שתף קטע נבחר

מקצצים בביטחון - אבל משלמים לטבחים?

תנשמו עמוק: 45 מיליון שקלים, זה מה שתעלה התכנית החדשה של צה"ל לגייס אלפי חיילי קבע לשירות כטבחים, אפסנאים ותומכי לחימה. הסיבה? החיילים הסדירים פשוט לא מוכנים לעשות את זה

פרסום ראשון: למרות הקיצוץ הכבד בתקציב הביטחון נאלץ בימים אלה צה"ל להתחיל בתכנית חדשה לגיוס לשירות קבע של אלפי חיילים לתפקידי "תומכי לחימה" – אפסנאים, טבחים, אנשי חימוש ומנהלה – ביחידות השדה. הסיבה: מחסור גובר בבעלי התפקידים בגדודים הלוחמים ובחטיבות, וקושי גדול לאייש את התקנים ביחידות.
ל-ynet נודע כי בשבועות האחרונים גיבש ראש מחלקת התכנון והארגון בזרוע היבשה, אל"מ לורנס מועלם, את תכנית הגיוס של "תומכי הלחימה" ל"קבע ראשוני" למשך שנים אחדות. תקציב התכנית: 45 מליון שקלים חדשים.
בעיית האיוש לתפקידי "תומכי הלחימה" התעוררה בצה"ל לפני יותר משנה. כפי שפורסם אז ב-ynet, התגלה קושי גדול בשיבוץ חיילים צעירים לגדודים וליחידות הקדמיות, והחיילים שכבר שובצו, נטו לעזוב את היחידות ואף לברוח ולהיות נפקדים. קצין בכיר סיפר כי בניגוד ללוחמים, שמקבלים סיפק רב בתפקידיהם, ומוכנים לשרת בתנאים קשים לזמן ממושך בשל הגיבוש ו"אחוות הלוחמים", החיילים ה"ג'ובניקים" ביחידות הלוחמות סובלים מאותם התנאים ומאותם סיכונים, אבל אינם נהנים מן ההילה שאופפת את הלוחמים.
בעיה אחרת היא רמתם האישית של תומכי הלחימה ומצב משפחותיהם בבית – המדדים מכונים בצה"ל קב"א (קבוצת איכות) ות"ש (תנאי שירות). בשנתיים האחרונות מנצל צה"ל את כל פוטנציאל כוח האדם האיכותי, ומשבץ חיילים אלה לתפקידי לחימה. החיילים המשובצים לתפקידי "תומכי הלחימה" הם איכותיים פחות, ואף סובלים לעיתים קרובות מבעיות ת"ש שונות ומתקשים לפיכך להסתגל לשירות המסוכן והתובעני בשטחים.
"לחייל כזה, שאינו לוחם, הרבה יותר קל לוותר על השירות בגדודים ומבחינתו אין הבדל בין שירות כזה לבין שירות בצריפין", אמר קצין בכיר.
צה"ל מנסה בשנים האחרונות להיאבק בתופעה, ובאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, שמרבית החיילים "תומכי הלחימה" עוברים בבתי הספר שלו את הכשרותיהם, עוסקים בחודשים האחרונים בבניית "גאוות יחידה" לחימושניקים, אפסנאים וטבחים. כך למשל שונה שמו של חיל התחזוקה ל"חיל הלוגיסטיקה", הטבחים הפכו ל"מש"קי תזונה" והאפסנאים – ל"מש"קי לוגיסטיקה". חיל החימוש אף שוקד על החלפת הכומתה של חייליו לכומתה בצבע צהוב.
עם זאת, נראה כי הפיתרון המגבש כעת הוא שימור וטיפוח של "תומכי הלחימה" האיכותיים שכבר משרתים בתוך היחידות. במקום לשחרר אותם משרות אחרי 3 שנים בצה"ל, יציע להם הצבא להתגייס מיד עם סיום שרותם לשרות קבע למשך של כ-3 שנים, ולהמשיך בתפקידם ביחידה. "במצב המשק הנוכחי, זו עשויה להיות עבורם עיסקה אטרקטיבית, צה"ל מלא את השורות החסרות בכוח אדם איכותי, והפיתרון הוא זול הרבה יותר מגיוס מילואים באותם תפקידים", אמר קצין בכיר.
בעבר כבר הוחל בגיוס דומה ל"קבע ראשוני" של לוחמים בכל יחידות השדה, אולם התכנית זכתה להצלחה חלקית בלבד, שכן מרביתם המכרעת של הלוחמים שלא תיכננו להמשיךבקריירה צבאית, העדיפו להשתחרר בתום שירותם. תכנית שהצליחה מאוד היתה גיוס ל"קבע קצר" של נהגים המשרתים כיום בכל גזרות הלחימה של צה"ל.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
מי יאכיל את החיילים? (אילוסטרציה, למצולם אין קשר לכתבה)
צילום: שאול גולן
מומלצים