שתף קטע נבחר

סופו של בית הספר לקצינות "בה"ד 12"

מאות אלפי טירוניות, מפקדות וקצינות הוכשרו בבסיס במהלך עשרות שנות קיומו. היום צויין בו טקס הקצינות האחרון. החל מעתה יארח הבסיס את הקורס המשותף של קציני וקצינות המטה

צה"ל נפרד היום (ד') סופית מבית הספר לקצינות "בה"ד 12", לאחר שקורס הקצינות האחרון על טהרת הנשים הסתיים בבסיס בית הספר בצריפין.
החל מעתה יוכשרו כל קציני וקצינות צה"ל בקורסים משותפים, כאשר הקורסים המיועדים לקצינים במערך הלוחם ובמערך תומכי הלחימה ימשיך להתקיים בבית הספר לקצינים במצפה רמון – "בה"ד 1", ואילו קציני וקצינות המטה יוכשרו ב"בה"ד 12". בעתיד הקרוב אפילו שמו של בית הספר לקצינות עשוי להעלם, והמקום ייקבל שם הולם יותר לתפקידו החדש.

בקרוב: קורס משותף לגברים ונשים

סופו של בסיס ההדרכה (בה"ד) של "חיל הנשים" הוא שירת הברבור של חיל הנשים כולו, שנסגר לפני שנתיים. מאות אלפי טירוניות, מפקדות, וקצינות הוכשרו בו במהלך עשרות שנות קיומו. חלק מנופיו אף הפכו לנכסי צאן ברזל בתרבות הישראלית, כמו למשל עץ האקליפטוס הסמוך למגרש המסדרים, שבצמוד אליו נהגו להצטלם הטירוניות.
"יש היום תחושה של סגירת פרק אחד, ותחילתו של פרק חדש", אמרה ל-ynet מפקדת בית הספר, אל"מ דפנה הררי. "הבה"ד מזוהה עם הכשרות של נשים. עד לשנת 99' היו בו הכשרות של טירוניות, אך הן הופסקו. מ-2001 גם אין בבסיס קורסי פיקוד זוטרים, והיום הסתיים קורס הקצינות הבסיסי האחרון לנשים".
בחודש מאי הקרוב צפוי להיפתח בבה"ד 12 (אם ימשיך להיקרא כך) הקורס הראשון לקציני וקצינות מטה. ישתתפו בו גברים (40 אחוזים) ונשים (60 אחוזים), וגם הסגל יהיה הטרוגני - מחציתו גברים ומחציתו נשים.

תוכנית הלימודים שונתה

ההכשרה בקורס שונתה באופן מוחלט, ונבנתה בתאום עם בית הספר ה"גברי" לקצינים: הקורס הוארך מ-7 שבועות ל-10 שבועות. בתחילתו יהיה בוחן כניסה ובוחן כושר גופני מסוג "בר-אור", שהיה עד לאחרונה נחלתם של החיילים והצוערים הבנים בלבד. הקורס החדש יכלול סדרת ניווט מעמיקה יחסית, שיעורים בתורת לחימה (תו"ל) ובפיקוד ושליטה (פו"ש).
"הנחת היסוד שלנו", אומרת אל"מ הררי, "היא ש'קצין הוא קצין' - לא חשוב אם הוא פועל בסביבת לחימה או בסביבה אחרת, במטה. בניווט, למשל, יש 'אקטים' של תיכנון וביצוע, עבודת צוות, יכולת התמצאות, עמידה במצבי לחץ. זהו שיעור טוב לכל קצין.
שלושה יסודות שיילמדו במרכזו של הקורס הם "דמות וזהות הקצין", "מקצועיות" ו"מנהיגות", שכן כל קצין בצה"ל צריך להיות גם מפקד. בניגוד לקורס בבה"ד 1, תחום שיילמד לעומק בבה"ד 12 יהיה "עבודת המטה": משמעות ועריכת ראיון, כיצד מכינים נייר מטה, ניתוח נתונים, איך מסתכלים על דו"ח סטטיסטי וענייני תכנון וביצוע. הקצינים שלנו ייצאו מוכנים יותר לתפקידם, בניגוד לשנים קודמות שבהן המשובים הצביעו על חוסר שביעות רצון מההתאמה בין ההכשרה לתפקיד".

הכשרת הקצינים

החלוקה בין שני קורסי הקצינים הבסיסיים תהיה על פי ייעוד הקצינים לעתיד: כך למשל, כמעט כל קציני אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה וקציני הממשל, הצפויים להשתלב במערך תומך הלחימה, יעברו קורס קצינים לוחמים בבה"ד 1, וכל אנשי המודיעין, חיל האוויר וחיל הים (למעט טייסים חובלים ולוחמי קומנדו ימי), כמו גם קציני השלישות (למעט שלישים גדודיים), יעברו קורס קציני מטה בבה"ד 12.
לדברי אל"מ הררי, ניתן יהיה לעבור במהלך הקריירה הצבאית הסבה בין המסלולים, כך שמעבר קורס קצינים בבית ספר מסויים לא תסתום את הגולל על המשך ההתקדמות של קצין או קצינה במסלול האחר. "הרעיון המרכזי הוא שאין הכשרה על רקע מגדרי, אלא על בסיס התפקיד שיימלאו הקצינים. בעתיד, אני לא רואה מניעה שקצין בכיר, אפילו ראש אכ"א, יהיה בוגר בה"ד 12".
בין שני בתי הספר לקצינים תהיה זיקה מקצועית ושני המפקדים – אל"מ הררי ומפקד בה"ד 1, אל"מ גל הירש, יידרשו לתיאום במגוון תחומים: הציונים, התכנים, מערך הבקרה והבחינות.
הבדל אחד בכל זאת יישאר בין שני בתי הספר, אם כי הררי מקווה כי מדובר בהבדל זמני: מפקדו של אל"מ הירש הוא מפקד זרוע היבשה, האלוף יפתח רון-טל. מפקדה של אל"מ הררי – הוא "רק" ראש חטיבת הפיקוד בזרוע – תא"ל אלי פרץ. "בעתיד", אומרת הררי, "הכוונה היא להכפיף את שני בתי הספר תחת מפקד אחד, ובכלל לאחד אותם לבית ספר אחד".
ובינתיים, יכולים צוערי וצוערות בה"ד 12 להנות מן העובדה שקורס הקצינים שלהם מתקיים בצריפין, והם אינם צריכים לבלות את חופשותיהם הדלות, הנדירות והקצרות בנסיעה מן הדרום הרחוק הביתה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן נאמן, דובר צה"ל
סיום קורס הקצינות היום. האחרון בבה"ד 12
צילום: יונתן נאמן, דובר צה"ל
צילום: יונתן נאמן דובר צה"ל
האלוף רון-טל חושף דרגות קצינה "צעירה"
צילום: יונתן נאמן דובר צה"ל
מומלצים