שתף קטע נבחר

 

עובדים בשעת מלחמה: שאלות ותשובות

מהו מפעל הנחשב לחיוני בשעת חירום? האם עובד במפעל חיוני חייב להתייצב לעבודה בשעת חירום? מי יכול להעדר מעבודה במפעל חיוני?

עובדים רבים עלולים למצוא את עצמם במהלך ימי המלחמה הצפויה מרותקים למקומות עבודותיהם. זאת, בעקבות חוק שירות העבודה בשעת חירום המתיר לרתק עובדים למקום עבודה המוכרז כמקום עבודה חיוני.
בימים האחרונים הופצה בין מקומות העבודה החיוניים הודעה מטעם משרד העבודה והרווחה שעליה חתום סמנכ"ל משרד העבודה והרווחה והמפקח הכללי על כוח אדם בשעת חירום, אלי פז.
מקומות העבודה החיוניים הם מפעלים לייצור ואספקה של מזון, אמצעי תקשורת ומפעלים נוספים שפעילותם הכרחית לקיומה של החברה והצבא בשעת חירום. ההודעה קובעת כי מקום העבודה שבו נתלתה המודעה מוכרז כמפעל חיוני. במסגרת זו חובה על העובדים להתייצב בשעת חירום במקום עבודתם. על העובדים המתייצבים במקום העבודה לבצע כל מטלה שתוטל עליהם על-ידי המעסיק.
במצב חירום לא יחולו מספר חוקי עבודה ובהם חוק שעות עבודה ומנוחה, חוק עבודת נשים, עבודת נוער, חוק שירות התעסוקה ועוד. מדובר במצב חירום שמוכרז על-ידי גורמי הביטחון. במצב זה העובדים מרותקים למקום העבודה ועובדים על-פי דרישת המעסיק. החוקים בנושא שעות עבודה ומנוחה, שעות נוספות ואחרים אינם חלים במשך תקופה זו עד להכרזה על סוף מצב החירום או על כך שהמפעל אינו חיוני יותר", אומר פז.
עם זאת, לדבריו נותרה סוגיה אחת חשובה פתוחה - תשלום שעות נוספות לעובדים. בעניין זה אין החלטה האם המעסיק צריך לשלם על השעות הנוספות שהעובד הועסק במסגרת החירום או שבשל מצב החירום הוא אינו אמור לשלם מעבר לשכר הרגיל. עניין זה צריך להיבדק", מוסיף פז.
בימים אלה עובדים רבים חשים אי בהירות בנוגע לעבודה בשעת חירום בין אם במפעל חיוני ובין אם במקום עבודה שלא הוגדר חיוני. פנינו למשרד העבודה וביקשנו תשובות לשאלות המטרידות.

מהו מפעל חיוני?

כל מפעל נחשב חיוני אם הוא חיוני לקיומם של האוכלוסייה בישראל, הלחימה, המשק והחברה.

מי קובע מיהו מפעל חיוני?

שר העבודה והרווחה, גורמי הביטחון והמפקח הכללי על כוח אדם בשעת חירום.

מה עושה עובד במפעל חיוני שלא יכול להגיע לעבודה מפאת מחלה?

לשם כך מונתה ועדה רפואית של משרד העבודה והיא הסמכות הבלעדית למתן שחרור מהעבודה.

אם קיבלתי צו מילואים, מה עלי לעשות?

עובדים חייבי שירות ביטחון שנקראו לשירות מילואים פטורים מלהופיע לעבודה בשעת חירום, כל זמן שהם בשירות פעיל.

מה בנוגע למצב שבו בתי-הספר והגנים נסגרו בגלל המלחמה?

חוק שעת חירום מתייחס רק לאישה בהריון או לאם לתינוק עד גיל שנה - הן היחידות שתוכלנה להעדר ממפעל חיוני. כל השאר ייאלצו, על-פי החוק, להגיע לעבודה אם כי בידי המעביד נתונה האפשרות להחליט אחרת.

אני אדם דתי, במסגרת הריתוק נתבקשתי לעבוד בשבת. האם עלי להתייצב לעבודה?

בעיקרון כן. אך תוכל לפנות לוועדת שירות עבודה במשרד העבודה והרווחה והיא תשקול זאת לפי הצורך.

מה בעניין עובדים על בסיס שעות?

במסגרת הצעת חוק המתגבשת בימים אלו יוצע למעסיק לשלם עבור שעות העבודה של עובדים אלה, גם אם לא הגיעו לעבודה באישור המעסיק. במקרה ששילם יקבל המעסיק החזר מהמדינה.

מה קורה עם עובדי מפעל שאינו מוגדר חיוני, והוחלט לסגור אותו בגלל מצב החירום?

במסגרת אותה הצעת חוק ישלם המעסיק את השכר והמדינה תפצה אותו על כך.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים