שתף קטע נבחר

מלחמה ברשת

האינטרנט מפזר את העשן של מסך הטלוויזיה הירקרק ומסתמן כאמצעי התקשורת הרלוונטי ביותר במלחמה הנוכחית. אתרי החדשות יותר אינטראקטיביים ומציעים גם עדכוני וידאו ישירים עוד לפני שידורם בטלוויזיה, כתבים, פעילים ולוחמים מדווחים מהחזית מסביב לשעון ביומנים מקוונים אישיים. מלחמת המפרץ השנייה - כל הקישורים החשובים. מדריך לגולש

כל מלחמה והמדיום שלה. הרדיו היה אמצעי התקשורת המוביל במלחמת העולם השנייה, מלחמת המפרץ הייתה שעתם היפה של סי אן אן והטלוויזיה בכבלים והמלחמה הנוכחית מבשרת, כנראה, על תורו של האינטרנט. האלטרנטיבה למסך העשן הירוק בטלוויזיה, הברברת הבלתי פוסקת באולפנים הפתוחים וארגזי החול של פרשני המלחמה הנלהבים הם עדכונים תכופים מאיזורי הקרבות בעשרות ומאות אתרים, המאפשרים לגולש להרכיב תמונת מצב שלמה יותר של המלחמה והשלכותיה.
כאשר סיים נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, את נאומו הגורלי הגולשים התחברו בהמוניהם לרשת והחלו לחפש חדשות, לפרסם הודעות בפורומים ולשוחח בחדרי הצ'ט. החלונות המפוצלים ברשת איפשרו להם להתחבר לערוצי מידע מגוונים, בטקסט, קול ווידאו. ביכולתם לצפות בשידור וידאו של בגדד העשנה באתרי הרשתות הגדולות, ובמקביל לקרוא את העדות האישית של הבלוגר "סלאם פקס" מהבירה המופצצת, שהזים חלק מהדיווחים שנמסרו בתקשורת המערבית. בחלון אחר סופרים את הגופות (בין 23 ל-71 אזרחים עיראקים נהרגו במלחמה עד כה, על פי האתר).
אמנם, גם באינטרנט התקשורת מתווכת אך בניגוד לצופה הטלוויזיה, הגולש הוא שליט כל יכול ברשת, ארכיטקט של התמונה הכוללת. הניואנסים שמבדילים בין סיקור המלחמה ברשת "פוקס" הפטריוטית לסקיי ניוז הסקפטית בטלוויזיה מתרחבים לידי קרעים אידיאולוגים שאינם ניתנים לגישור בין מקורות מידע שונים.
הנה כמה דוגמאות. מה מדווחת התקשורת הערבית בימים אלה? המהדורה האנגלית של המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון (ממר"י) מביא עדכונים מכלי תקשורת שונים במדינות ערב. מקור חדשות נוסף לעדכוני חדשות מהמזרח התיכון הוא אתר Zawya.com. כיצד נראות היום הכותרות של העיתונים החשובים בעולם? אתר Newsstand.com מאפשר להציץ בדפים הראשיים של עשרות עיתונים בעולם.
נכון, האינטרנט עדיין אמריקאי ברובו ומרב הגולשים יבקרו באתר סי אן אן ולא במקורות מידע אלטרנטיביים, אך פורמטים אינטרנטיים כמו בלוגים (יומני רשת), שהשתכללו בעקבות מתקפות הטרור של ה-11 בספטמבר מקלים על הגולש הספקן לעכל מידע ודיווחים ממאות מקורות שונים ולפוגג את הערפל הירקרק.
מהפכת המידע הזו צפויה להתרחב לקהלים חדשים שלא יסתפקו עוד במידע הדל שמציעה הטלוויזיה האנלוגית. עדכוני וידאו בפס רחב לצד פרשנות כתובה מעמיקה, העושר הוויזואלי של הטלוויזיה יחד עם העומק של עיתונות הדפוס והיכולות האינטראקטיביות נפגשים באינטרנט, ה-Killer Application של מלחמות העתיד.

