שתף קטע נבחר

רופאים: יותר יולדות מבקשות ללדת בניתוח קיסרי

בייבי בום בחדר הניתוח: יותר נשים בישראל דורשות ללדת בניתוח קיסרי. רופא: "מופעל עלינו לחץ עצום לנקוט בשיטה הקיסרית".מומחים: הסיבוכים בניתוח גבוהים יותר, וגוזלים כספים מתקציב הבריאות

האם חדרי הלידה עומדים להפוך שוממים? מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי קיימת עלייה חדה במספר הנשים המבקשות ללדת בניתוח קיסרי, על פני לידה רגילה. עלייה זו גורמת להכבדה על תקציב הבריאות, וטומנת בחובה סיכונים רבים לאם ולעובר לעומת לידה רגילה.
אופנת הניתוחים הקיסריים אשר החלה בשנות ה-80' בארצות הברית, הגיעה תוך שנים ספורות גם לישראל, אולם לאחרונה חלה עליה דרמטית במספר הניתוחים הקיסריים הנקבעים מראש. ל-ynet נודע כי לאחרונה גדשו נשים את מחלקות היולדות, בהמתנה לניתוח המתוכנן, ובימי אישפוז ארוכים בהחלמה שלאחר הניתוח, עובדה אשר יוצרת עומס רב על המערכת הרפואית ועלות ניכרת בתשלום לשעות ניתוח, מרדימים, ואישפוז.
כך למשל, באגף היולדות ש"במרכז הרפואי שיבא" 21 אחוזים מכלל הלידות מבוצעות בניתוח קיסרי. פרופ' אייל שיף, מנהל האגף, מסר ל-ynet כי בשמונה השנים האחרונות חלה עלייה של כ-7% במספר הנשים המבקשות להינתח במקום לידה, עלייה המאפיינת את רוב בתי החולים בישראל. "יש עלינו הרופאים לחץ עצום לנקוט בשיטה הקיסרית, שלא בהכרח יותר טובה" אומר שיף.
גם בבית החולים ליולדות "ליס" שבמרכז הרפואי תל אביב, ניכרת המגמה הארצית של עלייה במספר הלידות הקיסריות. לדברי ד"ר מיכאל שנהב, מנהל חדרי הלידה, בוצעו בשנת 1998 13.5 אחוזים מכלל הלידות בניתוח קיסרי, בעוד שאשתקד 20% מכלל הלידות בוצעו בניתוח קיסרי.

"היולדות רוצות ניתוח"

מה גרם לנהירה ההמונית מחדרי הלידה לחדר הניתוח? "חלק מהנשים סבורות שניתוח הוא תהליך משולל סיכונים שמביא תמיד את הפתרון הטוב ביותר, ובכך הן לא יודעות את הנתונים המדוייקים", אומר פרופ' שיף, "חלק אינו מעוניין לעבור או להיקלע לסיטואציה של כאבים ומשך לידה ארוך". "נשים רבות חוששות לעבור לידה רגילה" מסביר ד"ר שנהב, "הן רוצות להיות יותר בשליטה על מועד סיום ההריון. וגם האופנה מארצות הברית גורמת לכך".
אולם כאמור, הניתוח הקיסרי אינו משולל סיכונים. "אנחנו חושבים שלידה רגילה כוללת פחות סיכונים ליולדת מאשר ניתוח קיסרי" אומר ד"ר שנהב, "הסיכון לזיהום ודימום גדולים יותר בניתוח קיסרי, ואנחנו מסבירים לנשים שרוצות ניתוח, ללא סיבה רפואית, שיש הרבה חסרונות לניתוח ולא רק יתרונות. אבל אם הן עומדות על דעתן, אנחנו קובעים להן תור על פי בקשתן".
ריבוי הניתוחים הקיסריים, משפיע כמובן גם על עוגת תקציב הבריאות. ניתוח קיסרי דורש יום אישפוז טרם הניתוח, ותקופת מינימום של ארבעה ימי אישפוז לאחר הניתוח. על כך נוספת עלות הניתוח עצמו הכולל שני מנתחים גניקולוגיים, מרדים, צוות אחיות וציוד ניתוח. "הניתוחים הקיסריים מעמיסים על תקציב הבריאות, אולם המגמה תגיע לאיזשהו שיווי משקל" מעריך ד"ר שנהב.
"לניתוחים קיסריים יש אספקטים כלכליים שאין לזלזל בהם", מוסיף פרופ' שיף, "אולם המגמה תגיע לידי איזון מסויים, כמו בכל דבר שקורה ברפואה הבינלאומית. אנחנו עדיין רחוקים מהמצב באמריקה, שם העלייה בניתוחים הקיסריים הייתה עד 30 אחוז משנות השישים לשנות השמונים, וכיום המצב התייצב".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
חדרי לידה. היולדות רוצות ניתוח
צילום: עמית שאבי
אישה בהריון. "לחץ עצום על הרופאים"
מומלצים