שתף קטע נבחר
 

צמרת "מועדון המיליון" : השכירים המתוגמלים במשק

שני משפטנים, שני כלכלנים, שני מהנדסי חשמל, מהנדס מזון, בעל תואר בהיסטוריה ושניים בעלי השכלה תיכונית מרכיבים את צמרת מועדון המיליון של "ידיעות אחרונות". מיהם השכירים המתוגמלים ביותר במשק הישראלי? החל ממנכ"ל פידליטי-גולד ועד למנכ"ל לשעבר של סלקום.

1. יעקב ברזילי 2. גרשון זלקינד 3. אילן בן-דוב 4. חנה רוזנברג 
5. חיים כצמן 6. חזי חרמוני 7. ויקטור מדינה 8. דן פרופר 
9. דורי סגל 10. יעקב פרי 

1. יעקב ברזילי
תפקיד: יו"ר ומנכ"ל פידליטי-גולד.

עלות שכר ב-2002: 14.9 מיליון שקל.

גיל: 55.

השכלה: תואר ראשון בכלכלה וביחסי עבודה.

מצב משפחתי: לא נשוי, פלוס 1. בנו רועי משמש כדירקטור בפידליטי.

עלות שכר כוללת ב-3 השנים האחרונות: 19.4 מיליון שקל.

נכסים עיקרים: 92% ממניות חברת פידליטי-גולד, ששוויין הבורסאי עומד על 88 מיליון שקל. בנוסף מחזיק ברזילי במספר נכסי נדל"ן באופן פרטי.

נקודות ציון עיקריות בקרירה: ברזילי הוא יזם עצמאי בתחום הנדל"ן, ומזה למעלה מ-20 שנה הוא פעיל בשוק ההון - בעיקר בשוק המט"ח, בשוק הנגזרות על מניות הנאסד"ק ובמסחר בבורסות בחו"ל. ב-1995 רכש ברזילי את השלד הבורסאי פידליטי, שנסחר בתל-אביב, והפך אותו לפלטפורמה להשקעות בשוק ההון ובנדל"ן.

רגעי שיא בקרירה: השנה האחרונה, במהלכה הצליחה החברה שבראשותו להרוויח סכום שיא של כ-27 מיליון שקל, שהפכו אותו לשכיר העשיר במשק.

רגעי שפל בקרירה: בסביבתו של ברזילי לא זוכרים הרבה כאלה. ברזל, כפי שהוא מכונה על ידי סוחרי שוק המט"ח, נחשב לאיש עסקים שהתקדם בשנים האחרונות עקב בצד אגודל, והשתדל תמיד שלא להסתכן יותר מדי. לפידליטי היו כמה רבעונים במהלך 2001 שהסתיימו בהפסדים כבדים, וגם ההשקעות שערכה בהיי-טק הניבו לה הרבה מורת רוח ומחיקות בהיקף של כ-5 מיליון שקל.

על החברה: עד לאחרונה לא היה שמו של ברזילי מוכר למי שאינו פעיל בשוק המטח בהיקפים גדולים. פידליטי היא אמנם חברה ציבורית, אך מדויק יותר להגדיר אותה כחברה פרטית - הרשומה למסחר בבורסה. ברזילי חולש על יותר מ-90% ממניות פידליטי, ורק פחות מ-8% ממניות החברה נמצאות בידי הציבור - מצב כמעט חסר תקדים בקרב חברות בורסאיות. הישגיו העיקריים של ברזילי היו דווקא בתחום המסוכן של הנגזרות הפיננסיות, בו נדרשת הבנה רבה מצד המשקיעים.

חזור למעלה
2. גרשון זלקינד
תפקיד: מנהל עסקים ראשי באלקו-אחזקות.

עלות שכר ב-2002: 11.5 מיליון שקל.

גיל: 75.

השכלה: מהנדס חשמל.

מצב משפחתי: נשוי פלוס 3, שני בניו (דני ומיקי) משמשים כמנכ"לים משותפים בקבוצה.

עלות שכר כוללת ב-3 השנים האחרונות: 27.4 מיליון שקל.

נכסים עיקרים: 57% ממניות אלקו-אחזקות ששוויין הבורסאי עומד על כ-950 מיליון שקל.

נקודות ציון עיקריות בקרירה: בתחילת שנות ה-90 רכש זלקינד מקונצרן כלל את חברת אלקטרה, תמורת 60 מיליון דולר. שנה מאוחר יותר פוצלה אלקטרה ל-2 חברות הנסחרות בתל-אביב לפי שווי מצרפי של כ-380 מיליון דולר.

