שתף קטע נבחר

 

המו"מ הקואליציוני: הנשיא לא שיכנע את לפיד ומצנע

יו"ר שינוי אמר לנשיא קצב כי יישב רק עם הליכוד, המפד"ל ו"עם אחד", "אולם עמיר פרץ חייב למתן את הדרישות שלו". קודם לכן לא הצליח קצב לשכנע את מצנע להצטרף לממשלה

יו"ר שינוי, יוסף לפיד סירב אחר הצהריים (יום ה') לבקשת הנשיא קצב לשקול בשנית את התנגדות מפלגתו להשתתף בממשלה שבה חברות ש"ס ויהדות התורה. יו"ר שינוי הבהיר כי יישב רק בממשלה בה יהיו חברות מפלגות הליכוד, ישראל בעלייה, המפד"ל ו-"עם אחד".
בתום פגישה בת חצי שעה עם הנשיא, פנה לפיד למצנע שוב וקרא לו להקים ממשלת אחדות חילונית. "הוא מחמיץ הזדמנות היסטורית. זהו חטא שלא יסולח, והעבודה תשלם על כך ביוקר בבחירות הבאות", אמר לפיד.
לפיד ציין כי יישב בממשלה עם "עם אחד", אולם, לדבריו "עמיר פרץ חייב למתן את הדרישות שלו לחוקים חברתיים. הדרישות שלו היו נכונות לימים טובים". הוא ציין כי הוא מוכן להיכנס לקואליציה עם יהדות התורה: "חברי יהדות התורה לא אמורים לשבת בממשלה איתנו. הליכוד יעניק ליהדות התורה את ועדת הכספים, וזה לא לרוחנו. אבל אם הברירה זה לשבת בממשלה עם ליצמן בוועדת הכספים או להיות בחוץ, אז אנחנו מעדיפים להיות בממשלה".
לפיד יצא שוב בהתקפה חריפה על תנועת ש"ס. "ש"ס השחיתה את המערכת השלטונית. מה שהתחולל במשרדים ששלטה בהם, מחייב לנקות אותם מהשחיתות". לפיד הוסיף כי לא יישב גם בממשלה עם האיחוד הלאומי.

מצנע לא השתכנע להצטרף לאחדות

נשיא המדינה, משה קצב, נועד בשעות הצהריים עם יו"ר מפלגת העבודה, עמרם מצנע. הנשיא ניסה לדבר על ליבו של יו"ר העבודה, ולהביאו להצטרף לממשלת אחדות בראשות אריאל שרון. אך מאמציו כשלו, לפי שעה.
קצב קרא לשלוש הסיעות הגדולות בכנסת הבאה - ליכוד, עבודה ושינוי - לבדוק האם על פי קווי היסוד של המפלגות, קיים בסיס להליכה משותפת. על רקע זה התקיימה היום הפגישה.
בפתיחת השיחה הסביר מצנע: "ברמה העקרונית, אני מאוד בעד אחדות, אבל הדרך והתוכן חשובים. אין ספק שאם ראש הממשלה יקבל את עמדותיה ומצעה של מפלגת העבודה, אז יש על מה לדבר".
עוד אמר יו"ר העבודה, כי הוא "אינו מונע משום שיקול מפלגתי, וחושב רק על טובת המדינה". מצנע ציין כי שוחח כמה פעמים עם שמעון פרס, ולא מצא כי הוא מנהל מגעים כלשהם עם גורמים בליכוד אודות הצטרפות לממשלה.
בהמשך היום הגיע לפגישה בבית הנשיא גם יוסף (טומי) לפיד, יו"ר שינוי.

פרשנות: בעבודה מתרככים

הצהרתו של יו"ר העבודה, עמרם מצנע, כי הוא "בעד אחדות", היא הצהרה בעלת משמעות, שכן כזכור, עד עתה התבטא בחריפות נגד ישיבה בבמשלת שרון. כבר לפני כמה ימים, כאשר הגיעו נציגי סיעת העבודה לנשיא קצב ומצנע נפגש עם ראש הממשלה, ניתן היה לשמוע כי ההתנגדות החריפה לאחדות, שליוותה את השבועות האחרונים של קמפיין הבחירות, נסדקה.
מצנע עצמו טוען בתוקף שעמדתו לא השתנתה. אלא שהמציאות היא קצת אחרת, ובמפלגת העבודה "מתרככים". העבודה דורשת משרון לקבל את עמדותיה. אפילו הפוליטיקאי התמים ביותר יודע, שדרישה זו לא תתקבל לעולם, אבל בעבודה אומרים, כי אם שרון והליכוד יסכימו לקבל כמה מדרישותיהם, יהיה למצנע קשה לומר "לא" לממשלת האחדות.
ההנחה היא, שבקונסטלציה של ממשלת אחדות עם העבודה ושינוי, יוכל שרון לעשות ויתורים וללכת לקראת דרישותיו של מצנע. לעבודה חמש דרישות מרכזיות: פינוי מלא של ההתנחלויות ברצועה, פינוי היישובים המבודדים בגדה, העברת מיליארד וחצי דולר מההתנחלויות לישראל, האצת בניית הגדר והנהגת "סדר יום אזרחי".
לפי שעה, נראה כי מפלגת העבודה תישאר מחוץ לקואליציה. אלא שמבחינה פוליטית וציבורית, חשוב לשים לב למה שמצנע אומר, ויותר מכך - לסגנון הדברים. אם תבוא הצעה רצינית, נראה כי הוא יתקשה להישאר בחוץ.
בהתנהלות נכונה מצד שרון ואנשיו, ייתכן שיוכלו לגייס גם את 19 המנדטים של העבודה - או לפחות או את רובם - לקואליציה בראשותו. ואם לא בשלב הראשון, אז מאוחר יותר. במפלגת העבודה מדגישים, עם זאת, כי מדובר בספקולציות: "אחרי הכל, אם שרון יקבל את התנאים שלנו, הוא לא יהיה שרון".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
מצנע. לא השתכנע
צילום: מאיר פרטוש
צילום: איי פי
שרון. לא מתייאש
צילום: איי פי
מומלצים