שתף קטע נבחר

 

הבחירות, הלכה למעשה

כיצד מתנהל מערך המיחשוב של הבחירות ומתי אפשר לצפות לבחירות באמצעות האינטרנט? ראיון קצר עם גלעד רבינוביץ', מנכ"ל קבוצת מלם, שמופקדת על מיחשוב הבחירות לכנסת ה-16

מספר שעות לפני תחילת הבחירות, שוחחנו עם גלעד רבינוביץ', מנכ"ל קבוצת מלם, שחברותיה השונות מופקדות על פרויקט מיחשוב הבחירות לכנסת ה-16.
מאות עובדי מלם נטלו חלק בפרויקט עד כה והיום משתתפים בו כ-1,500 עובדים ברחבי הארץ, שחלקם מפעיל את מודיעין הבחירות בבית מלם - מוקד טלפוני (מספר הקו בעברית: 1800200131) המאפשר לפונים לברר שאלות הנוגעות להליך הבחירות ופרטים לגבי ההצבעה האישית בעברית, אנגלית, אמהרית, ספרדית, רוסית, ערבית. כבדי שמיעה יכולים לפנות בכתב באמצעות קו פקס נפרד.
לדברי רבינוביץ', הפרויקט המורכב החל לפני שלושה חודשים. במסגרת ההכנות, נפרשו 24 אתרי תקשורת ברחבי הארץ, שישמשו את ועדות הבחירות האיזוריות וועדות המשנה. אתרים אלה מקושרים אל המחשבים המרכזיים בבית מלם בירושלים, המנהלים את מאגר המידע של הבחירות.

תהליך ידני ברובו

על אף שהבחירות ממוחשבות בחלקן, רוב התהליך עדיין מתנהל באופן ידני. חברי ועדת הקלפי סופרים את קולות המצביעים בסיום הבחירות, חותמים את הקלפי וממלאים את פרוטוקול הבחירות.
הפרוטוקול והקלפי מובאים לוועדת הבחירות האיזורית, בה ממוקם מערך המיחשוב והתקשורת. לאחר בדיקות תקינות ואימות שונות שנערכות לנתונים, תוצאות הבחירות מוקלדות במאות מחשבים ברחבי הארץ ומוזנות ממרכזי התקשורת של ועדות הבחירות האיזוריות אל מחשב הבחירות המרכזי.
מרכז תקשורת נוסף ובו מאות מחשבים הוקם בכנסת, לצורך לספירת קולות המצביעים במעטפות הכפולות - קולות הימאים, אסירים עובדי משרד החוץ, החיילים וכו'. ספירת הקולות האלה תחל מיד לאחר סגירת הקלפיות בשעה 22:00.
רבינוביץ' מעריך כי תוצאות אמת ראשוניות יתחילו לזרום מהמחשב המרכזי בסביבות השעה 22:30, כאשר מדובר בתוצאות מיישובים קטנים, שאינן מייצגות. "אנחנו צופים שבחצות עד חצות וחצי יספרו שליש מהקולות, ובשעה 5:30 יפורסמו התוצאות התקינות, שאינן כוללות את המעטפות הכפולות", אומר רבינוביץ', "בדיקת כל המעטפות הכפולות תארכנה יומיים נוספים וצפוי כי ועדת הבחירות המרכזית תפרסם את התוצאות סופיות לקראת יום ו' בבוקר".

כיצד אתם מאבטחים את רשת התקשורת ומונעים ניסיונות לפרוץ למערכת ולשבש את תוצאות הבחירות?

"במהלך יום הבחירות, כל מרכזי התקשורת של מלם הופכים לרשת פנימית סגורה שמוקדשת לבחירות בלבד. נוסף על כך, דאגנו לאבטחת מידע במספר רמות: אבטחה ברמת הארגון, שכוללת שמירה פיזית על אתרי המיחשוב השונים, רמת אבטחת מידע מערכתית ואבטחת הרשת".
במהלך חודש דצמבר, טען סגן יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, ח"כ אפי אושעיה, כי אבטחת מערכת המיחשוב שמשמשת לקליטת נתוני ההצבעה לקויה, וכי התקשורת בין העמדות האזוריות לבין המחשב המרכזי מתבצעת באופן לא מוצפן, דבר היוצר בעיות אבטחה. רבינוביץ נמנע מפירוט האמצעים המדויקים לצורך אבטחת אך מדגיש כי מלם סיפקה תשובות בעניין אבטחת המערכת, שסיפקו את וועדת הבחירות המרכזית.

בחירות אלקטרוניות – אולי בעתיד הרחוק

לאחרונה פורסם כי עיירה בשוויץ תאפשר לתושביה להצביע החודש במשאל עם באמצעות מחשב ביתי המחובר לאינטרנט.
האפשרות של בחירות מהבית באמצעות הטלוויזיה האינטראקטיבית או האינטרנט היא מדע בדיוני בישראל, וגם הצבעה אלקטרונית בקלפי, שתבטל את הצורך לשנע קלפיות ברחבי הארץ, היא בגדר עתיד רחוק.
על אף שכבר בבחירות האחרונות במרכז הליכוד נעשה שימוש בבחירות באמצעות מסכי מגע, ולמרות שבחירות כאלה עשויות לצמצם טעויות ולהפחית את כמות הזיופים, רבינוביץ' אומר כי אין לצפות לבחירות אלקטרוניות בהיקף כלל ארצי.
הסיבה לכך היא כלכלית. מערכת בחירות אלקטרונית כלל ארצית יקרה בהרבה מהבחירות בשיטה הנוכחית, מציין רבינוביץ', "בהתחשב בקצב בו נערכות בחירות בישראל ובעלויות הטכנולוגיה הנוכחיות, בחירות בשיטה הזו אינן כדאיות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים