שתף קטע נבחר

בכירי הכלכלנים מבקרים את התכנית הכלכלית של בוש

בין המבקרים 10 חתני פרס נובל ו-400 כלכלנים. לטענתם התוכנית לא תשיג את היעדים אלא תגרום להחמרה במצב

תכניתו של הנשיא בוש לחידוש הצמיחה בכלכלת ארה"ב, המבוססת על הפחתת מסים, אינה מטפלת נכונה בבעיה, אמרו עשרה חתני פרס נובל לכלכלה וכ-400 כלכלנים, בהצהרה שמתפרסמת ביום שלישי בעיתון "ניו יורק טיימס", ושהוצגה ביום שני לעיתונאים.
"כלכלתנו חלשה, ולהפחתת המסים שיזם ממשל בוש ב-2001 לא הייתה ההשפעה הממריצה המקווה", אמר ג'וזף שטיגליץ, חתן פרס נובל לשנת 2001 ולשעבר יועצו הכלכלי של הנשיא ביל קלינטון ושל הבנק העולמי. "ההצעות החדשות כוללות מעט מאוד תמריצים לטווח הקצר. נחוצה תכנית שתיתן לאנשים את הכסף, כדי שיוציאו אותו", הוסיף.
מאז עלה לשלטון ב-2001, יזם בוש תכנית רחבת היקף להפחתת מסים בסך של 35.1 מיליארד דולר על פני 10 שנים.
עיקר הביקורת היא על ביטולו הצפוי של המס על הדיבידנדים שחברות משלמות לבעלי המניות, שלדברי פרנקו מודיליאני, חתן פרס הנובל לשנת 1985, "לא יעודד את ההשקעות, נהפוך הוא, יקטין אותן". "ההצעה רק תעשיר את העשירים, משום שרק העשירים מקבלים דיבידנדים. מה שגרוע יותר, לטווח הרחוק, ההצעה עלולה להוביל לעליה בשיעורי הריבית", הטעים.
"אנו נמצאים בתקופה קשה, ועל לנו להחמירו בניסיון לעריכת רפורמה מעמיקה של מערכת הכספים ולהגדלה נוספת של הגירעונות", אמר מצידו חתן פרס נובל ל-1980, לורנס קליין.
"ההידרדרות בתקציב תצמצם את יכולתה של הממשלה לממן את הביטוח הסוציאלי ואל ההוצאות בתחום הבריאות לקשישים, וכן בתחום החינוך, הבריאות, התשתית והמחקר", נאמר בהצהרת עשרת חתני פרס הנובל, עליה חתומים גם כ-400 כלכלנים, בה נכתב עוד כי "בנוסף, התכניות להפחתת מסים יגדילו את הפער בהכנסות".
"תכנית יעילה חייבת להתבסס על הוצאות מיידיות וזמניות, על צעדים פיקסליים להגדלת הביקוש ועל תמריצים מידיים אך זמניים להשקעות", הוסיפו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
שטיגליץ. מהלכים בלתי מספקים
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים