שתף קטע נבחר

חשיפה: רג'ר נגד מדינת ישראל

פרסום ראשון: מדוע אנחנו צריכים לשלם על נסיגת צה"ל מלבנון? כך שואלים 13 תושבים מהכפר רג'ר, שנקרע בין ישראל ללבנון, והפך למוקד הברחות וריגול. התושבים, שחוששים להזדהות, טוענים: איש לא פיצה אותנו על החרמת אדמותינו. האם גם ביהודים היו נוהגים כך?

13 מתושבי הכפר רג'ר הגישו תביעה נגד מדינת ישראל, שלטענתם לקחה את אדמותיהם במסגרת הסדרי הנסיגה מלבנון - ולא שילמה פיצויים כלשהם, כך נודע ל-ynet. התושבים שהגישו את התביעה חוששים להזדהות: כמה מהם אמרו ל-ynet כי הם חוששים שארגון החיזבאללה יפגע בהם.
מכתב התביעה עולה כי בעקבות יציאת צה"ל מלבנון, ובתוך כך סימון מחדש של קו הגבול, הועברו קרקעות שהיו בבעלות התושבים לידי הלבנונים, מבלי שקיבלו על כך תושבי הכפר שפונו כל פיצוי. בכך, על פי התביעה, הפרה המדינה את חובתה. סכום הפיצוי יהיה נתון, לבקשת התובעים, לשיקול דעתו של בית המשפט המחוזי בחיפה, אליו הוגש כתב התביעה.
עורכי הדין המייצגים את התושבים אומרים ל-ynet כי תביעה זו היא רק "קצה הקרחון" בבעיה כוללת, הנגזרת ממיקומו הבעייתי של הכפר, שהפך למוקד להברחות ואף ריגול. בכתב התביעה טוענים עורכי הדין רון אביב ואייל בן-ישי כי האדמות שהועברו לידי הלבנונים הפכו לשטח הפקר, המאפשר לאנשי חיזבאללה לנוע באופן חופשי בכפר, עובדה המקשה לא רק על עבודת אנשי כוחות הביטחון, אלא מדירה שינה מעיניהם של מרבית מן התושבים. רק בשבוע שעבר נחשפה פרשת ריגול, המערבת כמה מתושבי הכפר ואף יהודים תושבי הסביבה.
כיום הוכרז הכפר שטח צבאי סגור. בכניסה מוצבים חיילים, המפקחים על כניסת התושבים. מסביב לכפר נבנתה גדר, ותושביו, החיים בתוך מובלעת, אינם זוכים לשירותים שוטפים המוענקים על ידי מדינת ישראל לאזרחיה.
בהמשך לטענות אלו, מעלה התביעה את הפרת הסכמי חכירת האדמות שנערכו בשנות ה-80' בין המדינה לתושבים המתגוררים בחלקו הצפוני של הכפר. מדובר בכמה חלקות של מספר דונמים, שעל פי התביעה נגזלו מבעליהן החוקיים, בשל המציאות החדשה שנוצרה, ועד כה לא ניתן עליהן כל פיצוי. "מעניין אם יהודים, תושבי הצפון, שהיו מפנים אותם מאדמותיהם, היו זוכים ליחס דומה. אנו מצפים מהמדינה ליטול אחריות ולהתייחס לתושבי רג'ר כאל אזרחים שווי זכויות", אומר עו"ד אביב.
עורכי הדין המייצגים את התושבים מבקשים מבית המשפט כי יתווה דרך לפתרון המחלוקת, ויקבע את ערך הפיצוי, או יורה לחילופין על רכישת קרקעות אלו מלבנון באמצעות האו"ם. השבוע ניתנה לפרקליטות מחוז חיפה ארכה של 90 יום לשם הגשת כתב הגנה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אזור הכפר רג'ר. הסכם בעייתי
צילום: ערוץ 1
הנאשמים בריגול שנתפסו. הכפר שימש כנקודת מעבר
צילום: ערוץ 1
מומלצים