הצילו, הבית מוצף
למי לא הוצף הבית רגע לפני נסיעה ואצל מי לא פסק החשמל ביום הכי קר בשנה. שוק בעלי המקצוע של החשמלאים והאינסטלטורים פרוץ לגמרי באין תקן ותעריפים אחידים בתחום. איך לבחור בעל מקצוע, ממה להיזהר ואיך ניתן למנוע תקלות
עבור רבים 'שעת חירום' היא לא רק מלחמה, היא גם תקלה במחזור הדם של הבית. פה צינור מתפוצץ, שם סתימה בשרותים, פה קצר חשמלי, שם תקלה בדוד המים החמים. הגרוע ביותר הוא כשהתקלה מתרחשת בלילה או במהלך סוף השבוע: בזמנים אלה הופכים רבים לתלויים בבעלי המקצוע שלא פעם מנצלים את המצוקה הרגעית, מפקיעים מחיר ומספקים שרות לא מקצועי. ולמרות זאת מסתבר, שהתלות של חלק מאיתנו באנשי המקצוע האלה התרופפה באחרונה. אריק שם-טוב, מנהל המחלקה הטכנית בחברת יורופ-אסיסטנט, מדווח על ירידה של כ-50% בהזמנת אנשי מקצוע ב-4 החודשים האחרונים. אנשים מזמינים פחות עבודות באחרונה, נעזרים בבני משפחה ודוחים ביצוע של תיקונים מורכבים.
ובעניין המחירים? השוק פרוץ, אין תקן ואין אחידות בתעריפים. בעלי מקצוע רבים יסרבו לספק מחיר בטלפון לפני שחזו בו עיניהם בבעיה. אחרים, שכבר יסכימו לנדב מחיר בטלפון, יעשו זאת פעמים רבות רק על מנת לקבל דריסת רגל בדירה, ולאחר עיון 'מעמיק' בתיקון הנדרש יעלו את המחיר שנמסר בטלפון.
קצת מספרים: על-פי הנתונים של דפי זהב עומד מספר החיפושים במדריכים אחר שרברבים וחשמלאים על 1.5 מיליון בשנה (לפי סקר TGI).
במדריכים של דפי זהב ובאתר האינטרנט שלהם מופיעים כ-3,500 חשמלאים וכ-2,500 שרברבים או בתי עסק העוסקים בתחום פעילות קרוב כמו קבלני אינסטלציה, מים וביוב. אין ספק, שמדובר במקצועות נדרשים.
איך יודעים במי לבחור? מהם המחירים המקובלים לעבודות השונות? האם אפשר להכניס הביתה בביטחון כל בעל מקצוע?
להוסיף סעיף בביטוח
תוכלו לכסות על עצמכם בפני תקלות אינסטלציה במסגרת ביטוח הבית או הדירה, אם יש לכם כזה. רוב חברות הביטוח מגיעות להסכם עם חברה קבלנית, אשר מבצעת את התיקונים הנדרשים תמורת תשלום של השתתפות עצמית. התשלום המקובל הוא כ-150 שקלים לשנה כתוספת לפוליסה וסכום השתתפות העצמית כ-400 שקל במקרה של תקלה. במקרה כזה כבר שילמתם מראש 550 שקל על תקלה שאולי מחיר תיקונה יהיה נמוך יותר, אבל מצד שני יהיה לך ראש שקט למקרה של הצפה.
במקביל, מאפשרות לך חברות הביטוח גם לפנות לאיש מקצוע לפי בחירתך. במקרה כזה, הכיסוי יקר יותר והאינסטלטור יבצע את התיקון רק לאחר בדיקת שמאי מטעמה של חברת הביטוח. אגב, אינסטלטורים ותיקים מעידים על כך שנקראו לא פעם ולא פעמיים לתקן עבודות אינסטלציה שנעשו מטעם חברות הביטוח. יש כאלה שעושים במכוון עבודה שטחית כדי לחזור שוב ושוב ולקבל כל פעם מחדש את דמי התיקון מחברת הביטוח, שגם גובה שוב ושוב את דמי ההשתתפות העצמית, מעידים מספר שרברבים.
