שתף קטע נבחר

יסוריו של המתנדב לצה"ל

תלמיד ישיבה בן 20 מניו יורק החליט להתנדב לצה"ל. תחילה לא שולמה משכורתו במשך 5 חודשים. בהמשך לא קיבל מעמד של חייל בודד, הכולל סיוע בשכר דירה. לאחר שהגיש קבילה הודח מהטירונות הקרבית בנח"ל החרדי והועבר לתפקיד אחר, בו ישב חודשיים בבטלה. כשנואש, ערק מהצבא למשך שלושה חודשים. כששב התברר שצה"ל האריך את תקופת ההתנדבות שלו לשנתיים וחצי, בטעות

איך צריך צה"ל להתייחס לבחור ישיבה מניו יורק שעוזב הכל בגיל 20, מגיע לישראל ומתנדב לצה"ל? על פי ניסיונו המר של טוראי ש', הגמול על כך הוא אי תשלום משכורת צבאית במשך 5 חודשים, התעלמות מזכויותיו כחייל בודד והתעלמות מתמשכת ממנו, גם לאחר שברח מהבסיס וערק מצה"ל למשך 3 חודשים. אם לא די בכך, הרי שגם לאחר שחזר לגדוד, התברר לו כי ההתנדבות שלו לצה"ל למשך 14 חודשים התארכה בטעות לשירות של שנתיים וחצי.

לא קיבל מעמד של חייל בודד

טוראי ש', תלמיד ישיבה ניו יורקי, לא פילל שכך תחל ותסתיים הקריירה שלו בצה"ל. הוא הגיע לישראל בתחילת שנת 2002, והתגייס בהתנדבות לשירות בנח"ל החרדי. אלא שבשל ביורוקרטיה מסורבלת ובשל הליך הגיוס המיוחד של הנח"ל החרדי – לא העביר צה"ל את משכורתו הצבאית לחשבון הבנק שלו במשך חמישה חודשים (המתגייסים במסלול זה לא מאותרים על ידי מינהל הגיוס באגף כוח אדם אלא על ידי אגף הנוער והנח"ל במשרד הביטחון) .
גם מעמדו המיוחד כחייל בודד, שאמור להקנות לו זכויות כגון השתתפות בתשלום שכר דירה, יום חופשי לסידורים מדי חודש ומשכורת מוגדלת, לא הוסדר, וש' נאלץ להעביר את ימי החופשה שלו ברחוב או אצל אנשים טובים שאימצו אותו לבתיהם.
"במשך חמישה חודשים לא קיבלתי משכורת, לא את הזכויות שלי כחייל בודד ובמשך כל התקופה קיבלתי רק יום סידורים אחד. נדמה שלסמלים שלי, לקצינים ואפילו למ"פ שלי, לא היה אכפת", כתב ש' באנגלית, בבקשה לבסיס הקליטה והמיון לשחררו בקרוב מצה"ל, ולכלול את תקופת עריקותו ב-14 חודשי השירות אליהם התנדב.
"מבחינתם הייתי עוד חייל שאפשר לזרוק אותו בחוסר מעש ולא להתייחס אליו. ביקשתי שיחה אצל המג"ד ואיש לא התייחס. גם כשמילאתי 'טופס 55' (בקשה לשיבוץ מחדש ביחידה אחרת – פ.פ.) איש לא התייחס, והוא לא נשלח בכלל ליעדו".
לאחר כמה חודשים פנה ש' להוריו בארה"ב בבקשת עזרה, ובכסף ששלחו לו שכר דירה באריאל. רופא דובר אנגלית שאצלו טופל, הסכים לסייע לו בניסוח קבילה, שלאחריה החל ש' לקבל משכורת, אבל התשלום עבור שכר הדירה עדיין לא הגיע, והתעכב עד לחודש נובמבר 2002 – 11 חודשים לאחר מועד הגיוס.

עריקות של שלושה חודשים

סיפורו הקשה של ש' נחשף לאחרונה בבית הדין הצבאי של מחוז מרכז ביפו, שם הועמד לדין לאחר שערק מצה"ל למשך 3 חודשים, ושבסיומם הסגיר עצמו לידי המשטרה הצבאית. ממכתבו של ש' מתברר כי לאחר שהגיש קבילה נגד מפקדיו, הוא הודח מהטירונות הקרבית בגדוד הנח"ל החרדי והועבר להיות עובד כללי במפקדה. לסנגורית פיקוד המרכז, עו"ד רס"ן אפרת נחמני, המייצגת אותו, סיפר ש' כי העביר בתפקיד זה חודשיים מבלי לעשות כמעט דבר, כשבקשותיו להתקבל לראיון אצל מפקד הגדוד נדחו על ידי מפקדיו הישירים.
לדבריו, החוויה הקשה ביותר שעבר ושהובילה לבסוף לעריקתו מהשירות, אירעה לפני חג הפסח, בסוף חודש מרס 2002. "החיילים הבודדים קיבלו יום חופש לפני החג כדי להגיע מוקדם הביתה ולערוך ביעור חמץ והכשרה של הבית והכלים לפני כניסת החג", כתב במכתבו. "לא קיבלתי את יום החופש ויצאתי רק בערב החג, בצהריים". לבסוף, הגיע ש' הביתה כמה שעות לפני כניסת החג ונאלץ לחגוג את ליל הסדר אצל שכנים שהסכימו לארח אותו. "לא שיערתי שהמפקדים הדתיים ישפילו אותי כל כך", הוא כותב.
עוד סיפר ש' כי במהלך ימי העריקות, הוא חיכה לביקור של מפקדיו – ביקור כזה מתחייב בפקודות – אבל איש מהיחידה לא הגיע לבקרו. בבירור שנערך מאוחר יותר התברר כי מפקדים נשלחו אליו אבל הגיעו בטעות לכתובת אחרת.

תקופת ההתנדבות הוארכה במפתיע

לאחר כשלושה חודשים התייצב החייל במשטרה הצבאית ונעצר בחשד ל"היעדר מהשירות", אולם לאחר שגולל את סיפורו, הסכימה התביעה הצבאית לשחררו ממעצר ביום המשפט, ולהמיר את סעיף האישום שלו ל"פגיעה במשמעת". זאת כדי למנוע רישום פלילי שירדוף אותו גם בחייו האזרחיים בארה"ב. בסך הכל ריצה ש' 6 ימי מאסר.
כאשר שב לגדוד, הודיעו לו מפקדיו להפתעתו כי הוא צפוי לשרת שנתיים וחצי בצה"ל, ולא 14 חודשים, כפי שרשום בטופס ההתנדבות. הטופס עצמו, שהוכנס לתיקו האישי – נעלם. בהתערבות הסניגוריה הצבאית תוקן הרישום במחשבי צה"ל ותקופת שירותו של ש' קוצרה חזרה ל-14 חודשים.
גורמים בפיקוד מרכז אישרו היום ל-ynet את אמיתות סיפורו של ש'. לדברי גורם בפיקוד, אכן היו פערים בתשלום שכרו של החייל, וכן בתשלום שכר הדירה שלו. הגורם אישר גם את הבעיות בטיפול בחייל אולם ציין כי גדוד הנח"ל החרדי מתאפיין בחיילים רבים הסובלים מבעיות תנאי שירות (ת"ש), וכי בתקופה האחרונה מונה לגדוד קצין ת"ש לטיפול בבעיות הרבות.
בימים אלה עומדים מסכת הייסורים ושירותו הצבאי של ש' בפני סיום. הוא פנה לבסיס הקליטה והמיון בבקשה לבטל את תקופת השירות הבלתי נספרת (תב"ן), המכונה על ידי חיילי צה"ל, "דפוק", ולכלול את ימי העריקות שלו בתקופת שירותו בצה"ל. מג"ד הנח"ל החרדי, סא"ל יהונתן, המליץ על ביטול ה"תב"ן" וש' צפוי להשתחרר מצה"ל בעוד כחודש ולשוב ללימודיו בישיבה בארה"ב.

תגובת דובר צה"ל:

"הטיפול בחיילי גדוד הנח"ל החרדי הינו טיפול מורכב הטומן בחובו אתגרים פיקודיים רבים. לצורך ההתמודדות, ושיפור הטיפול בחיילי הגדוד מונה לאחרונה קצין ת"ש במקום מש"ק ת"ש כפי שנהוג בגדודים אחרים. במסגרת הבדיקה שנערכה, עולה כי בטיפול שניתן לחייל היו מספר ליקויים, הן בדרך הטיפול הפיקודי והן במערך הת"ש. בימים אלו, הבעיות מטופלות וכל זכויותיו של החייל ימומשו, לרבות תשלום שכר הדירה באופן רטרואקטיבי".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
החייל היה תלוי בטוב לבם של אנשים (צילום ארכיון)
צילום רויטרס
מומלצים