'ק סטרו, התקשר אתמול בצהריים לשר החוץ נתניהו, וביקש שישראל תשקול שוב את החלטתה בנושא. סטרו אמר לנתניהו כי "ישראל יוצרת אפקט הפוך משום שבמקום להתרכז בטיפול בטרור, היא פוגעת בשליחים שהיו אמורים לצאת לבריטניה ומתנגדים לטרור".
נתניהו השיב כי "יש לאמץ את נקודת המוצא שקבע נשיא ארצות הברית בוש, לפיה המעורבים בטרור אינם יכולים להיות מעורבים באף תהליך מדיני".
השר נתניהו כלל בדבריו נימת ביקורת: "אתם בבריטניה יוצרים אפקט הפוך. יש באזורינו מנהיגות טרוריסטית. ערפאת מלמד את אנשיו וילדיו להיות שאהידים ושולח ללונדון רפורמות למראית עין. רפורמות צריכות להיעשות כאן ולא בלונדון, והן צריכות להיעשות אחרי הפסקת ההסתה".
אחר הצהריים התקשר השר נתניהו למזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול. נתניהו עידכן את עמיתו האמריקני בנוגע להחלטות הקבינט.
לדברי נתניהו, פאוול הביע צער על ההחלטה שלא לאפשר לערפאת להגיע ללונדון, "אך לטווח הארוך ההחלטה היא נכונה".
בין נתניהו לסטרו שוררת ממילא מתיחות, לאחר שבביקורו האחרון של שר החוץ בלונדון סירב עמיתו הביטי לקיים עמו מסיבת עיתונאים משותפת, בעקבות חילוקי דעות שהתגלעו בין השניים. המחלוקת נסובה אז בעיקר סביב ביקורת שמתח נתניהו על בריטניה, שאירחה את נשיא סוריה בשאר אסד "שמשטרו תומך טרור".
ברשות הפלסטינית שוררת מבוכה בעקבות החלטת ישראל, וכעת מתנהלות פניות לגורמים בינלאומיים בניסיון לפתור את התסבוכת המדינית.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
נתניהו. אפקט הפוך
צילום: איי פי
צילום cnn
פאוול. הביע צער
צילום cnn
צילום איי פי
סטרו עם ערפאת. תנו להם לבוא
צילום איי פי
מומלצים