שתף קטע נבחר

אלימות כלפי נהגי אגד בלוד

נהגי אוטובוס מפחדים לעבוד בעיר לאחר שתקיפות, איומים וירוקות הפכו למנת חלקם. תושב ערבי: דווקא נהגי אגד מתנהגים אלינו בגסות

אם לשפוט לפי סיפורו של נהג 'אגד' בלוד, שמעון מלוקה, (45), כבר לא כל כך בטוח לנהוג באוטובוסים בעיר. לאחרונה הותקף מלוקה, תושב לוד, על ידי שני נוסעים ברכב פרטי שטענו שלא ציית לתמרור עצור. הוא אושפז בבית החולים 'אסף הרופא' בצריפין, ורק למחרת שוחרר לביתו.
יום לאחר האירוע עצרה משטרת לוד שני חשודים במעשה, תושבי לוד בני 18 ו-27 מהמגזר הערבי. זהותם של החשודים נוספים שהשתתפו בתקיפת הנהג ידועה למשטרה.
מעדותו של הנהג עולה, כי בשעות אחר הצהריים נהג באוטובוס בקו העירוני מכיוון מרכז לוד לשכונת גני אביב. סמוך לשכונת הרכבת פנה שמאלה. "הגעתי לצומת וראיתי רכב בו ישבו שני אנשים. פניתי שמאלה, הנהג צפר לי והמשיך בנסיעה בצומת".
על מה שקרה אחר כך מספר מלוקה: "לא ייחסתי לזה חשיבות. אבל רגע לפני שנכנסתי לתחנה המרכזית להוריד נוסעים, ראיתי את אותה מכונית מגיעה גם היא ועוצרת בתחנה. הייתה לי רבע שעה עד לנסיעה הבאה והחלטתי לרדת למשרדים. שם חיכה לי הנהג של המכונית ואמר לי 'אתה יודע שלא עצרת בעצור?' לא הספקתי לענות לו, והוא התחיל לתקוף אותי בסטירות ובאגרופים.
"אז הגיעו עוד חמישה חברים שלו מצוידים במקלות והתחילו להכות אותי בכל חלקי הגוף. ידעתי שאם אפול על הרצפה, יהרגו אותי. למרות שניסיתי לברוח לא הצלחתי, כי הם היו שישה. המזל הגדול היה שהסדרן בתחנה ועוד נהג אוטובוס שעבר במקום נחלצו לעזרתי, וצעקו שהם הזמינו משטרה, אחרת לא הייתי מדבר היום".
ניידת מד"א שהוזעקה למקום פינתה את מלוקה לבית החולים, שם נקבע כי הוא סובל מחבלות קשות, בעיקר בראשו ובחזהו. משטרת לוד פתחה בחקירת האירוע, ויום לאחר מכן עצרה שני חשודים מתוך השישה שתקפו את מלוקה. הנהג סיפר כי תוקפיו היו מהמגזר הערבי.
"זו לא הפעם הראשונה שנהגי 'אגד' הופכים לקורבנות של התקפת ערבים ישראלים המתגוררים בעיר. זה פשוט מפחיד לנסוע בחלק מהשכונות, ולא פעם נהגים מתחמקים מנסיעות סמוך לשכונת הרכבת, בעיקר בשעות הלילה". אומר נהג 'אגד' שנוסע באיזור.
מפקד תחנת לוד, סגן ניצב יוסי בוקר: "אני רואה את הדבר הזה בחומרה רבה. מבחינתי החקירה תעמוד בראש סדר העדיפויות, ואני מאמין שיהיו התפתחויות בנושא".

"אנחנו נמצאים בתקופה עדינה"

נהג אחר באגד מספר כי המקרה הזה הוא לא מקרה יחיד. "לא מדובר בתופעה סדירה", הוא אומר. "זה בא והולך. כל פעם יש תורן אחר. פעם נסעתי בשכונת בנית, פתחתי את הדלת לקלוט נוסעים, ניגש אלי נער ושאל אותי, 'נכון אתה בן זונה?' וברח. עשיתי שני צעדים לעברו, אבל חזרתי כי חששתי שאחד החברים שלו מתכוון לגנוב את התיק שלי.
"בינתיים הוא חזר וזרק שקית אשפה לתוך האוטובוס. התעלמתי והמשכתי לנסוע. למחרת, נהג אחר שנסע בערך באותה שעה, הגיע לאותה תחנה. שני נערים עלו לאוטובוס, ואחד מהם ירק עליו בפנים וירד מהאוטובוס.
"היה עוד מקרה שאחד הנהגים סיפר לי שאיימו עליו, אבל הוא סגר את זה ככה בחברותא, כדי אל יתנכלו לו. הטענות כאילו הנהגים מנסים להתחמק מלנסוע בשכונות הערביות הן ממש לא נכונות. אני בעצמי נוסע כל יום בקו 461 מת"א ללוד, וכל יום אני ממלא את האוטובוס שלי בילדים מבית הספר הערבי ליד קרית מנחם".
לדברי הנהג, בימים של פיגועים הדריכות גוברת, אך לא מדובר בשנאה כלפי נוסעים מהמגזר הערבי: "אנחנו רוצים להמשיך ולשרת את האוכלוסייה הערבית, אבל רוצים שהמשטרה תטפל במי שלא בסדר, שזה לא ישליך על כל האחרים. זה מאד טבעי שכאשר יש פיגועים אז מסתכלים יותר, אבל לא רק על הערבים, אנחנו מסתכלים על כל נוסע. אנחנו נמצאים בתקופה מאד עדינה. אין לנו שנאה, חס וחלילה, להיפך".

