במקרה של הצפת אמת
גשמי הברכה הביאו גם לחדירת רטיבות וקור למבנים רבים. לא תמיד כדאי לחכות עד להפסקת הגשמים כדי לתקן את הנזקים. במקרים רבים ניתן להציע עזרה ראשונה. מה לעשות כשהסלון הופך לבריכה אולימפית
כמות הגשמים העצומה וסופת השלגים שפקדה את ארצנו בשבוע שעבר הרשימו אפילו את החזאים הוותיקים. חלק מבעלי הבתים והדירות גילו פתאום שהם זקוקים למטרייה גם בסלון הבית. גם כאלה שמעולם לא זיהו בביתם אף כתם של רטיבות על הקירות, נאלצו להתמודד לפתע עם רטיבות, הופעת פטריות ועובש, נזילות והצפות שגרמו לנזקים רבים למבנה ולתכולתו.
לדברי יו"ר מרכז הבנייה הישראלי, ערן רולס, למרכז הגיעו מאות קריאות בעקבות קריסת גגות כתוצאה מהצטברות שלג, הצפות וחדירות מים. "בניגוד לחורפים הישראליים הנפוצים, הסערה הזו התאפיינה בכמות עצומה של משקעים, ומבנים רבים לא הצליחו לעמוד בפרץ. ב-7 השנים הראשונות לאחר הבנייה הקבלן הוא האחראי על תיקון כל נזקי הרטיבות, אומר רולס. בעלי דירות חדשות שניזוקו יכולים לפנות עתה לקבלן. לגבי דירות שגילן מעל 7 שנים, מומלץ לפנות לבעלי מקצוע מורשים".
יו"ר איגוד קבלני השיפוצים, ערן סיב, מסביר כי התקופה הטובה ביותר לאיטום הבית היא סוף הקיץ ותחילת הסתיו, עוד לפני הגשמים הראשונים. זאת מאחר שאיטום גגות, קירות או חלונות חייב להיעשות על תשתית יבשה, שמבטיחה הידבקות טובה יותר של חומרי האיטום. עם זאת, אם הגשמים האחרונים גרמו לנזקים שלא ניתן להמתין עד תיקונם, כדאי לחכות להפוגה בממטרים - ואז לבצע את התיקונים ההכרחיים בלבד.
לדברי בעל חברת ביקורת-מבנים, שמאי המקרקעין גיל לזר, לבעיות איטום יש שני גורמים עיקריים: ביצוע לקוי של קבלנים או קבלני שיפוצים, המתבטא בחדירת מים; או חול רטוב הכלוא מתחת למרצפות. זה מרטיב את הקירות, מביא להתנפחות הצבע, התפוררות הטיח, פטריות ועובש.
לדברי לזר, בדירות גן ובתים צמודי-קרקע יש לדאוג במיוחד לאיטום הרצפות והקירות החודרים לקרקע. אפילו תקנות התכנון והבנייה קובעות כי "כל אימת שגובהו היחסי של נכס, שיפוע הקרקע שלו או כל גורם אחר בסביבה עלולים לגרום לחדירת מים ורטיבות לבניין, ולהתהוות טחב בחלקי הבניין, יאוטם חלקו התחתון של הבניין למניעת חדירת מי גשם, מי תהום וזרמי מים תת-קרקעיים לתוכו".
במקרים בהם לא בוצע הבידוד והאיטום בצורה תקנית ומקצועית, יחדרו המים וייווצר טחב. פעולת איטום אחרי הבנייה במקרה כזה תהיה ארוכה ויקרה", אומר מנכ"ל חברת רתם-איטום, זאב פלדמן.
לנקז את הגג
לדברי יהודה מושונוב, יועץ בכיר במרכז הבנייה הישראלי, מים נוטים לחדור דרך הגג או התקרה בעיקר בגגות שטוחים שאינם מרוצפים. המים הנאגרים על הגג מחלחלים דרך הבטון לתוך המבנה, ועל התקרה מופיעות טיפות מים וכתמי רטיבות שהולכים ומתפשטים - ובמקרים קיצוניים מתחיל גם לטפטף לתוך החדר. הרטיבות גורמת להתנפחות הצבע ולהופעת פטריות ועובש על התקרה. בגגות מרוצפים הגשם חודר לעתים דרך המרווחים שבין המרצפות, וגורם לרטיבות על התקרה.
הבעיה העיקרית היא שלא ניתן לאטום את הגג כשהוא רטוב, ויש להמתין עד שיתייבש לגמרי. עזרה ראשונה ניתן לבצע על ידי עלייה לגג וניקוז המים, תוך ניסיון לזהות את המקום החדיר לרטיבות. בהפוגת הגשם הראשונה יש לאטום את המקום בעזרת מסטיק.
