שתף קטע נבחר

ארה"ב: נזמין את אבו מאזן לפגישה בבית הלבן

בוש הקדיש נאום מיוחד לתהליך השלום. דרש להעביר סמכויות של ממש לרה"מ הפלסטיני והבטיח להציג את מפת הדרכים עם מינויו. מישראל דרש להקפיא התנחלויות

עכשיו זה רשמי: מייד לאחר מיגור המשטר בעיראק, מתכנן הממשל האמריקני להתפנות להשגת פתרון בעימות הישראלי-פלסטיני. אתמול אחר-הצהריים הודיע הנשיא ג'ורג' בוש ש"מפת הדרכים" המתוקנת תוצג מייד עם מינויו של ראש ממשלה פלסטיני ברשות.
היועצת לביטחון לאומי, קונדוליסה רייס, אמרה היום (שבת) כי "כשיושבע אבו-מאזן לתפקיד רה"מ, הוא יוזמן לבית הלבן להיפגש עם הנשיא בוש". לדבריה, "השניים ייפגשו בנקודת הזמן הראוייה לדבר". ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, הביע תקווה שמינוי אבו מאזן יתאפשר כבר בשבוע הבא.
רגע לפני המלחמה בעיראק ופיסגת החירום לקראתה, הקדישו אמש בוש ובלייר נאומים מיוחדים לתהליך השלום במזרח התיכון.

ניסיון לסייע לבלייר

ההנחה היא שלקראת מלחמה, אשר צפויה לעורר זעם רב ברחוב הערבי, מבקש הנשיא להציג "סוכריה" כדי לרצות את מנהיגי האזור: מדינה פלסטינית עצמאית. בוושינגטון מעריכים כי בהצהרת הכוונות ניסה בוש לסייע לבלייר, שעומד בפני אופוזיציה קשה למלחמה בעיראק. גורמים מדיניים אמריקניים העריכו כי בלייר היה זה שלחץ על בוש לצאת בהצהרת שלום.
גורם דיפלומטי בכיר המעורב במגעים עם ישראל והרשות הפלסטינית אמר לעיתון "וושינגטון פוסט" המתפרסם היום ש"יש מידה של ציניות" בהודעת בוש, לאחר שבמשך חודשים הוא סירב למלא תפקיד מרכזי יותר בסכסוך במזרח התיכון. העיתון "ניו-יורק טיימס" מדווח שבמחלקת המדינה רואים בהודעת בוש הישג למזכיר המדינה, קולין פאוול, שלחץ על הממשל לקדם את תהליך השלום.

בוש: רה"מ הפלסטיני חייב סמכויות של ממש

בוש נאם כשלצידו מזכיר המדינה קולין פאוול. דקות ספורות לפני הנאום הוא שוחח בטלפון עם עמיתו המצרי, חוסני מובארק, ועם עבדאללה מלך ירדן. בנאום חזר בוש על העקרונות הכלליים המוצגים ב"מפת הדרכים": דרישה לרפורמות ברשות הפלסטינית ולנטישת הטרור והאלימות, ודרישה להקפאת ההתנחלויות בישראל. העולם הערבי נקרא לקבל את ישראל בין משפחת העמים באזור, ולגנות את הטרור בלשון ברורה.
הנשיא האמריקני שב ואמר, שהשלום יושג רק כאשר שתי מדינות עצמאיות - ישראל ופלסטין - יחיו זו לצד זו. בוש קרא לכל הצדדים "לנטוש את השינאה ולהתאחד בדרך השלום".
בוש התייחס בהרחבה לסוגיית הרפורמות ברשות הפלסטינית. הוא בירך על ההחלטה למנות ראש ממשלה ברשות, והביע תקווה שיושבע בקרוב. בהקשר זה סיפק הנשיא ידיעה בעלת משמעויות מרחיקות לכת: מייד עם השבעתו של ראש הממשלה החדש, יציג הממשל סוף-סוף את "מפת הדרכים" המתוקנת, אשר עליה הכריז לראשונה בנאומו ביוני 2002, והצדדים יידרשו לדון בה וליישמה.
"הבחירות האחרונות הביאו לישראל ממשלה חדשה, וגם לפלסטינים יהיה בקרוב ראש ממשלה. עתה יש תקווה וסיכוי ממשי להתקדמות בתהליך השלום", אמר בוש.
הנשיא אמר כי הממשל יעבוד עם שאר חברות הרביעייה הבינלאומית – רוסיה, אירופה והאו"ם - כדי לקדם את תהליך השלום. "הגיעה השעה לנקוט צעדים בשטח, ולהתעלות מעל למחלוקות העבר. אמריקה, ואני באופן אישי, מחוייבים למימוש מפת הדרכים", אמר.
עוד אמר הנשיא, כי "הממשל סבור שכל הצדדים במזרח התיכון – ערבים וישראלים – ראויים לחיות בכבוד, בחופש ותחת ממשלות הוגנות. אנחנו מאמינים שעמים אשר נהנים מחופש יטו פחות לטרור ולאלימות. אם לא יהיה חופש אמיתי בשני הצדדים, לא יהיה שלום". הנשיא סיכם באומרו כי "השגת היעד לא תהיה קלה – אבל אנחנו מחוייבים להגיע אליו".

בלייר: חייבים לנקוט עמדה מאוזנת

בתיאום זמנים מושלם, כשעה לאחר נאומו של בוש, כינס ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר מסיבת עיתונאים משלו, והתייחס אף הוא לתהליך השלום במזרח התיכון. הוא סימן את המטרה: הסדר קבע בר-קיימא עד 2005. לפני נאומו שוחח בלייר בטלפון עם יאסר ערפאת, ואמר לו שהוא והנשיא בוש נחושים להתמיד במאמצים לקידום תהליך השלום.
בלייר נאם בעיקר בפני עיתונאים מכלי תקשורת ערביים. הוא פתח את דבריו בברכות לראש הממשלה הפלסטיני החדש, והביע תקווה שיוכל להיכנס לתפקידו כבר בשבוע הבא.
ראש הממשלה הבריטי אמר כי חייבים להציג "עמדה מאוזנת והוגנת" במזרח התיכון: "אנחנו צודקים שאנחנו מתמקדים בפירוק עיראק מנשקה, אבל חייבים לפעול במקביל לקידום תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים, כדי לעצור את מעגל הדמים היומיומי באזור".
בלייר אמר כי ארצו תסייע ככל שתוכל למען קידום הרפורמות ברשות, ולמען חידוש תהליך השלום מוקדם ככל האפשר. "יישום 'מפת הדרכים' משקף את רצון הקהילה הבינלאומית לקדם את התהליך", אמר בלייר. "יש בתוכנית לוח זמנים מפורט ודרך ברורה, כשהיעד הסופי – שתי מדינות החיות זו לצד זו בשלום ובביטחון.
ראש הממשלה הבריטי דרש מההנהגה הפלסטינית להתנער מהטרור, ומזו שבישראל - לסייע ביצירת אווירה המתאימה לחידוש התהליך.

האיחוד האירופי: לכפות את מפת הדרכים

גורם דיפלומטי באיחוד האירופי אמר ל"וושינגטון פוסט" כי הממשל האמריקני צריך לכפות את יישום מפת הדרכים על ישראל ועל הרשות הפלסטינית. הגורם ציין כי זו היתה המטרה הראשונית בלאו הכי.
לדברי אותו גורם, אם רעיונות מפת הדרכים יובאו למשא ומתן, ישראל תגיש מאות הסתייגויות וכך גם הפלסטינים, ולכן כולם יפסידו מכך: "הישראלים ישנו את כל הטקסט וכך גם הפלסטינים, ואז נצטרך להתחיל הכל מחדש", אמר הגורם האירופי.

בישראל וברשות מנמיכים ציפיות

ישראל לא הופתעה מהנאום המתוקשר: ראש לשכת רה"מ, דב וייסגלס, וראש המועצה לביטחון לאומי, אפרים הלוי, ביקרו בחשאי בוושינגטון, ותיאמו עמדות עם בכירי הממשל. השניים נפגשו עם היועצת לביטחון לאומי של הנשיא, קונדוליסה רייס, וזו עידכנה אותם באשר לתוכן הנאום הצפוי ותוכניות הממשל בעיראק.
בירושלים מקבלים את העמדת האמריקנית, אך תוך הסתייגויות. מלשכת רה"מ נמסר כי "מפת הדרכים נמצאת עדיין בתהליך עבודה וניסוח, ולכן לא ניתן עדיין להתקדם על-פיה". גורמים בלישכה אמרו כי אין לייחס משמעות רבה מדי להכרזתו האחרונה של הנשיא, והעריכו כי היא נועדה לדרוש סמכויות לרה"מ הפלסטיני החדש.
גורמים במשרד החוץ הוסיפו ש"ישראל רואה את המצב במזרח-התיכון עין בעין עם הממשל" ותסכים להתקדם בתהליך המדיני לפי חזון הנשיא, אך רק אם ראש הממשלה הפלסטיני יצליח לרסן את הטרור.
ברשות הפלסטינית לא מתרגשים מהנאום: גורמים ברשות תומכים בתוכנית הממשל, אך אומרים כי זו הוצגה כבר בעבר. "מה שנחוץ עכשיו זה לוח זמנים ברור לנסיגת ישראל מהשטחים ולהקמת מדינה פלסטינית", אומרים הגורמים.
הוועד הפועל של אש"ף בירך על תוכן נאומו של בוש, אך דרש שהממשל יבהיר כי מפת הדרכים אינה פתוחה למשא ומתן, ויש ליישמה כלשונה. השר לשלטון מקומי ברשות, סאיב עריקאת, אמר ש"הגיעה העת שהנשיא האמריקני יציג את מפת הדרכים ליישום". יועצו של ערפאת, נביל אבו רודיינה, הוסיף שהצהרת בוש בנוגע להקמת מדינה פלסטינית "אינה מספיקה".

מצנע לשרון: אל תהפוך למחמיצן סדרתי

הצגת 'מפת הדרכים' ואימוצה על-ידי ישראל עלולה לסבך את ראש הממשלה אריאל שרון ולהעמיד בסכנה את שלמות הקואליציה שלו, אשר כוללת גם את המפד"ל ו'האיחוד הלאומי'.
יו"ר האופוזיציה, ח"כ עמרם מצנע, קרא לראש הממשלה לאמץ את 'מפת הדרכים' האמריקנית כבסיס לתוכנית מדינית. "אסור לשרון להפוך למחמיצן הזדמנויות סדרתי", אמר מצנע. "מעבר למחיר הבידוד הבינלאומי, עלולים אזרחי ישראל לשלם מחיר יקר על סרבנות ממשלת הימין. אסור שמפת הדרכים ובחירתו של אבו מאזן ייתקלו ב'לא' המסורתי של שרון".
שר החוץ לשעבר, ח"כ שמעון פרס, אמר שהנאום מוכיח כי למרות המלחמה בעיראק, המשבר עם הפלסטינים לא הוזנח. פרס הוסיף כי "על ישראל והפלסטינים להתחיל בהידברות ישירה, ולא להמתין להתפתחויות חיצוניות שאינן קשורות לעניין".

בהכנת הידיעה השתתפו דיאנה בחור, עלי ואקד ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בוש. סוכריה לעולם הערבי
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
אבו מאזן. תקווה חדשה בממשל
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שרון. הקואליציה בסכנה?
צילום: איי פי
מומלצים