דרך נוספת להשיג שירות היא להיעזר ברשת הום-סנטר, שמפעילה בכל הארץ שרות לתיקונים ושיפוצים בבית הלקוח. החברה, שנקראת בעלי המקצוע שלנו (בעבר: החברים של דודו), מבטיחה לתת מענה לתיקוני חירום בבית, וכן ניתן להזמין דרכם שיפוץ מקצועי על ידי בעלי מקצוע כמו חשמל, אינסטלציה וצביעה. יש להם תעריף קבוע בכל הארץ שקל לבדוק אותו מול השרברב או החשמלאי השכונתי.
השרות מפעיל מערך חירום של 24 שעות ביממה, שבו ניתן לקבל תיקונים במקרים של הצפות, סתימות, קצר חשמלי, פריצת דלתות ועוד. השרות ניתן תוך 90 דקות מרגע קבלת הקריאה בשעות היום, אומרים בהנהלת הום-סנטר.
בשרות של הום-סנטר ניתן גם להזמין הרכבה של כל מוצר הנמכר ברשת ודורש התקנה (הרכבת מקלחון, אסלה, כיור, התקנת מאוורר תקרה ועוד). ברשת מבטיחים להתקין את המוצר תוך 3 ימים מרגע ההזמנה ונותנים אחריות למשך 6 חודשים.
העדיפו חשמלאי מוסמך
אשר לחשמלאים, סיפורה של ע' מרמת-אביב הוא דוגמה לפערי המחירים שרווחים בימים אלה בשוק. כשהגיעה ע' לחוף מבטחים ושכנה לבטח בדירתה הקטנה שעברה שיפוץ, גילתה שעדיין נותרה לא מעט עבודה לחשמלאי. קניתי מספר מנורות ואבזרי חשמל בחנות שמציעה גם התקנה, אבל צריך היה לרוץ אחרי החשמלאי שלהם וקשה היה לתאם איתו, מספרת ע', החשמלאי של הקבלן שעבד אצלי התברר כבלתי אחראי שעשה המון שגיאות בחיבור ולכן לא היה טעם לקרוא לו שוב. בחנות חשמל נוספת ביקש יאיר החשמלאי 180 שקל כדי לחבר מנורה, אך בחנות השלישית באותו רחוב מצאתי את זוהר, החשמלאי המקסים. הוא הגיע מיד, התקין 3 מנורות תמורת 200 שקל ובסכום הזה גם קדח והתקין קולבים לתליית מעילים בכניסה.
יוסי סויד מאקספרס חשמל בקריית-גת מזהיר מחאפרים גם בתחום הזה. פועלים רבים, שעבדו אצל חשמלאים מוסמכים, פותחים עסקים עצמאיים במחשבה שהם יודעים את העבודה ומכשילים את הלקוחות ואת עצמם, אומר סויד, וממליץ להקפיד שאכן החשמלאי הוא בעל רשיון מוסמך. רק חשמלאי מוסמך רשאי לעשות עבודות חשמל, ייתן אחריות על עבודתו ויוכל להתמודד מול חברת החשמל במקרה של תקלה רצינית יותר.
לחשמלאי מיקי אלון מקריית טבעון חשוב לבקש מהציבור לבצע אחת לשנתיים בדיקת בטיחות של החוטים בלוח החשמל. זהו המקור מספר אחת לשריפות, אומר אלון. עוד מציע אלון להקפיד לחבר מזגנים ללוח החשמל בקו נפרד ולהכניס לנקודות החשמל רק חוטים בחתך של 2.5 ממ"ר. אלון, אגב, טוען שהוא גובה מחיר זהה על תיקון תקלה בשעות היום או הלילה כי לא מנצלים אדם בחולשתו.