לדברי סיב, אחד הגורמים החשובים ביותר בהבטחת אטימותה של מרפסת פתוחה, הוא יצירת שיפוע שיבטיח ניקוז תקין של המים אל פתחי הניקוז. זאת על מנת שלא תהיה אגירת מים במרפסת, מה שיביא לחילחול אל מתחת למרצפות. בנוסף, בתפר שבין המרפסת לדלת היציאה יש לדאוג לחגורת בטון, שתפקידה למנוע את מעבר המים מהמרפסת לתוך הדירה.
לדאוג לרעפים
הבעייתיים מכל הם הבתים הפרטיים בעלי גגות הרעפים. כהכנה לחורף בבתים אלה יש לבצע מספר פעולות מניעה: תחילה יש להיכנס לתוך חלל הגג בשעות היום, כדי לנסות ולאתר רעפים שבורים ורעפים שזזו ממקומם. ניתן להבחין באלה בקלות, מאחר שקרני אור יחדרו אל תוך החלל החשוך בדרך כלל. הפתרון לכך פשוט - במקרה והרעף שבור, יש לקנות רעף מתאים ולהחליפו, ובמקרה של רעף שזז ממקומו, יש להזיזו בחזרה. במקומות גבוהים יש להתכונן למקרה של רוחות חזקות על ידי קשירת הרעפים לשלד הגג.
אחת הבעיות השכיחות ביותר בבתים פרטיים היא העובדה שבקומה העליונה קר יותר מאשר בקומות התחתונות. הסיבה לכך, אומר פלדמן, היא מחסור בבידוד תרמי מעל תקרת הגבס בקומה השנייה. כדי לפתור זאת יש להניח שתי שכבות של יריעות צמר זכוכית על תקרת הגבס.
לאטום חלונות
לדברי אלכס גלעד, מחברת קליל, המתמחה בפיתוח, ייצור ושיווק חלונות אלומיניום, החלונות מהווים את אחת מנקודות התורפה הנפוצות בחדירת קור ורטיבות לבית, דרך נקודות החיבור בין משקוף החלון לקיר החיצוני. "המים החודרים יוצרים כתם רטיבות על הקיר הפנימי, סביב מסגרת החלון או הדלת. מומלץ לבצע את האיטום במקרים אילו כאשר הקיר יבש, אך במידה ומדובר בעזרה ראשונה, ניתן למרוח במקום החיבור בסיס אקרילי בשם ווטר שילד", המאפשר איטום אופטימלי.
בחלונות אלומיניום רבים יש פתחי ניקוז בפרופיל, שמטרתם פינוי המים העודפים מהמסילה. יש לוודא כי המסילות נקיות ופתחי הניקוז פתוחים. פינוי לקוי עלול לגרום להצטברות מים וחדירתם. כאשר החלון מאיכות ירודה, ואין בו פתחי ניקוז, ניתן לפתוח פתחים באמצעות ניקוב האלומיניום.
בעיה נוספת היא חדירת אוויר קר דרך החלונות, כתוצאה מאטימות לקויה של החלון. בחלונות הזזה מומלץ לבדוק את המברשות לא התבלו, ולהחליף אותן בחדשות. בחלון ציר יש לבדוק שהגומיות לא התבלו או יצאו מהמקום - הגומיות צריכות לכסות את כל שטח הפרופיל ולקיים מגע רציף ביניהן. גם גומייה שהתבלתה ניתן להחליף. כאשר סוגרים את החלון עד הסוף, כדאי להעביר אצבע לאורך הסגירה, ולוודא שהיא ישרה.
לסתום סדקים
חדירת מים דרך הקירות שכיחה בעיקר בקירות המצופים בטיח וצבע, לעומת קירות המצופים אריחי קרמיקה או אבן. כושר הספיגה של הקירות הללו מוגבל, ובכמויות משקעים גדולות הם עלולים להיות חדירים למים. עם זאת, גם כאן ניתן לתת עזרה ראשונה עם ההפוגה הראשונה בגשמים, על ידי ריסוס הקיר מבחוץ בחומר סיליקוני.
במסגרת הפעולות אותן יש לבצע כהכנה לקראת החורף, יש לבצע תיקונים של סדקים המופיעים בקירות החוץ של המבנה. חדירת מים דרך סדקים אלה, עלולה לגרום להופעת כתמי רטיבות בתוך הבית ולקילופי טיח. התיקון כולל פתיחה והגדלה של הסדק עם כלי עבודה מתאים, ולאחר מכאן מריחה של שפכטל בעזרת כף טייחים.
פורסם לראשונה
זיפות גגות. להמתין ליבוש
מומלצים