שתף קטע נבחר

ירדן: נעבוד עם כל ממשלה שתיישם את מפת הדרכים

כך אמר שר החוץ הירדני בפגישה עם יו"ר מרצ, יוסי שריד ויוסי ביילין, שהגיעו לירדן לביקור. שריד: להקפיא ההתנחלויות; ביילין: הפתרון מעבר לפינה

"נעבוד עם כל ממשלה שתיבחר בישראל, בהתאם למחויבותה לתהליך השלום". כך אמר היום (ד') שר החוץ הירדני, מרואן מועשר, שנפגש ברבת עמון עם יו"ר מרצ יוסי שריד ועם יוסי ביילין. מועשר ציין כי המחויבות לשלום היא יישום תוכנית מפת הדרכים האמריקנית.
מועשר הגדיר את הפגישה, שזכתה לכיסוי גדול בתקשורת המקומית, כחיובית ביותר וציין כי אין מדובר באירוע חד פעמי אלא במגמה להמשיך בדו שיח עם מחנה השלום בישראל.
"החלפנו דעות לגבי תהליך השלום והסיכוי לעצור את מעגל הדמים הנורא במזרח התיכון". לדבריו, הסיכוי היחיד לקדם את תהליך הוא ליישם את מפת הדרכים האמריקנית שבהכנתה מעורבת "הרביעיה" וכן ירדן, מצרים וסעודיה. "זו המסגרת היחידה לסיום הסכסוך ושפיכות הדמים. אין לנו כל כוונה לשנות את המבנה הדמוגרפי בישראל. המטרה שלנו היא לענות על צרכי שני העמים", אמר מועשר והביע תקווה שהממשלה שתיבחר תסכים ליישם את המסמך.
שר החוץ הירדני אמר כי העובדה ששני הצדדים הביעו נכונות לאמץ את תוכן נאומו של הנשיא ג'ורג' בוש ואת מפת הדרכים, היא מעודדת. לדבריו, למרות המצב הקשה, אף מדינה ערבית לא נסוגה מהיוזמה הסעודית, אותה אימצו המנהיגים הערביים בפסגת ביירות.
שר החוץ הירדני ציין עוד שהיעד הסופי הוא הקמת מדינה פלסטינית עצמאית בתוך שלוש שנים ושפיגועי הטרור וההתנחלויות הם המכשול העיקרי.
בתגובה אמר יו"ר מרצ, יוסי שריד, כי יש להביא את הצדדים למבחן המעשה - הפסקה מוחלטת של ההתנחלויות. "הקפאת ההתנחלויות היא המבחן הראשון של הממשלה. בלעדיה לא ניתן להמשיך לשום מקום. הטרור והכיבוש הם נוראיים אך אינם מצדיקים זה את זה".
השר לשעבר, יוסי ביילין, הביע אופטימיות ואמר כי הפתרון נמצא מעבר לפינה. "אנחנו חיים כבר שנתיים בסיוט, במעגל דמים שלא נגמר, אבל זה הפיך. אפשר לשנות את זה. אפשר לחזור לשנות ה-90. בשביל זה אנחנו כאן".

שריד: לא נשעה הפעילות רק כי יש בחירות

ביקורם של ביילין ושריד בירדן ערב הבחירות, עורר ביקורת מסוימת בירושלים, כמו גם ביקורם הקודם בקהיר. שריד דחה את הביקורת באומרו כי מחנה השלום פועל ללא קשר לבחירות. "בשום אופן לא מדובר בחתרנות, אבל לא מצאנו לנכון להשעות את הפעילות המדינית רק בגלל שיש בחירות".
בהתייחסו לבחירות הקרובות אמר ביילין כי יו"ר מפלגת העבודה, עמרם מצנע, צודק בהתנגדותו לממשלת אחדות "הוכח שהאחדות לא הולכת לשלום, אלא הורסת את מורשת רבין, לכן יש להילחם ולהציג לה אלטרנטיבה".
במרצ לא מאבדים תקווה, למרות הסקרים הלא מחמיאים, ומשוכנעים ש-20% מהבוחרים עדיין מוגדרים כקולות צפים.
השר הירדני אמר מצידו כי לרבת עמון אין כל עניין להתערב בבחירות הפנימיות בישראל. הוא סיפר כי ייפגש בקרוב עם נציגי הליכוד והעבודה, אך סירב לומר עם מי.

המלחמה בעיראק: חשש רב בירדן

בשולי הביקור עמדה המתקפה האפשרית בעיראק. בירדן קיים חשש רב מהמלחמה, שעלולה לערער את היציבות בממלכה, בין השאר בעקבות גלי הפליטים הצפויים להגיע מעיראק והאהדה הרבה שרוכש הציבור לשכנה ממזרח.
ירדן, אחת המדינות היחידות באזור בה אין מאגרי נפט, משיגה את מקורות האנרגיה מעיראק במסגרת התוכנית "נפט תמורת מזון". כרבע מהתוצר הלאומי השנתי של ירדן מגיע כיום מעיראק. עם זאת, בממלכה מקווים שבעקבות תמיכה מסויגת במערב, או לפחות נייטרליות, תסכים הקהילה הבינלאומית למחוק את חובה שעומד כיום על 6.8 מיליארד דולר. כך לפחות על פי העיתונאים והפרשנים הירדנים שהגיעו לסקר את הביקור.
הגעתם של הפוליטיקאים הישראלים לרבת עמון זכתה להתייחסות רבה בתקשורת המקומית. במאמר מערכת שהתפרסם הבוקר בעיתון "א-ראי" נכתב כי חוגים פוליטיים ראו בהזמנה הירדנית "פעולה חיובית, שעשויה לתרום לקידום השלום". המקורות שיבחו את העובדה שירדן פנתה לנציגים מכל קצוות הקשת הפוליטית בישראל, והוסיפו כי "ירדן נהנית מהשפעה ומאמינות בדעת הקהל בישראל".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ביילין ומועשר אחרי הפגישה בירדן
צילום: רויטרס
מומלצים