שתף קטע נבחר

 

בית הנשיא: נציגי 71 חברי כנסת המליצו על שרון כראש הממשלה

הליכוד, שינוי וש"ס המליצו להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על אריאל שרון; ח"כ אופיר פינס בשם העבודה אמר: "אם שרון יודיע שהוא רוצה להקים ממשלה רק עם העבודה ושינוי, יהיה לו עם מי לדבר"; מרצ לא המליצו על איש: "נשרת את העם באופוזיציה"; הנשיא אמר שחש שהמשותף רב על המפריד ושיודיע על החלטתו ביום א'

נציגי ארבע סיעות, המייצגים 71 חברי כנסת, התייצבו היום (ב') בבית הנשיא והמליצו לו להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על אריאל שרון. הנשיא הודיע שיגבש את החלטתו בנושא עד יום חמישי וכבר ביום ראשון יזמין את יו"ר הליכוד שרון ויו"ר מפלגת העבודה עמרם מצנע למשכנו כדי להודיע להם על החלטתו. עוד אמר הנשיא בתום יום ההתייעצויות כי מדיונים לעומק שקיים עם הנציגים השונים הוא חש שהמכנה המשותף רחב יותר מחילוקי הדעות.
הראשונים להגיע הבוקר לבית הנשיא היו נציגי הליכוד בראשות השר רובי ריבלין, שמבקשים כמובן להמליץ על אריאל שרון כראש הממשלה הבא. "ביקשנו מהנשיא לדבר עם כל סיעות הבית ולומר להן, שאין זה ראוי לפסול אחד את השני", אמר ריבלין בתום הפגישה. "פסילה על הסף של מפלגה זו או אחרת לא מקובלת עלינו".
השר ריבלין הביע תקווה שכל המפלגות הציוניות יצטרפו לממשלה בראשות שרון, ובהן מפלגת העבודה. "אין כל ספק שמפלגת העבודה תתעשת. מצנע חייב להיכנס לממשלת אחדות, על פי משאלת העם".

פינס: "יש על מה לדבר"

הבאים בתור להיפגש עם הנשיא היו נציגי מפלגת העבודה, בראשות ח"כ אופיר פינס. בפתח הישיבה אמר פינס: "אם אריאל שרון יודיע שהוא רוצה להקים ממשלה רק עם העבודה ושינוי, יהיה לו עם מי לדבר". הוא הוסיף ואמר: "אם ראש הממשלה יציע לפנות את ההתנחלויות מעזה, אנחנו נתחשב בכך - אבל אין סיכוי למהלך כזה. אם הוא יראה נכונות לאופק מדיני, כמו שהנשיא בוש מציע, האמן לי שהוא לא ימצא אותנו מסובבים את הגב".
בשעות הצהריים הגיעו לבית הנשיא נציגי שינוי בראשות ח"כ מודי זנדברג, והמליצו להטיל על שרון את מלאכת הרכבת הממשלה. בשינוי ביקשו מהנשיא להשפיע על הליכוד והעבודה להקים ממשלת אחדות חילונית. זנדברג קרא לעבודה, "לצאת מההלם שלאחר התבוסה בבחירות", והעריך שעם הזמן יישמעו במפלגה קולות השונים מאלה של מצנע לגבי הכניסה לממשלה. באשר לפסילת הישיבה עם ש"ס, אמר זנדברג: "לא מדובר בעניין גזעני, אלא בעקרונות שעל פיהם נבחרה המפלגה".
בתום התיעצות של סיעת ש"ס עם נשיא המדינה אמר השר שלמה בניזרי: "סיעת ש"ס המליצה לנשיא להטיל את הרכבת הממשלה על ראש הממשלה שרון, כיון שאין אפשרות אחרת". בניזרי סיפר שבפגישה ביקשו חברי ש"ס מהנשיא שירים את קולו ויוקיע את ההסתה של שינוי כנגד המזרחיים. "אנחנו הולכים לקראת אפרטהייד ישראלי" אמרו לו. עוד אמר בניזרי: "לא ייתכן לפצל את הסיעות הדתיות כיוון שש"ס הגיעה להבנות אידיאולוגיות עם יהדות התורה".
אחריהם הגיעו נציגי מרצ. בפתח הפגישה עם ח"כ רן כהן אמר הנשיא כי הצטער על התפטרותו של יוסי שריד, וניסה בשעתו לשכנעו שלא לפרוש. בתום הפגישה אמר כהן שמרצ לא המליצה לנשיא על איש מבין חברי הכנסת. "אנחנו נשרת את העם באופוזיציה", הוסיף.

ההתייעצויות יימשכו עד יום רביעי

על פי החוק, הנשיא אמור להיוועץ עם חברי כל הסיעות כדי להחליט על מי להטיל את הקמת הממשלה. להתייעצויות לא מגיעים בדרך כלל בכירי הסיעות, אלא חברי הכנסת שמונו במיוחד לתפקיד והוכשרו לכך על ידי מפלגותיהם.
על פי התכנון, עד יום רביעי הקרוב יסיים הנשיא את ההתייעצויות, ויטיל את המשימה על המועמד בעל הסיכויים הגדולים ביותר להרכיב את הממשלה.
הרכבת הממשלה אמורה להסתיים תוך 28 יום, אולם אם המועמד לראשות הממשלה לא הצליח בכך, רשאי הנשיא להעניק לו 14 יום נוספים. אם גם אחרי כן לא מצליח המועמד להרכיב את הממשלה, רשאי הנשיא להטיל את הרכבת הממשלה על מועמד אחר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
מתייעץ עם נציגי הסיעות. קצב
צילום איי פי
צילום: אתר הכנסת
פינס. "יש על מה לדבר"
צילום: אתר הכנסת
צילום: אתר הכנסת
"שייצאו מההלם". זנדברג
צילום: אתר הכנסת
מומלצים