שתף קטע נבחר

הפרינג' הישראלי: אל תחנקו אותנו

עקב קיצוצים אינסופיים, הוקם פורום חדש של קבוצות תיאטרון חוץ-ממסדיות בניסיון להציל

לראשונה בתולדות תיאטרון הפרינג' הישראלי, הוכרז הבוקר על הקמת פורום התיאטרון החוץ-ממסדי במטרה להלחם על קיום היצירה התיאטרונית שנמצאת אמנם בשולי הפעילות הממוסדת, אך קובעת בעשור האחרון את הטון, הן בהיקף העשייה, הן בנוכחות הקהל והן בצמיחה של יוצרים משמעותיים הגדלים במתחם הזה. "בלי שוליים אין מרכז", אומרים הבוקר מארגני מסיבת העיתונאים שהתקיימה בתיאטרון תמונע בתל-אביב, ומוחים נגד היוזמה להקטין את התמיכה הממשלתית בקבוצות תיאטרון ובפרויקטים מיוחדים, האמורה לעמוד כיום על 10 אחוזים מהתקציב הכולל לתיאטרון הישראלי.
"החלטנו לכנס את מסיבת העיתונאים היום ולהכריז על הקמת הפורום רגע לפני שניאלץ להזמין אתכם לשבת עלינו שבעה", אומרת כרמית יעקובסון מ"תמונע". לקריאתה מצטרפים עשרות פרויקטים וקבוצות תיאטרון, בהם תיאטרון קרוב, קליפה, נוצר, אלסארייה, החדר, אנסמבל עיתים, צוותא, מרכז הפרינג', חממת התרבות בשלומי, המרכז לתיאטרון עכו, הזירה הבינתחומית, מקלט 209, ארמה, תיאטרון הסימטה, פסיק, פרגוד, צילינדר, מאלינקי ואחרים.

מאיימים לחנוק את היצירה התיאטרונית

תקציב התמיכה הכולל בתיאטרון הישראלי ירד בשנתיים האחרונות בלמעלה מ-20 אחוזים ועומד על סכום של 69 מיליון שקל לשנת הפעילות הנוכחית. 75 אחוזים מעוגת התקציב לתיאטרון (104 מיליון) חולקו בשנת 2000 בין ששת התיאטראות הגדולים ותיאטרון "גשר", כשסכום התמיכה הממשלתית בתיאטרון הבימה בלבד עמד על 26 מיליוני שקלים. הסכום הכולל שחולק בשנת 2000 בין 20 הקבוצות הפועלות במסגרת התיאטרון החוץ-ממסדי עמד על 5 מיליון שקל. בתיאטראות השוליים טוענים כי מדובר בחלוקה בלתי הוגנת של עוגת התקציב וכי שבעת התיאטרונים הגדולים יצרו במהלך השנים בממוצע 40 הפקות חדשות בכל שנה, בעוד שבמסגרת היצירה החוץ ממסדית עלו בכל שנה 120 הפקות חדשות בממוצע.
לפני שנתיים, בעקבות פסיקה של בג"צ, הקים משרד החינוך ועדה מיוחדת לקביעת קריטריונים חדשים לחלוקת תקציבים שיוונית בין גופי התיאטרון השונים הפועלים בישראל. חברי הוועדה הגישו את המלצותיהם ולפני כחודש הוחלט על כניסתם לתוקף של חלק מהקריטריונים שקבעו חבריה. בין ההמלצות: הקצאת אחוז קבוע (10 אחוזים) מהתקציב הממשלתי הכולל לעשייה חוץ רפרטוארית.
למרות ההמלצות, בשנת 2002 עמד תקציב התיאטרונים על 80 מיליון שקל, מתוכם, על-פי דו"ח משרד התרבות, הועברו רק 7.6 אחוז לקבוצות תיאטרון ותיאטרון פרינג'. כיום מתריעים גופי התיאטרון החוץ-ממסדי כי עקב המצב הכלכלי הנורא, מאיימים חברי הוועדה המיוחדת שהוקמה על-ידי משרד התרבות לחזור בהם מהמלצותיהם ולהקטין את עשרת אחוזי התמיכה. נציגי הפורום החדש אומרים: "קביעת הקריטריונים יצרו הזדמנות חד פעמית לתקן את אי הצדק ההיסטורי שחנק במשך שנים כל יצירה רצינית עצמאית בתחום התיאטרון. בלי תרבות פרינג' עשירה ורחבה, שהיא בית הגידול והחממה ליוצרים וליצירה חדשה, יתאבן המרכז והיצירה שנעשית במסגרתו תהפוך ללא רלוונטית".

אנחנו המגזר הנטוש

דלית מילשטיין, מנהלת תיאטרון "נוצר", שמשתתף בפורום, אמרה: "התיאטרון החוץ ממסדי משנה את סצינת התיאטרון הישראלי. יש לנו היענות גדולה של קהל ושל יוצרים שבוחרים בנו כאלטרנטיבה מועדפת ולא כברירת מחדל. בעשור האחרון מדובר על מהפיכה שמתחוללת בשוליים ואיכשהו לא מקבלת את חלקה הראוי בעוגת התקציב. כגופים בעלי מהות אינדיווידואלית אנחנו לא נוהגים להתאגד, אבל אין לנו ברירה, אסור לנו להתבצר ביצירה. התיאטראות הרפרטואריים חושבים שאנחנו מאיימים על קיומם כשאנחנו בסך הכל מבקשים את מה המעט שנקבע שמגיע לנו. כוונת הפורום היא להיאבק עד חרמה מכיוון שאין לנו מה להפסיד, אנחנו נאבקים על חשיפה, הכרה וזכויות, ואם נצטרך נפנה לבג"צ".
גם מנהל תיאטרון "פרגוד" הירושלמי, אריה מארק, הגיע לתמוך. "אנחנו המגזר הנטוש", אמר. "חברה שחיי יוצריה אינם חיים, איזה עתיד יש לה? אני מכיר עשרות יוצרים שנטשו, הרימו ידיים והשתגעו. אנחנו נמשיך להלחם".
משה טנא, מנכ"ל צוותא, מדגיש כי הפורום לא הוקם במטרה לייצג בתים ומוסדות כמו תמונע וצוותא אלא את האמנים העושים במלאכה. "במידה ולא יתקבלו התמיכות, אני משוכנע שהיוצרים בשוליים יבחרו לעזוב את הארץ ולעסוק באמנותם במקומות אחרים. לא נסכים לכך שינגסו לנו בקיום. אנחנו מבקשים צ'אנס ליצור ולאפשר ליוצרים לצמוח אצלנו".
נציגי הפורום מתכוונים להיפגש בשבועות הקרובים עם נציגי משרד רה"מ, השרה לימור לבנת, הממונה על משרד התרבות ועם חברי ועדת הקריטריונים ולהביע את התנגדותם לשינוי בחלוקת התקציב.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"שעונים" בתמונע. השוליים מגדירים את המרכז
"ירמה" בנוצר. איום על כל סצינת התיאטרון
לאתר ההטבות
מומלצים