רגעי שיא בקרירה: רכישת מפעלי ברנדט הצרפתיים, שהכפילה את מחזור המכירות של קבוצת אלקו, והפכה אותה לשחקן משמעותי בשוק יצרני מוצרי החשמל הבינלאומיים.

רגעי שפל בקרירה: הניסיון להיכנס לתחום קמעונאות המזון באמצעות רכישת רשת השקם מידי המדינה. הניסיון נכשל ויצר הפסדים כבדים לקבוצה, עד למכירת השקם לשופרסל.

על החברה: אלקו-אחזקות מודל 2003 היא קונצרן רב-לאומי, שעסקיו ומפעליו פרושים מסין ועד קנדה. מחזור המכירות של הקבוצה, שלה פעילות ענפה בתחום מוצרי החשמל, ההנדסה והנדל"ן המניב, התקרב בשנה החולפת ל-9 מיליארד שקל. אם לשפוט על פי קצב העיסקאות שנערכו בקבוצה בחודשים האחרונים - ידו של זלקינד בהחלט עדיין נטויה.

חזור למעלה
3. אילן בן-דוב
תפקיד: יו"ר ומנכ"ל סאני.

עלות שכר ב-2002: 9.34 מיליון שקל.

גיל: 46.

השכלה: תיכונית.

מצב משפחתי: נשוי פלוס 2.

עלות שכר כוללת ב-4 השנים האחרונות: כ-25 מיליון שקל. נכסים עיקרים: 74% ממניות חברת סאני, ששוויין הבורסאי עומד על 394 מיליון שקל.

נקודות ציון עיקריות בקרירה: הפיכת סאני למפיצה של מוצרי סלקום ב-1995 באמצעות רשת דינמיקה שבבעלותה. קבלת הזיכיון להפצת מוצרי חברת סמסונג הקוריאנית בישראל בשנת 1998, מה שהביא את החברה לקפיצה משמעותית בביצועיה הכספיים. השותפות בפורטל הסלולרי גו-נקסט, יחד עם פלאפון, ומכירת חלקו באחרונה לפלאפון תמורת 42 מיליון שקל.

רגעי שיא בקרירה: הפיכת סמסונג למותג מוביל בישראל. במשך תקופה ארוכה היה הסמסונג ברשת ה-CDMA של פלאפון.

רגעי שפל בקרירה: הפסקת הסכם הבלעדיות של סאני עם חברת פלאפון, לאחר החלפת ההנהלה בחברת הסלולר. לאחר מכן נאלץ בן-דוב למכור את חלקו בגו-נקסט, ויחסיו עם הנהלת פלאפון הפכו עכורים.

על החברה: סאני עוסקת ביבוא מכשירי סלולר הפועלים ב-3 הרשתות הקיימות בישראל. לאור הרוויה בשוק סובלת סאני מתחרות קשה, הפוגעת ברווחיותה. עם זאת, הצליחה סאני לרשום ב-2002 רווח נקי של 109 מיליון שקל.

חזור למעלה
4. חנה רוזנברג
תפקיד: היועצת המשפטית לשעבר של בנק הפועלים.

עלות שכר ב-2002: 9.3 מיליון שקל.

גיל : 56.

השכלה: משפטנית, עו"ד במקצועה.

מצב משפחתי: נשואה ואם ל-2.

עלות שכר כוללת ב-3 השנים האחרונות: כ-10.8 מיליון שקל.

נכסים עיקרים: הסכם ההעסקה שנחתם עימה טרם העברת השליטה בבנק הפועלים לידי קבוצת אריסון.

נקודות ציון עיקריות בקרירה: רוזנברג עבדה בבנק הפועלים למעלה מ-30 שנה, ונחשבה למקורבת במיוחד ליו"ר ההנהלה הקודם של הבנק, עמירם סיון.

רגעי שיא בקרירה: סוף שנות ה-90, ובעיקר התקופה בה שלט סיון בבנק ביד רמה.

רגעי שפל בקרירה: התפוררות קבוצת החברות פלד-גבעוני, שקיבלו אשראי נדיב מבנק קונטיננטל. רוזנברג היתה יו"ר ועדת האשראי של הבנק, והיא וסיון זכו בשל כך לקיתונות של ביקורת.

