שתף קטע נבחר

מורשת קרב בדרך בורמה

יעקב שקולניק מסמן נקודות ציון חשובות בנתיב, שידע קרבות במלחמת השחרור

מצפה הראל - נקודת המוצא המומלצת לסיור בדרך בורמה. בית האבן שבמקום שימש כבית הספר של הכפר הערבי בית ג'יז. בתקופת מלחמת השחרור שכן כאן מוצב של חטיבה 7, שאיבטחה את התנועה בדרך. קרן קימת לישראל הצמידה למבנה מגדל גבוה, המשמש כנקודת תצפית בקיץ על פריצת שריפות (הטיפוס לראש המגדל מסוכן ואסור בתכלית!). קק"ל נטעה כאן חורשת עצי אורן וחרוב והקימה חניון דרך נאה. סמוך למצפה מוצב דגם גדול, שממחיש את דרך בורמה ואתריה.
עין סוסין - מעין הכפר בית סוסין, שנכבש ב-28 במאי 1948. כיבוש הכפר העלה את הרעיון למצוא נתיב שעוקף את לטרון, שבו אפשר יהיה לחבר את מוצבי חטיבה 7 במערב עם מוצבי חטיבת הראל במערב. במקום הזה נפגשו בליל ה-30-29 במאי שני הג'יפים של חטיבת "הראל", שיצאו זה לקראת זה בבודקם את עבירותה של הדרך לרכב. בצל עצי דקל ואקליפטוסים גדולים הקימה כאן קק"ל את "חניון דרך שבע". קטע דרך זה חיבר את מוצבי חטיבה שבע במערב עם מוצבי חטיבת הראל במערב.
עם תחילת מלחמת העצמאות פוצץ הלגיון הערבי את תחנת השאיבה בלטרון, וירושלים נותרה ללא אספקת מים סדירה. בית המשאבות שבעין סוסין הוא חלק ממערכת "קו השילוח" - המפעל שסיפק מים לירושלים הנצורה. הקו הונח בחודשים יוני-יולי 48', בצמוד לדרך בורמה, כתחליף למפעל המים הישן. הקו, שסיפק 2,000 מ"ק ביממה, יצא מבריכת קיבוץ חולדה. התחנה בעין סוסין שימשה כבוסטר (משאבת עזר), שדחפה את המים שהגיעו מקידוחי רחובות לעבר ירושלים. התחנה פעלה עד 1952.
"מעלה התאנים" - קטע דרך תלול, המתחיל כקילומטר וחצי ממזרח לעין סוסין. עצי התאנה השתולים משני צדיו העניקו לו את שמו. לפני השלמת דרך בורמה לתנועת משאיות הועברה האספקה בקטע זה, שהיה משובש מאד, על גבי ג'יפים, פרדות, גמלים ואף על גבותיהם של מאות סבלים מתנדבים. בצדו השני של המעלה הועמסה האספקה על משאיות שהגיעו מירושלים.
צינור השילוח - שריד בן כמה מטרים מקו המים לירושלים. קו המים הונח לאורך תוואי דרך בורמה והחליף את קו המים הראשי לעיר, שתחנת השאיבה בלטרון פוצצה על ידי הירדנים (12.8.48). קטע הדרך המפותל ("הסרפנטינות") היורד לשריד צינור השילוח ממערב הוא מסלול להולכי רגל. דרך רכב עוקפת את הסרפנטינות מצפון וחוזרת לדרך בורמה סמוך לצינור.
מצפה נוף דרך בורמה - נמצא בקטע הדרך שבין שריד צינור השילוח ועין חילה. חניון הדרך צופה על קטע מדרך בורמה, המסרק ובית מאיר, משלטי הר אורנה ורכס שיירות. נקודת התצפית נמצאת בצל עץ חרוב גדול, ובצד חניון דרך. מעבר לגיא מוצבות צלליות ברזל המדגימות שיירת כלי רכב מתקופת מלחמת העצמאות.
עין חילה (עין ח'ליל) - מעיין קטן בצד דרך בורמה. קק"ל הקימה לצד המעיין חניון דרך. ליד המעיין צומחים עצי ערבה, נענה משובלת, פטל קדוש וכרפס הביצות.
עין מסילה (דיר דובאן) - מעיין ששימש תחנה חשובה בדרך בורמה. לכאן הגיעו המשאיות הריקות מירושלים והעמיסו את הציוד והאספקה שהובאו ממישור החוף. מי המעיין שימשו את העובדים והעוברים בדרך. המעיין מדופן באבנים שיוצרות צורת באר. ליד המעיין הקימה קק"ל חניון דרך.
"דרך הג'יפים" - הקטע העילי וההררי של דרך בורמה, בואכה שמורת המסרק. קטע דרך זה נקרא בעבר גם "דרך 7" ו"דרך המחצבות". דרך הג'יפים יוצאת מחניון דרך בורמה של ימינו, ליד מושב מסילת ציון. בשל תלילותה יכלו לנוע בה רק ג'יפים. כיום יכול לנוע בה כל רכב, אם כי בעלייה הדרך קשה מאוד לרכב פרטי ועלולה להיות בלתי אפשרית לאחר גשם.
איך להגיע? לדרך בורמה אפשר להגיע משלושה כיוונים: מכביש צומת נחשון-צומת לטרון, בין קיבוץ נחשון ומושב בקוע (כביש מס' 3, בין סימני ק"מ 266-265); קטע זה מתאים לרכב 4x4.
ממצפה הראל לכיוון מסילת ציון, וכמובן ממסילת ציון למצפה הראל.
הדרך ממרגלות שמורת המסרק לחניון דרך בורמה מתאימה לכל רכב בכיוון ירידה בלבד (מהמסרק). בעלייה - לרכב חזק בלבד. מצב הדרך עלול להשתנות בעקבות גשם.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך ארץ וטבע
צלליות הברזל מדגימות
צילום: מתוך ארץ וטבע
צילום: מתוך ארץ וטבע
את שיירות כלי הרכב מתקופת מלחמת העצמאות
צילום: מתוך ארץ וטבע
מומלצים