עדכוני חדשות בווידאו

על אף המגמה שבלטה אצל חלק מהרשתות הגדולות בחודשים האחרונים, לעבור לגביית תשלום עבור עדכוני וידאו ברשת, אתרים אחדים מאפשרים גם היום לצפות בדיווחי וידאו חינם, בהם יאהו!, שמציע עדכוני וידאו של אי פי ורויטרס, ואתר CBSNews.com, שבין דיווחיו גם הראיון האחרון של דן ראת'ר עם סדאם חוסיין.
רשת MSNBC (בבעלות רשת NBC ומיקרוסופט) מציעה עדכוני וידאו ואודיו חינם, בהם גם מצלמת רשת המשדרת ישירות מבגדד. אתר Feedroom.com הוא רשת וידאו באינטרנט של חדשות, בידור וספורט שכוללת עדכוני וידאו חינם מספקי תכנים כמו רויטרס, NBC ואי פי. נוסף על כך, האתר מציע שירות התראות על עדכוני וידאו חדשים בדואר האלקטרוני.
לקראת המלחמה בעיראק, Feedroom.com השיק בשיתוף רויטרס את "ערוץ החדשות הגולמי" (Reuters Raw Video) - עדכוני חדשות בלתי ערוכים שמתקבלים היישר מהלוויין על ידי צוות כתבי הטלוויזיה של רויטרס בעיראק ובמדינות השכנות, עוד לפני שידורם ברשתות הטלוויזיה.
רשתות החדשות סי אן אן ו-ABC משדרות ברשת עדכוני חדשות בווידאו באיכות טלוויזיונית עבור תשלום חודשי בלבד, דרך שירות המולטימדיה של RealOne. כתבי ABC המוצבים בחזית משגרים לאתר ABCnews.com עדכוני וידאו ישירים ומוקלטים. גולשים שמשלמים הנהנים מפס רחב יכולים להקליק ולצפות בו זמנית בדיווחים מקטאר, עיראק וכוויית באמצעות ארבעה מסכים בשידור חי במשך 24 שעות ביממה. זאת, כחלק מתוכנית של ABC להפוך לרשת חדשות וידאו גם באינטרנט.

אתרי החדשות - אינטראקטיביים יותר

אתרי החדשות הגדולים התרחקו מאוד מהמודל של דיווחי טקסט בלבד שאפיין אותם בתחילת דרכם והם משלבים כיום טקסט עם מצגות אינטראקטיביות, מפות, גרפים, תמונות ווידאו. אתר הניו יורק טיימס, למשל, מציע לקוראיו מצגות מולטימדיה עם תצלומי לוויין של אתרים אסטרטגיים בבגדד.
אתר MSNBC.com כולל מפת קרב אינטראקטיבית וגרף המתאר את מספר החיילים העיראקים שנכנעו בימים האחרונים. כמו עיתונאים מערביים רבים, כתבי רשת MSNBC שמוצבים בעיראק משתמשים במשדרי וידאו משוכללים כדי לשגר דיווחי לוויין מהחזית אל אתר האינטרנט ובמקביל גם לערוץ החדשות בטלוויזיה בקלות רבה יותר מבעבר. למשל, פיטר ארנט מדווח לטלוויזיה ובמקביל מעדכן את יומן האינטרנט שלו מבגדד.
כתבי הטלוויזיה של הרשתות הישראליות אינם רב תחומיים במיוחד ופועלם באינטרנט אינו מורגש, למעט אחת שמצילה את הכבוד האבוד. ג'נין זכריה, כתבת הג'רוזלם פוסט, נמצאת עם החיילים האמריקאים על נושאת המטוסים תיאודור רוזוולט ומשגרת דיווחי אודיו בלעדיים באתר האינטרנט של העיתון. זכריה לא שלחה עדכוני אודיו מאז תחילת המתקפה בגלל שהטלפון הלוויני שלה לא פעל כשורה אך אלן אביי, סגן עורך מהדורת האינטרנט של הג'רוזלם פוסט מקווה כי דיווח אודיו עדכני יתפרסם באתר ביום א'.