על החברה: עלות השכר של רוזנברג ב-2002 אינה מדויקת: היא לא קיבלה לידה 9.3 מיליון שקל, אלא אמרוה לקבל סכום זה במהלך השנים הקרובות, עד שתגיע לגיל 56. "אני קורבן, הסכם הפרישה שלי לא שונה מזה של חברי הנהלה אחרים", אמרה רוזנברג בשבוע שעבר לידיעות אחרונות. רוזנברג צודקת - אבל לא מדייקת. הסכם ההעסקה והפרישה שלה בבנק נחתם טרם העברת השליטה לקבוצת אריסון, בתקופה בה ביקש סיוון להיטיב עם חברי ההנהלה, שמונו כולם על ידו. חברי ההנהלה שמונו לאחר החלפת הבעלים יכולים רק לחלום על תנאי פרישה כאלה.

חזור למעלה
5. חיים כצמן
תפקיד: יו"ר גזית-גלוב.

עלות שכר ב-2002: 9.2 מיליון שקל.

גיל: 54.

השכלה: תואר במשפטים.

מצב משפחתי: נשוי פלוס 3 בנות. מתגורר במיאמי, ארצות-הברית.

עלות שכר כוללת ב-3 השנים האחרונות: 22.8 מיליון שקל.

נכסים עיקריים: אחזקה ישירה ב-25.7% בגזית-אינק הנסחרת בתל-אביב, ששווייה הבורסאי 73 מיליון שקל. מחזיק בחבילה נוספת של מניות בחברה יחד עם דורי סגל, בשווי של 50 מיליון שקל. אחזקה ישירה של של 0.2% בגזית-גלוב, ששווייה 1.7 מיליון שקל. אחזקה אישית של כ-2% באקוויטי 1, בשווי של כ-22 מיליון דולר, וכן בכ-300 אלף אופציות בחברה, הנושאות מחיר מימוש של 13.25 דולר. אופציות אלו שוות, על בסיס מחיר המניה כיום, כ-645 אלף דולר.

נקודות ציון בקרירה: רכישת ומכירת בנק כרמל בשנות ה-90. המעבר לארה"ב בתחילת שנות ה-90, הקמת חברת הנדל"ן המניב אקוויטי 1, והנפקתה בבורסה של ניו-יורק ב-1998, תוך גיוס 50 מיליון דולר.

רגעי שיא בקרירה: ההשתלטות על חברת הנדל"ן המניב הקנדית FCR. מיזוג אקוויטי 1 עם חברת הנדל"ן המניב IRT, לפי שווי עיסקה של כ-430 מיליון דולר. פתיחת המסחר בבורסה הראשית של ניו-יורק לפני כחודש וחצי.

רגעי שפל בקרירה: התמודד ברשימה המקדימה של מפלגת העבודה לראשות עיריית תל-אביב בשנות ה-80 וכשל.

על החברה: גזית-גלוב פועלת בשוק הנדל"ן המניב בצפון-אמריקה באמצעות החברות-הבנות אקוויטי 1 ופירסט-קפיטל. בנוסף פועלת החברה בתחום הדיור המוגן, באמצעות אחזקה של כ-50% ממניות משכנות-כלל.

חזור למעלה
6. חזי חרמוני
תפקיד: מנכ"ל תדיראן-קשר.

עלות שכר ב-2002: 7.2 מיליון שקל.

גיל: 52.

השכלה: מהנדס חשמל.

מצב משפחתי: נשוי פלוס 3.

עלות שכר כוללת ב-3 השנים האחרונות: 15.8 מיליון שקל.

נכסים עיקריים: כ-4.3% ממניות תדיראן-קשר, ששוויין הבורסאי נאמד בכ-47.7 מיליון שקל.

נקודות ציון בקרירה: לאחר שצבר ניסיון מקצועי בחיל הקשר עבר חרמוני לתדיראן-קשר בתפקיד מהנדס. כור החליטה להיפרד מתדיראן-קשר, וקבוצת שמרוק השקיעה בה. לאחר מכן, ב-2000, הונפקה תדיראן-קשר למסחר בתל-אביב.

רגעי שיא בקרירה: מציאת משקיעים זרים לחברה בדמות קבוצת שמרוק וקרן פימי. פריצת החברה לשוק האמריקני והאירופי. חרמוני גאה במיוחד בעובדה שכיום נסחרת תדיראן-קשר לפי שווי של פי 2 מביום הנפקתה ורושמת שיפור בביצועים. לדבריו, תדיראן-קשר היא הדובדבן בזרוע ההשקעות של דיסני - ממלכת החלומות הגדולה של אמריקה.

על החברה: תדיראן-קשר עוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק ציוד ומערכות קשר לשוק הצבאי והאזרחי. את שנת 2002 סיימה החברה עם רווח נקי של 57.7 מיליון שקל, במחזור מכירות של 295 מיליון שקל.