"התעמרות באוכלוסייה הערבית"

"לדעתי המשטרה צריכה לשלוח יותר פקחני נוער ואנשים סמויים בתוך האוטובוסים, על מנת ללכוד גם את המתפרעים האלה, וגם את אלה שמשחיתים את הריפוד באוטובוס. יש תקופות בהן המשטרה עושה את זה, וזה מרתיע" אמר הנהג.
בניגוד לדברי הנהגים, ישנם תושבים מהמגזר הערבי בעיר הטוענים שנהגי אגד מתנהגים בגסות לתושבים, ומחפשים תירוצים כדי לא לשרת אוכלוסייה זו.
"בפירוש לא מדובר פה בתופעה", אומר אמיר חסן (19), תושב נווה ירק. "בכל פעם שאני עולה לאוטובוס, אני רואה את הנהג מסתכל עלי כמו על מחבל פוטנציאלי, או על סתם עבריין. בחיים שלי לא ראיתי תחנת משטרה מבפנים, ואין לי שום סיבר שהנהגים באגד יתייחסו אלי ככה".
לגבי האירוע האחרון שקרה, אומר חסן: "בלי שום ספק, זו פשוט בושה שמקרה כזה קורה בלוד, אבל הוא לא תופעה, הוא מקרה חד פעמי של עבריינים מה שקורה זה שקבוצה מסוימת של נהגים באגד מנסה לרכב על הגל, ולצייר אותנו הערבים כאוכלוסייה שאי אפשר לנסוע בשכונות שלה".
לדברי חסן, פעמים רבות הוא נתקל בביטויים גזעניים מפי נהגים באגד. "זה בעיקר כשיש פיגוע. למה מישהו חושב שאני צריך להתנצל על הפיגוע? אני הרגתי מישהו, אני תכננתי משהו? אני לא אבקש מאף אחד סליחה על זה שאני ערבי גאה ולודאי גאה".
חסן מספר על מקרה שאירע לו ביום בו התרחש פיגוע. "ביום של הפיגוע בבית שאן נסעתי באוטובוס, ישבתי שורה שנייה. הנהג הסתכל עלי מבעד למראה, ואמר לי, 'זהו, אתם מבסוטים? סוף סוף אחרי הרבה זמן הצלחתם להרוג לנו עוד חבר'ה'. הייתה לו שנאה בעיניים. עניתי לו בקללה, וצעקתי עליו שלא ידבר אלי ככה. הנהג צעק עלי לרדת מהאוטובוס. היה שם אזרח שנשא נשק אישי, וראיתי שהוא מסתכל אלי עם שנאה. בגלל שפחדתי ירדתי מהאוטובוס. בכלל לא צריך לקרות מקרה כזה. מה, בגלל שיש מחבלים, אני צריך לחיות עם הבושה? למי ההורים שלי משלמים מיסים, לעיריית לוד או לעריית ג'נין? אני אזרח ישראלי בדיוק כמוך. זו התעמרות באוכלוסייה הערבית".

אגד: המצב הבטחוני הקשה משפיע

דובר אגד רון רטנר מסר בתגובה: "לצערנו, המצב הביטחוני הקשה משפיע על כולנו וגורם למתחים רבים. על רקע אירועי הטרור בשנתיים האחרונות, הנהגים נדרשים לבחון בקפדנות כל נוסע, וכך הם עושים.
"רבים מנוסעינו בלוד הם אזרחים ערביים, וכך גם חלק מהנהגים בעיר. אלה גם אלה אינם מהווים כל איום, ואנו ממשיכים לשרת את כל נוסעינו באדיבות ובנאמנות. כל מי שחי במדינת ישראל בוודאי יבין מצב זה. הנוסע המתלונן אינו אשם בכך, ואין לי אלא להצטער על הנסיבות, שיש לקוות שישתנו במהרה.
"בנוגע לציטוטים המובאים לכאורה מפי אחד הנהגים, אין ביכולתי לבדוק את הנושא מבלי שיהיו בידיי פרטי האירוע, המועד שבו הוא התרחש, שם הנהג וכדומה. הנוסע מוזמן להתלונן במחלקת פניות הציבור של אגד. הנושא ייבדק לעומקו. ויטופל בחומרה הראויה. אבקש לציין כי נהגינו משתדלים לנהוג באדיבות ובנימוס כלפי כל נוסע באשר הוא, ולא מוכרים לי מקרים של יחס לא נאות כלפי נוסעים ערביים או התבטאויות לא נעימות".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ידיעות אחרונות
כבר לא כל כך בטוח לנהוג באוטובוסים בעיר
צילום ידיעות אחרונות
מומלצים