קבלו המלצות מלקוחות
יהודה מושונוב, יועץ בכיר במרכז הבנייה הישראלי בגעש, מציע לעשות מחקר שטח לפני שקורות התקלות ולאמץ לכם אינסטלטור או חשמלאי רק אחרי שקיבלתם עליו המלצות מלקוחות אחרים. אין מאגר מידע אמין על חשמלאים ושרברבים דוגמת המאגר שקיים על קבלנים רשומים, מסביר מושונוב, ולכן אין ברירה אלא לעשות סקר שוק ולבדוק המלצות אצל שכנים ומכרים.
שלומי אור, עוזר מנכ"ל האגודה לתרבות הדיור, מסכים עם דברים אלה. אם הולכים לקראת שיפוץ ודאי וודאי שצריך להכין תוכנית או 'כתב כמויות', ולבצע 'מיני מכרז' בין בעלי המקצוע. כך גם לגבי תקלות: בקשו מספר הצעות כדי שתקבלו לא רק מגוון של הצעות מחיר אלא גם כדי שתבינו יותר טוב מה באמת נדרש לעשות. יש כאלה שיציעו לעשות עבודה שאינה נחוצה כלל.
עו"ד סמי ישראל, היועץ המשפטי של האגודה לתרבות הדיור, מציע לעשות קודם כל הבחנה האם הנזק הוא בצינור המשותף או בצינור הפרטי. במקרה שהנזק בצינור המשותף התשלום חל על כל הדיירים באמצעות הנציגות. במקרה כזה, על השרברב לפרט את מהות התיקון ועל הדייר שהזמין אותו ליידע מראש את נציגות הבית על ההוצאה הצפויה. ישראל מספר על מקרים שבהם חלה הצפה או סתימה בשישי בערב. הדייר מתחנן בפני השרברב לתקן במהירות את התקלה וזה גובה מחיר גבוה, שאינו מקובל אחר-כך על כלל הדיירים.
טיפים
מספר טיפים שיעזרו לכם לבחור אינסטלטור או חשמלאי:
עשו סקר שוק, קבלו המלצות מחברים, בני משפחה ושכנים על בעלי המקצוע לפני שאתם פותחים לפניהם את דלת ביתכם ומפקידים בידיהם את זרמי החשמל והמים שלכם.
הקפידו לקבל חשבונית על כל עבודה כדי שיהיה לכם למי לפנות במקרה של תקלה חוזרת או אפילו במקרה של עילה לתביעה. בלי החשבונית לא תוכלו להוכיח מי עשה (או לא עשה) לכם את העבודה.
דאגו לקבל את כתובתו המלאה של בעל המקצוע. בתחום הזה נהוג לעתים קרובות לפרסם רק מספר טלפון סלולרי ולעתים מזומנות אין פירוט הכתובת ואין למי לפנות.
במועצה הישראלית לצרכנות ממליצים גם לקבל מהאינסטלטור או החשמלאי הצעת מחיר בכתב שתכלול את כל הפרטים לפני ביצוע העבודה. ישנם מקרים בהם אינסטלטור פותח קיר או מסיר מרצפות, מתקן את הצנרת ואז טוען שסגירת הקיר או הדבקת המרצפות אינה כלולה בעבודה, אומרים במועצה לצרכנות. ודאו שהצעת המחיר כוללת מע"מ.
יש דברים שאפשר ללמוד לעשות אותם לבד רגע לפני שמזמינים בעל מקצוע. להחליף ראש של ברז, למשל, או לאתר את מקור הקצר החשמלי. אפשר להיעזר בחשמלאי בטלפון כדי לבדוק מה קופץ בממסר פחת. אחרי שהתקלה מאותרת קל וזול יותר לתקן.
ואפשר גם למנוע תקלות. אל תשליכו לאסלה צמר גפן, תחתוניות, טמפונים, מגבונים או קונדומים. אלה הגורמים העיקריים לסתימות.