שתף קטע נבחר

פירצה בחוק: "מתחזים ליהודים" עשויים להשתחרר מצה"ל

בית הדין הצבאי החליט לשחרר ממעצרו צעיר שעלה מחבר העמים והשתמט מגיוס במשך שש שנים. הסיבה: פירצה בחוק המאפשרת לנוצרי שעלה עד שנת 2000 והתחזה ליהודי - לא להתגייס. עשרות חיילים נוספים עשויים להשתחרר באופן דומה

בצה"ל התברר לאחרונה כי פירצה בחוק עשויה לאפשר לחיילים נוצרים שעלו לארץ עד שנת 2000 להימנע משירות צבאי. זאת, מכיוון שאין להם "זיקה מספקת" לדת היהודית, כפי שנדרש בהוראות הקבע של צה"ל. בינתיים החוק תוקן, אולם ההערכה היא כי עשרות חיילים כאלה עשויים להפסיק את שירותם בעקבות פרסום הסוגיה.
מדובר בחיילים שהגיעו ארצה כעולים מחבר העמים, בעודם ילדים או נערים. לאחר עלייתם התברר שאינם יהודים ואינם זכאים לעלייה על פי חוק השבות. הם זכו למעמד של תושב "קבע" וגויסו לצבא.
הבעיה התעוררה כאשר כמה צעירים כאלה ערקו משירות והועמדו לדין. אז התעורר ספק אם ניתן היה בכלל, על-פי חוק, לגייס אותם. הוראות אכ"א לגיוס חיילים נוצרים (שאינם ערבים נוצרים) חלות רק על נוצרים שהגיעו לישראל כ"עולים", או לנוצרים בנים ליהודים או הנשואים ליהודים. אולם במקרים אלה בוטל מעמדם של הצעירים כעולים, ולכן, לכאורה, חובת הגיוס אינה חלה עליהם.
על פי חוות דעת של מנהל הגיוס, שניתנה לבית הדין לערעורים באחד מהמקרים, עלולה ההחלטה על שיחרור חייל נוצרי מצה"ל, לחול על מאות חיילים ומועמדים לשרות ביטחון. עם זאת, ההערכה היא כי "רק" כמה עשרות מגוייסים עלולים לטעון כי אינם חייבים בשרות. ייתכן, אגב, כי ישנם בצה"ל חיילים נוצרים שגויסו באופן דומה, אולם לא השתמטו ולא ערקו ולכן שאלת הגיוס הבלתי חוקי לא התעוררה לגביהם.

תעודת ההטבלה הוצגה בבית המשפט

מקרה לדוגמה: לפני מספר ימים שוחרר ממעצר צעיר עולה מחבר העמים, שנלכד על ידי המשטרה הצבאית לאחר שהשתמט משרות במשך יותר מ-6 שנים. הצעיר עלה ארצה עם אמו, לפני 12 שנים, בהיותו בן 12, לאחר שהאם הציגה תעודה מזוייפת המאשרת את יהדותה. התרמית התגלתה בשנת 93', האזרחות הישראלית נשללה מן האם ומן הבן, ובמקומה זכה הצעיר במעמד של "תושב קבע".
נגד הצעיר הוגש כתב אישום בבית הדין הצבאי של מחוז מטכ"ל ביפו, ובמקביל הוארך מעצרו עד תום ההליכים. עורכי דינו, סרן אור בסוק וסרן יעל בר יוסף, עירערו על מעצרו, בהסתמכם על כך שגוייס על ידי צה"ל בחוסר סמכות. לטענתם, הוא גויס לאחר שהתברר שאינו יהודי, ואין לו כל זיקה ליהדות, ולכן אין הוא חייב בגיוס על פי חוק שירות הביטחון. הסנגורים הציגו בדיון את תעודת ההטבלה של הנאשם לנצרות.
התובע הצבאי, סגן טובי הארט, קיבל את טענתו של הנאשם בדבר היותו נוצרי, אולם טען כי בעת שגוייס לצה"ל, לא העלה את הטענה ולפיכך הגיוס התבצע על פי החוק ובסמכות, לכן הוא אכן משתמט מן השרות.
שופט בית הדין הצבאי לערעורים, אל"מ שי יניב, שיחרר את הנאשם ממעצר לאור ה"שאלה המורכבת בדבר סמכות בית הדין". עם זאת, הוא הורה על שהייתו במעצר פתוח בבסיס צה"ל.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים