שתף קטע נבחר

יחידת הבקרה האווירית: העיניים של המדינה

בצל איום הטילים העיראקים חושף צה"ל את יחידת הבקרה האווירית שעל הר מירון. התפקיד: לאתר כל כלי טיס הנמצא בסביבה ולהתריע על התקרבות מסוכנת לתחום האווירי. הכלים: מכ"ם חזק והרבה אנשים שרכונים על מסכי מחשב בתוך בונקרים עמוקים. ההבטחה: "אנחנו מסוגלים לתת מענה קרוב למושלם"

סרט הוידאו של אנשי יחידת הבקרה האווירית הצפונית של חיל האוויר בהר מירון - זה שהציגו לאורחים המעטים שזכו לבקר עד כה באחת היחידות הסודיות בחיל - מתאים דווקא לתרחיש הפחות עדכני, שבו משחק חיל האוויר הסורי את התפקיד המרכזי בתרחיש האיום.
מטוס "מיג-29" סורי בעל מראה אימתני ממריא למשימת תקיפה בישראל. מיד אחר כך נראים ילדים קטנים משחקים בחול על שפת הים ושני מבוגרים משחקים מטקות. המפגש הגורלי בין המטוס המאיים לבין הילדים התמימים נראה בלתי נמנע, בייחוד כשהמגינה המבשרת הרעות מתחילה להישמע ברקע.
אולם בדיוק בזמן נכנסים לתמונה אנשי יחידת הבקרה האווירית – יב"א בעגה הצבאית. רכונים על מסכי המחשב והמכ"מ הגדולים שלהם בתוך הבונקרים מדופני הבטון שלהם, כשאזניות ומיקרופונים הם נשקם האישי, הם ישנו את סופו המר של הסרט. הם ידאגו לזיהוי המטוס בזמן, יבדילו בינו לבין מאות ואלפי המטוסים הישראלים, האזרחיים והצבאיים, הממלאים את המרחב האווירי ואז יזניקו את מטוסי חיל האוויר מהבסיס הרלוונטי, כדי שאלה יפילו את המסתנן ברגע שחרטומו חוצה את הגבול האווירי הדימיוני שם מתחילים השמיים של מדינת ישראל.

"העיניים של המדינה"

יחידות הבקרה של חיל האוויר מוכרות היטב לתושבי איזו צפת ומצפה רמון: האנטנות שלהן, המכוסות בכדורי מתכת עצומים, נראות למרחוק. עכשיו, בפעם הראשונה, איפשר חיל האוויר לצלם את מה שמתרחש בסמוך להן. התרחיש העדכני והרלוונטי - איום טילי ה"אל-חוסיין" העיראקים, הטרור האווירי והאיום שכבר הוסר כמעט לחלוטין - מטוסי האוייב העיראקים, היה זה שהביא את קברניטי חיל האוויר וחטיבת דובר צה"ל ליזום את חשיפתו הראשונה של מערך הבקרה לעין המצלמה ולציבור הישראלי.
"ההחלטה על החשיפה התקבלה עכשיו, מעבר לרלוונטיות של המערך, בעיקר לאחר הדיון הציבורי הבלתי פוסק בשאלה האם נמשכים הפטרולים האוויריים, ומדוע תדירותם פחתה. אנשים חושבים שאם יש פחות מטוסים באוויר אז חיל האוויר שלנו נמצא בנופש, והאמת היא כמובן אחרת", אמר ל-ynet קצין בכיר בחיל האוויר. קצין אחר, רס"ן א', מפקד גף הבקרה ביחידה הבטיח: "במסגרת הכוננות, אנחנו מסוגלים לתת היום מענה קרוב למושלם".
קירות הבטון ב"קומת הגילוי" של מרכז הבקרה מעוטרים בפוסטרים גדולים מבריסטול ועליהם כתוב "העיניים של המדינה". על עשרות מסכי המכ"ם שבקומה נפרשת ה"תמונה האווירית": ציור קווי המתאר של המדינה, כמו גם של כלל המדינות השכנות. כל מטוס, מסוק, גילשון שממריא ואף מרבית הציפורים הגדולות מופיעות כ"בליפ" על מסך המכ"ם. כלי הטיס השונים מקבלים סימון בצבעים ובצורות על ידי הבקרים והבקריות, וזוכים למעקב צמוד עד לבירור זהותם ונחיתתם על הקרקע.
"היחידה הצפונית במירון היא חלק ממערך גדול של חיישנים שבונים לנו את התמונה האווירית", אומר ראש מפקדת יחידות הבקרה, אל"מ איל כהן. יחידת בקרה דרומית נמצאת ברמון ויחידת בקרה נוספת, שאין לה גיזרת אחריות, נמצאת באיזור בעל חצור מזרחית לרמאללה, והיא מסייעת בעבודת היחידות הגיזרתיות.

"תרגיל, תרגיל"

היחידות שולטות במרחב האווירי ומקצות נתחים ממנו, בגבהים ובנתיבים שונים, לכלל סוגי התעבורה באוויר, כדי למנוע התנגשות בין כלי טיס. יש בקרים אזרחים, העוסקים בתעבורה האזרחית, בקרי מסוקים ובקרים מרחביים השולטים בתנועת מטוסי הקרב, ובאיזורי האימונים שלהם.
כל מטוס שמתקרב למרחק של 50 מייל (80 ק"מ) מחופי ישראל או מגבולה חייב על פי חוקי התעופה הבינלאומיים, להזדהות מול מערך הבקרה הישראלי. הוא נראה במכ"ם הרבה לפני כן, במרחק של יותר מ-200 מייל ימי (כ-360 ק"מ). "קורה בתקופה האחרונה לא מעט שמטוסים אזרחיים מתקרבים למרחב האווירי ומסיבה כלשהי לא קוראים לנו, או מעלים חשדות שונים", מספר רס"ן א'. "במקרה כזה אנחנו נזניק אליהם זוג מטוסי קרב, שיתקרבו, יבדקו שהכל בסדר וילוו אותם עד לנחיתה בנתב"ג".
בדרך זו מנסה מערך הבקרה למנוע ארוע שבו מטוס "מתאבד" דוגמת מטוסי ה-11 בספטמבר, יצליח לחדור למרחב האווירי, או לחילופין מצב שבו מטוס אוייב נצמד למטוס נוסעים תמים ומגיע בחסות חתימת המכ"ם שלו לשמי ישראל.
קומת מערכות הנשק היא הסיבה לחשיפת היחידה כעת, והיא גם המעניינת ביותר כיום נוכח האיום ממזרח. בתרגיל שערך מפקד היחידה הצפונית, סא"ל ר', לאנשי הקומה כבר הופיע בתרחישים האיום האמיתי: שני טילי "אל חוסיין" שנורו ממערב עיראק התגלו בידי מערכת המכ"ם של ה"חץ" ששמה "אורן ירוק". הקולות שנשמעו בקשר, יש להודות, אינם נעימים, בעיקר כאשר הסירנה החלה להישמע בקומה, גם כשמיד אחריה נשמעו הקריאות "תרגיל-תרגיל".

תרחיש של התקפה משולבת

תרחיש התקפת הטילים, יש להבהיר, אינו מתקבל לבדו. מחשש למתקפה משולבת שמתחילה בירי טילים למטרת הטעיה ובשיגור מטוסים מתאבדים מכמה כיוונים, בכל ארוע מסוג אחד מכריזים גם על כוננות מפני שאר הארועים. רס"ן א', שניהל באותו זמן את הקומה, הורה להזניק מיד זוג מטוסי F-16 מן הבסיס הצפוני של חיל האוויר ברמת דוד לאיזור רמת הגולן, וזוג נוסף של F-15 מבסיס תל-נוף לפיטרול בשמי ירושלים. כמעט בכל חשד לחדירה מוזנק גם זוג מטוסי יירוט לאיזור הכור הגרעיני בדימונה, שמוגן גם על ידי סוללת טילי פטריוט.
סוללות טילי הקרקע-אוויר האחרות נקראות על ידי בקר אחר להיערך ליירוט מן הקרקע של מטוסי אוייב. במציאות, בחלק מן הזמן יש באוויר מטוסי קרב שמפטרלים במשימת הגנת שמי המדינה, וגם מטוסים בגיחות אימונים נושאים עליהם חימוש "אוויר-אוויר" וניתן להפנותם באופן מיידי למשימת יירוט, כך שזמן ההזנקה עשוי להתקצר מאוד.
חזרה לתרגיל: הבקרים מזניקים גם זוגות של מסוקי סער לפטרולים בשמי חיפה ותל אביב לבקרת נזקים ולחילוץ והצלה. לא עובר זמן רב, ואל איום הטיל מתווסף, כצפוי, גם מטוס קרב עיראקי שמתקרב לישראל מעל רמת הגולן הסורית. מטוסי ה-F-16 סוגרים אליו מרחק, ו"העסקת" המטרה עוברת מאחריות סוללות הטילים אל המטוסים. חמש דקות חלפו ומתקבל דיווח כי טילי "חץ" הפילו בהצלחה את שני ה"אל-חוסיין". מטוס האוייב ממשיך להתקרב מצפון מזרח, ונקלט כבר במכ"מ של מטוסי הקרב שהוזנקו לקראתו. הטייסים מזהים אותו בעין כמטוס עיראקי, ומפילים אותו בדיוק כאשר הוא חוצה את הגבול.

מטוס אזרחי - סיפור אחר לגמרי

זמן מה לפני כן זוהה מעל הים התיכון גם מטוס נוסעים חשוד שסירב להזדהות וטס לכיוון תל-אביב. זוג נוסף של מטוסי F-15 מוזנק מתל-נוף. לא ברור מה עלה בגורלו כיוון שהתרגיל הופסק. גם במציאות ארוע בו מעורב מטוס אזרחי הוא מורכב הרבה יותר.
"ההחלטה על הפלת מטוס קרב של האוייב יכולה להתקבל במצב מסויים גם על ידי בקר צעיר בדרגת סג"מ. מטוס אזרחי גדול הוא כבר סיפור אחר לגמרי. לא צריך לפשפש הרבה בזיכרון כדי להיזכר במטוס האזרחי הקטן שהסתנן מלבנון. הוא זוהה ממרחק, אך לא הופל עד שהתקרב לאיזור גוש דן, ולבסוף הופל מעל מכמורת על ידי מסוק "אפאצ'י". ההחלטה על פתיחה באש התמשכה אז הרבה מעבר לקו הגבול בין ישראל ללבנון, שבו אמור היה הפולש להיעצר.
"זוהי החלטה מורכבת, וככל שדרג ההחלטה עולה, כך טוב יותר", אומר הקצין הבכיר. "במקרה הזה הקצין הצעיר יודע גם להעיר ולקרוא למי שצריך, ולא תמיד קבלת ההחלטות נעצרת בדרג הצבאי".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
נחשפת בפעם הראשונה. המכ"ם של יחידת הבקרה האווירית במירון
צילום: אפי שריר
צילום: אפי שריר
"מסוגלים לתת מענה קרוב למושלם"
צילום: אפי שריר
מומלצים