שתף קטע נבחר

ישראל בעלייה: מתכננים מהפך "חברתי"

אחרי שמצאו עצמם אנשי "ישראל בעלייה" עם שני מנדטים בלבד, מתכננים במפלגה לערוך מהפך ואף שוקלים להחליף את השם. אדלשטיין: "המתכונת של מפלגה שמייצגת את העולים מיצתה את עצמה"

בישראל בעלייה מנסים לאסוף את השברים. לאחר המפלה הצורבת שספגו בבחירות מבטיחים במפלגה לפתוח במלאכת השיקום ואף שוקלים להחליף שם. "דווקא שמחנו", אמר גורם במפלגה, "שלא קיבלנו מנדט שלישי בסיום ספירת הקולות. עדיף להתחיל הכל מחדש עם ההלם של שני המנדטים". בינתיים, ממשיך יו"ר המפלגה, נתן שרנסקי, שהודיע על כוונתו להתפטר מהכנסת, לשמור על שתיקה.
בישראל בעלייה עדיין מעכלים את הירידה החדה משישה מנדטים בבחירות 99' לשניים בלבד בבחירות האחרונות. אך למרות פרק הזמן הקצר שחלף מהבחירות כבר מדברים במפלגה על המהפך שיגרום להם לשוב ולחייך בבחירות הבאות. "דווקא שמחנו שלא קיבלנו מנדט שלישי בסיום ספירת הקולות", אמר גורם במפלגה, "עדיף להתחיל הכל מחדש עם ההלם של שני המנדטים".

דיבורים על מהפך

במפלגה מתכננים לנטוש את העולים ולהפוך למפלגה חברתית. "המתכונת של מפלגה שמייצגת בעיקר את העולים ודואגת להם - מיצתה את עצמה", אמר ל- ynet ח"כ יולי אדלשטיין. "במילים אחרות - נגמר החוזה. עד כה נהגו העולים להצביע עבורנו ואנחנו הרגשנו שעשינו את הכל בשבילם. כעת הם החליטו שאין צורך לחזור עוד הפעם על אותו סיבוב. לדעתי המתכונת שצריכה להיות היא מפלגה המאחדת קצוות. כזו שמחפשת פתרונות מעשיים לכל מיני בעיות חברתיות ולא רק במובן הכלכלי-חברתי, אלא גם במובן של דת ומדינה, ימין ושמאל. בהחלט מדובר במהפך רציני".
ח"כ אדלשטיין מאשר כי במסגרת המהפך, המפלגה עשויה להחליף את שמה. "אנחנו תמיד חושבים שהשם צריך להתאים את התוכן. אם המפלגה תעבור באמת שינוי תוכני, אז גם השם ישתנה", הוא אומר.
התפטרותו של שרנסקי מהכנסת והודעתו כי ימשיך לשבת בכס היו"ר, רק הוסיפו לבלבול האופף את עתיד המפלגה. גם סירובו לשוחח עם התקשורת, מאז נאומו היבש בערב הבחירות, לא סייע לפיזור הערפל. "מצב רוחו מצוין", מבהיר ח"כ אדלשטיין, "שרנסקי מעדיף שלא לדבר עם התקשורת לפי שעה מסיבות השמורות עמו. הוא עבר סערת נפש לא קטנה וקיבל החלטה שלא כל פוליטיקאי מקבל אותה. לכן מגיעים לו כמה ימי שקט". ח"כ אדלשטיין אומר כי שרנסקי התפטר במטרה לפנות את כל זמנו בשיקום המפלגה. על האפשרות כי הוא עשוי להיענות לבקשה של ראש הממשלה ולקבל על עצמו תפקיד שר, אומר אדלשטיין כי "לא מדובר באופציה ריאלית כרגע".

"מחדל במנגנוני המפלגה"

על פי נתונים שהגיעו לאנשי ישראל בעלייה, אחוז ההצבעה בקרב העולים בבחירות עמד על 58%, הנמוך משיעור ההצבעה הכללי ב-10%. ראשי המפלגה, שהרגישו ביום הבחירות את התנועה הדלילה בקרב העולים הקלפיות, רמזו עוד בטרם פרסום מדגמי הטלוויזיה, כי מדובר בסימן רע. מאוחר יותר, כשהגיעו תוצאות האמת, התבררה התמונה האמיתית: מרבית העולים שכן הצביעו, העדיפו שלא לבחור לישראל בעלייה. למשל, באשדוד, אחת הערים שבהן שיעור העולים ממדינות חבר העמים נחשב לגדולים בארץ, זכתה ישראל בעלייה בבחירות ל-4% בלבד מקולות תושבי העיר. וזאת, לעומת 15% מהקולות בבחירות ב-99.
"מאז הבחירות אני רק מקבל טלפונים של עולים שמביעים צער שלא הצביעו בעדנו", מספר בוריס גיטרמן, חבר מרכז המפלגה. רק עכשיו הם מבינים שנותרו ללא אבא ואמא, ושלא יהיה מי שיגן עליהם באמת". אך למרות סיפורי התמיכה, בישראל בעליה מודים שמשהו לא פעל כשורה במערכת. עיקר הכעס מופנה כלפי נציגיהם ברשויות המקומיות, סגני ראשי ערים וחברי מועצה, שלא עשו את עבודתם: לא הביאו אנשים לקלפי, ולא שכנעו מספיק את אלה שכבר טרחו להצביע.
"סגן ראש עיר", הסביר גורם בכיר בישראל בעליה, "מקבל מאתנו את כל התמיכה, כל השנה, הוא צריך לקראת הבחירות להיות עם רעל בעיניים, לדאוג שבעיר שלו, יוציאו את כל העולים מהבית לקלפיות כדי לשים את הפתק הנכון. לצערי זה לא נעשה וזה מצביע על מחדל חמור בכל מנגנוני המפלגה".
בישראל בעלייה, יודעים כי בקרוב, כל אותם עולים שלא תמכו במפלגה ביום הבחירות, עלולים להרגיש את המכה בכיסם עם הקיצוץ הצפוי בתקציב משרד הקליטה. "אנו לא שמחים חלילה לאיד", מסבירים שם, "אבל ברגע שאין כלב שמירה, זה מה שצפוי להיות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
ח"כ יולי אדלשטיין. "השם צריך להתאים לתוכן"
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים