שתף קטע נבחר

 

ארבעה חיילים נפצעו קל בפיגוע משולב בגוש קטיף

רכב ובו שלושה מחבלים הגיע למוצב "אורחאן" בצומת גוש קטיף; המחבלים פתחו באש לעבר המוצב. החיילים השיבו בירי ומכונית המחבלים התפוצצה. בצה"ל בודקים האם מדובר במכונית תופת או שמטעני חבלה גדולים שנשאו המחבלים, גרמו לפיצוץ. הג'יהאד האיסלאמי קיבל אחריות

ארבעה חיילי צה"ל נפצעו הבוקר (יום א') באורח קל, בפיגוע משולב של ירי ופיצוץ מכונית תופת נגד מוצב "אורחאן", בצומת גוש קטיף, צפונית לחאן יונס. שלושה מחבלים שהיו במכונית התופת נהרגו בפיצוץ.
בשעות אחר הצהריים, לאחר טיפול בבית החולים סורוקה בבאר שבע, שבו החיילים הפצועים ליחידתם.
מפקד החטיבה המרכזית ברצועת עזה, אלוף משנה קובי ברק, סיפר לאחר האירוע, כי רכבם של המחבלים הגיע מכיוון עזה לכיוון חאן יונס כשהוא נע על כביש האורך המרכזי ברצועה המכונה בצה"ל "טנצ'ר".
"המחבלים הגיעו בתוך טור המכוניות הפלסטיניות מכיוון צפון לדרום", סיפר אל"מ ברק. "כדי להתרחק משאר המכוניות הפלסטיניות הם האטו ואיפשרו למכוניות לפניהם להתרחק. ברגע שהיו מול העמדה, הם האיצו את המכונית ושברו ימינה לכיוון המוצב". אחת ההערכות בדבר כוונות המחבלים היא כי ביקשו להגיע לתוך גוש קטיף, אלא שהכניסה לגוש אינה קלה, ולכן ההערכה הסבירה יותר היא שהם ניסו לפגוע במוצב.
אחד החיילים, מגדוד "שקד" בחטיבת "גבעתי", ששמר מחוץ למוצב, זיהה את הרכב החשוד ופתח לעברו באש. בתחקיר סיפר החייל כי המכונית האטה באופן חשוד, ובניגוד להוראות המעבר במקום, המחייבות את המכוניות הפלסטיניות לנוע בקבוצה (קיימת במקום הוראה נוספת לפיה חייבים לנוע בכל רכב שלושה בני אדם לפחות, כפי שאכן עשו המחבלים).
לאחר ירי החייל, המחבלים הבינו, ככל הנראה, שהחיילים זיהו אותם, השיבו אש לעבר החייל והתנגשו בקוביות הבטון שמקיפות את המוצב. אל"מ ברק אמר כי המטענים שהתפוצצו ברכב היו גדולים במיוחד. אל"מ ברק שיבח את עירנות החיילים במוצב. לדבריו, החיילים שהו בתוך המוצב הממוגן, ובכך הצילו את עצמם מפגיעת מכונית התופת. ארבעת החיילים שנפצעו, סבלו מפגיעות רסיסים והלם ולאחר טיפול בבית החולים סורוקה בבאר שבע, שבו החיילים חזרה ליחידתם.
בעקבות נסיון הפיגוע סגר צה"ל את הכביש במקום למעבר פלסטינים וכעת לא יכולים הפלסטינים לנוע בין עזה לדרום הרצועה. "יש בסגירת המעבר גם צעד מבצעי, שכן עדיין נשאר מה לעשות במקום הפיגוע, אבל יש בכך גם אלמנט של 'גביית מחיר'", אמר אל"מ ברק. "הפלסטינים צריכים להבין שלא נוכל לעבור לסדר היום על נסיון לפגוע במוצב במעבר. אנחנו מנסים לאפשר לפלסטינים לחיות ולעבור בין האיזורים ברצועה, אבל כעת המעבר סגור". יצויין כי המעבר הנוסף לאורך הציר, באיזור צומת נצרים, נותר פתוח וניתן לעבור בין העיר עזה למחנות הפליטים במרכז הרצועה.

הגי'האד האיסלאמי: תמיד פגענו במטרות צבאיות

מזכ"ל הג'יהאד האיסלאמי, רמאדאן עבדאללה שלאח, שנטל אחריות על הפיגוע, אמר כי מדובר בחלק מהתגובה של ארגונו לפשעים הישראליים. שלאח מסר כי הג'יהאד האיסלאמי "התמחה" תמיד בפגיעה ביעדים צבאיים. "גם בפעולות שלנו בתחומי 1948, אנו מתמקדים באוטובוסים שמסיעים חיילים".
לדבריו, הארגון החל לפגוע גם ביעדים אזרחיים רק כאשר ישראל הגבירה את פגיעתה באזרחים פלסטינים.
בקלטת שצילמו שלושת מבצעי הפיגוע, מטעם "גדודי ירושלים", הזרוע הצבאית של הג'יהאד, הם נראים צוחקים ומחויכים. בצוואה שהקריא אחד מהם הבטיח "לנקום ביהודים החזירים בתגובה לפשעים נגד העם הפלסטיני".
בתגובה לפרסום שמותיהם של מבצעי הפיגוע אמר שלאח כי פרסום השמות, למרות ההשלכות הקשות בגלל תגובת ישראל, נעשית בחלק גדול מהמקרים על פי בקשת הורי המחבלים, שרואים במעורבות בניהם מקור לגאווה.

נקודת תורפה

צומת גוש קטיף, ומוצב ה"אורחאן" השולט עליה, נחשבים לנקודת תורפה כיוון שבמקום עוברים מדי יום אלפים רבים של כלי רכב פלסטינים. בימי הלחימה הראשונים היו כמה ניסיונות לבצע פיגועים נגד המוצב, וכמה חיילי צה"ל ואזרחים ישראלים אף נהרגו שם. במקביל ירו הפלסטינים מן הבתים והמטעים הסמוכים לעבר כלי רכב ישראלים והצליחו גם להרוג כמה אזרחים.
בתגובה ביצע צה"ל במהלך השנה הראשונה לעימות "חישוף" נרחב - עקירה של עצים והריסת בתים - והאירועים פחתו באופן משמעותי. בשנה האחרונה אירעו במקום אירועי ירי בודדים כאשר מחבלים פלסטינים הצליחו להתקרב עד לקרבת המוצב, ופתחו באש לעבר אזרחים וכלי רכב.


בהכנת הידיעה השתתף עלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי סנדר
חיילים ליד המכונית אחרי הפיצוץ
צילום: מוטי סנדר
צילום: מוטי סנדר
מכונית התופת ליד המוצב
צילום: מוטי סנדר
מומלצים