שתף קטע נבחר

 

"שרון יקים ממשלת אחדות בשלבים"

לאור הסקרים המחמיאים, בסביבתו של רה"מ נערכים למשימה הקשה באמת: הרכבת הממשלה. הם מעריכים שהעבודה תתפצל: כמה מחבריה ימהרו להצטרף לממשלת אחדות, השאר ימתינו למהלך מדיני ופרישה של מפלגות הימין. בעבודה מעודדים מסקרים פנימיים, ואומרים בתגובה לתוכניות רה"מ: "שרון חולם חלומות"

פחות מ-48 שעות לפתיחת הקלפיות, כשהסקרים נראים מבטיחים, בסביבתו של ראש הממשלה נערכים למשימה הקשה באמת - מלאכת הרכבת הקואליציה. משאת הנפש של אריאל שרון נותרה בעינה: ממשלת אחדות לאומית, עם מפלגת העבודה.
מקורבי שרון מעריכים כי לאור "התחפרותו" של יו"ר מפלגת העבודה, עמרם מצנע, לא יהיה מנוס מהקמת הממשלה במספר שלבים: בשלב הראשון יצטרפו חלק מחברי העבודה, ובהמשך יצטרפו היתר - עם פתיחת התהליך המדיני ופרישתם הצפויה של מפלגות הימין.
בסביבתו של שרון מעריכים כי לאחר הבחירות צפוי פיצול בעבודה: בין מה שהם מכנים "השמאל הרדיקלי", לבין "העבודה הישנה" - שתבקש להצטרף לאחדות. תרחיש זה יכול לקרות כאשר מרכז העבודה יחליט להורות לחברי הכנסת להצטרף לממשלה בראשות שרון.
גורמים בליכוד מסבירים כי אין בעיה משפטית עם הצטרפות של חלק מן העבודה לקואליציה. על-פי החוק, תיתכן התפלגות - כשהגורם המתפלג הוא לפחות שליש מהסיעה.
אם יוכיח שרון במעשים את כנות כוונותיו בנושא המדיני, כאשר יפגין בפומבי מאמצים ליישום "מפת הדרכים" ותוכניתו של הנשיא בוש - ייתכן שמפלגות הימין, כמו האיחוד הלאומי והמפד"ל, יחליטו על פרישה מן הקואליציה - ויסללו את הדרך לממשלה עבור "היושבים על הגדר" בעבודה.
אחד התסריטים מדבר על הקמת אחדות בשלושה שלבים: הקמת ממשלת ימין צרה, שעשויה לכלול גם את 'שינוי'; הצטרפות של כמה מחברי העבודה; ובשלב השלישי - הצטרפותה של העבודה כולה.
תרחיש נוסף, שעשוי לאפשר את חבירת העבודה לשרון, הוא מלחמה במפרץ - שעלולה להתרגש על המדינה בסוף פברואר. במערכת הפוליטית מניחים שמצב החירום יוכל לשמש טיעון משכנע בידיהם של המצדדים באחדות, ובהם שמעון פרס ובנימין בן-אליעזר.

"הנגבי עוד יתגעגע לאיכות הסביבה"