בלוגים מהחזית

הבלוגים (קיצור ל-Weblogs), יומני הרשת עצמאיים שמופעלים על ידי גולשים שמפרסמים קטעים אישיים עם קישורים לרחבי הרשת, פרחו בעקבות ה-11 בספטמבר, 2001 לאחר שהוכיחו עצמם כבמות אינטרנטיות יעילות שמאפשרות לגולשים להתעדכן בקישורי חדשות בזמן אמת ממגוון מקורות.
בימי מלחמת המפרץ השנייה הבלוגים הם כבר חלק מהמיינסטרים של החדשות באינטרנט - הגארדיאן הבריטי מפעיל "בלוג מלחמה" והבי בי סי מרכז עדכונים קצרים של כתביו שנמצאים בעיראק, צפון כווית, סוריה, ישראל ומקומות נוספים בעמוד מיוחד דמוי בלוג.
כתב הסי אן אן, קווין סייטס, הפעיל בלוג עצמאי מהחזית העיראקית, נוסף על הדיווחים שהוא מעביר לסי אן אן מבגדד. הבלוג כלל עדכוני טקסט ווידאו, יחד עם תצלומים ודיווחים על המתרחש מאחורי הקלעים. נראה כי בכירי הרשת לא ראו בעין יפה את אובדן הבלעדיות על דיווחיו של סייטס, מאחר שסייטס כתב ביום שבת כי הוא נאלץ להפסיק את הדיווחים עקב דרישה של סי אן אן.
על אף שרשתות החדשות "אימצו" את הבלוגים, נותרו אלה כלים בידי התקשורת העממית, מתנגדי המלחמה, תומכיה וכל מי שמחזיק בדעה עצמאית מכל גווני הקשת הפוליטית. כוחם של אלה כמעצבי דעת קהל בזמן אמת הולך וגדל. כיום יש מאות אלפי בלוגים, על פי הערכות, וקהל הקוראים שלהם מונה מאות אלפים, אם לא יותר.
Warblogs.cc מרכז כותרות בנושא המלחמה בעיראק ממגוון מקורות חדשות ובלוגים של גולשים מזווית ביקורתית. קבוצה של פעילים נגד המלחמה שנמצאים בעיראק מדווחים על המתרחש באיזור הקרבות לאתר ElectronicIraq.net, ובינתיים הם מצליחים להמשיך לעדכן את האתר למרות ההפצצות הכבדות. הבלוג המסקרן והפופולרי ביותר הוא, כמובן, "היכן ראעד?" (Where is Raed?), שמופעל על ידי אדם המכנה עצמו "סלאם פקס", שנמצא כביכול בעיראק. לא ניתן לאמת את מקום הימצאו של סלאם אך הדיווחים שהוא מעביר נראים אמינים.
"על פי דיווח מטריד באל ג'זירה, תשעה מפציצי B52 המריאו מבריטניה בדרך לעיראק", כתב פקס ביום ו', "...הטלוויזיה בלוויין הפסיקה לשדר וכך עשה גם ערוץ הנוער. נשארנו עם הטלוויזיה העיראקית וערוץ נוער נוסף, והם משדרים שירים פטריוטיים וחדשות חסרות ערך". פקס לא דיווח כבר מספר שעות ולא ברור אם יש לכך קשר להפצצות.

בלוגרים בעד המלחמה

לא רק מתנגדי המלחמה מפעילים בלוגים. הבלוג הזה מופעל, כנראה, על ידי חייל אמריקאי שמוצב בכווית ומדווח על ההתפתחות האחרונות "היישר מארגז החול". הבלוגר והעיתונאי אנדרו סאליבן, תומך נלהב של המלחמה, קרא השבוע לנשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, "לטפל ברשע". מיקי קאוס, שהבלוג שלו מתפרסם במסגרת המגזין המקוון "סלייט", קרא לנשיא "לסיים את העבודה. גלן ריינולדס, מפעיל הבלוג הפופולרי Instapundit, קישר לסקר שפורסם ב"גארדיאן" המדווח על פער בן שישה אחוזים בלבד בין המתנגדים למלחמה לתומכים. לטענת ריינלודס, הסקר מצביע על כך שהתמונה שמציגה התקשורת הבריטית, לפיה ההתנגדות למלחמה מקיפה את רוב הציבור, היא שקרית.
נוסף על אתרי חדשות ובלוגים, רשימות דיוור הן אמצעי נוסף לעדכון על המאורעות האחרונים. רשימת התפוצה GULFWAR-2 הושקה לפני כמה ימים במטרה לאפשר לגולשים מרחבי העולם לפרסם קישורים, הערות ושאלות בנוגע למלחמה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רויטרס עדכוני וידאו לא ערוכים
מצגת אינטראקטיבית באתר MSNBC.com
פיטר ארנט מדווח מבגדד ביומן אישי
תצלומי לוויין אינטראקטיביים באתר ניו יורק טיימס
מומלצים