לאחר הבחירות, אם הסקרים אכן יתממשו, עלול שרון לגלות שחלוקת התיקים הפנימית לחברי מפלגתו אינה פשוטה יותר מהרכבת הקואליציה. בליכוד כבר החל "טוטו השמות": במפלגה מתחזקת ההערכה שבשיבוץ השרים החדש, ייפגע מעמדם של של מאיר שטרית, עוזי לנדאו וצחי הנגבי - שזכה במקום הראשון בבחירות במרכז הליכוד (ודורג שלישי אחרי שרון ונתניהו).
גורמים בליכוד מעריכים שעל רקע המתיחות בין שרון להנגבי - בין היתר, על רקע התייחסותו של ראש הממשלה לתוצאות הבחירות במרכז הליכוד ולפרשת המינויים הפוליטיים, ולעמדתו הנחרצת של הנגבי נגד המדינה הפלסטינית - מעמדו של חביב המרכז ייפגע. "אם הוא יישאר בתפקידו כשר לאיכות הסביבה, הוא יצטרך לומר תודה", אומרים במפלגה.
באשר לשטרית אומרים הגורמים, כי בתור השר שמזוהה יותר מכל עם נתניהו, ולאור הקטנת מספר משרדי הממשלה מ-22 ל-18, מעמדו בממשלה הבאה ייפגע באופן משמעותי - בעיקר אם נתניהו עצמו יישא בתפקיד בכיר. גם מעמדו של עוזי לנדאו, שאינו מתחבב במיוחד על שרון, עשוי להיפגע, וספק אם ימשיך לכהן כשר לביטחון פנים.
עוד מעריכים בליכוד, כי שר נוסף שעשוי לרדת ממעמדו הוא סילבן שלום - כמי שמזוהה עם המצב הכלכלי הקשה. ממילא, אומרים במפלגה, שרון יבקש להציע את תיק האוצר האטרקטיבי למפלגת העבודה.
מעמדו של אהוד אולמרט בממשלה אף הוא חידה. לראשונה אומרים מקורביו, כי הוא "אינו שולל על הסף" תפקיד שאיננו אחד משלושת התיקים הבכירים - ביטחון, אוצר או חוץ, ואפשר שיהיה מעוניין גם בתיקים כמו הפנים או המשפטים.
באשר לתיק הביטחון, אומרים גורמים בליכוד, יכול להיווצר מצב שבו שאול מופז "יתנדב" לוותר על התיק ולהציעו למפלגת העבודה, למען הקמתה ממשלת אחדות. בליכוד מעריכים, שאם מפלגת העבודה תסרב להצעה - מעמדה בציבור ייפגע, ושרון יוכל למלא את אחת מהתחייבויותיו היחידות במהלך קמפיין הבחירות - מופז כשר ביטחון.

"שרון חולם חלומות"

בתגובה לדברים, אמר ח"כ בנימין בן אליעזר, במהלך סיור בדרום כי "שרון חולם חלומות ומתכנן תכנונים, מדבר על אחדות אבל אני אומר שמי שמדבר על אחדות תחת שרון מקשקש קשקושים". לדבריו, "אין כל מגעים, שום דיבורים ושם הבנות עם הליכוד, ואף אחד לא יפריד בינינו. אנו נהיה מפלגה מאוחדת ומגובשת גם אחרי הבחירות".
יו"ר העבודה, עמרם מצנע, אמר כי "ב-24 השעות האחרונות אנו חשים שרבים חוזרים הביתה למפלגת העבודה כי לאנשים נופל האסימון שאסור להשאיר את המדינה בידי ממשלת הימין הקיצונית של שרון".
בתוך כך מעודדים היום בסביבתו של יו"ר מפלגת העבודה, עמרם מצנע, מתוצאות סקר פנימי שנערך בסוף השבוע, על פיו מספר המנדטים בהן תזכה העבודה נמצא בעליה. לדברי גורמים בכירים במטה האסטרטגי הוצגו אתמול והיום בפני מצנע סקרים "מעודדים", "שנותנים אינדיקציה ברורה לכך שאנשים מתחילים לחזור הביתה, למפלגת העבודה".
מצנע עצמו מסייר היום בסניפי המפלגה בדרום הארץ מלווה בבנימין בן אליעזר. בדברים שנשא בפני תומכים, אמר יושב ראש מפלגת העבודה כי "יש לנו אינדיקציות מעודדות לכך שלאנשים מתחיל 'ליפול האסימון', והם מבינים שאסור להשאיר את המדינה בידיים של שרון והימין הקיצוני".
במפלגת ההעריכו היום כי אם המגמה של הסקרים הפנימיים וסקרים נוספים שבוצעו במכוני מחקר שלא קשורים למפלגה תימשך, צפויה מפלגת העבודה לקבל בבחירות 23 מנדטים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שרון. פאזל בלתי אפשרי
צילום: רויטרס
צילום: דני סלומון
הנגבי. יגיד תודה
צילום: דני סלומון
בן אליעזר. ימהר להיכנס?
צילום: רויטרס
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מופז. ויתור וולנטרי?
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מומלצים