חזור למעלה
7. ויקטור מדינה
תפקיד: מנכ"ל בנק המזרחי.

עלות שכר ב-2002: 4.9 מיליון שקל.

גיל: 63.

השכלה: תואר ראשון בכלכלה ומדע-המדינה, ותואר שני בכלכלה עם התמחות בכספים ובנקאות.

מצב משפחתי: נשוי פלוס 3.

עלות שכר כוללת ב-3 השנים האחרונות: 13.5 מיליון שקל.

נכסים עיקריים: 0.5% ממניות בנק המזרחי, ששוויין הבורסאי כ-13 מיליון שקל. הסכם ההעסקה הנדיב שלו בבנק.

נקודות ציון עיקריות בקרירה: מ-1967 עד 1987 עבד מדינה בשורה של תפקידים בבנק ישראל, כשבין השאר שימש כמנהל מחלקת המסחר וכמנהל המחלקה המוניטרית בתקופת הייצוב הגדולה (1985). בין השנים 1989-1987 היה מנכ"ל משרד האוצר. מאוחר יותר שימש כ-4 שנים כיו"ר דירקטוריון כימיקלים לישראל. באוגוסט 1995 מונה למנכ"ל בנק המזרחי.

נקודת שיא בקרירה: השמרנות העיסקית המאפיינת את מדינה אפשרה לו להצמיח את רווחי הבנק גם בזמנים קשים, ולא להסתבך בהלוואת בעייתיות כמו שאר הבנקים הגדולים.

על החברה: על רקע היחסים המעורערים בין בעלי השליטה בבנק המזרחי, מהווה מדינה עוגן חשוב של יציבות בבנק הרביעי בגודלו בישראל. המזרחי היה היחיד מבין הבנקים הגדולים שהצליח להגדיל את רווחיו ב-2002, ל-273 מיליון שקל. התשואה על ההון העצמי של הבנק עומדת על 8.3%, יותר מפי 2 מהתשואה על ההון של הבנקים לאומי והפועלים. חלק ניכר מהצלחתו בשנה החולפת חייב מדינה לתוצאות הטובות שהשיג בנק המשכנתאות טפחות, המנוהל על ידי חיים פרייליכמן.

חזור למעלה
8. דן פרופר
תפקיד: מנכ"ל אסם.

עלות שכר ב-2002: 4.8 מיליון שקל.

גיל: 61

השכלה: מהנדס מזון.

מצב משפחתי: נשוי פלוס 3.

עלות שכר כוללת ב-3 השנים האחרונות: 13.3 מיליון שקל.

נכסים עיקריים: 6% ממניות אסם, ששוויין הבורסאי עומד על כ-170 מיליון שקל. אחיו, גד פרופר, מחזיק בנתח דומה ממניות החברה. בנוסף מחזיק פרופר במספר השקעות בנדל"ן ובחברות היי-טק.

נקודות ציון עיקריות בקרירה: פרופר, בן לאחת ממשפחות מייסדי אסם, החל את עבודתו בחברה בשנת 1966, ועבר מגוון רחב של תפקידים. בן היתר שימש כמהנדס ייצור, כמנהל מפעל וכמנהל התפעול של החברה. ב-1981 מונה למנכ"ל, תפקיד אותו מילא ברציפות למעט שנה אחת, בה פרש מאסם בגלל מחלוקות קשות בין 13 משפחות מייסדי החברה.

רגעי שיא בקרירה: 8 השנים האחרונות, בהן הצליחה אסם להציג שיפור ברווחיה מדי שנה, ולהשיג צמיחה הגבוהה פי 3.3 מהצמיחה הממוצעת בשוק המזון בארץ.

רגעי שפל בקרירה: בשנת 1985 החליט פרופר לעזוב את החברה כתוצאה מוויכוחים קשים עם משפחות השותפים-המייסדים. שנה מאוחר יותר חזר למשרתו, בעקבות בקשת השותפים.

על החברה: למרות המיתון המעמיק במשק מצליחה אסם לשפר את ביצועיה מידי שנה, בעיקר בעקבות פעילות התייעלות רצופה. באסם בונים על המשך התייעלות בחברה בשנים הקרובות, בעיקר בתחום הרכש, תוך ניצול קשרי המסחר עם בעלת השליטה, ענקית המזון השוויצרית נסטלה. התוצאות הטובות של אסם בולטות בעיקר על רקע ההפסדים של המתחרה הגדולה עלית, שנגררה בשנים האחרונות להשקעות כושלות בחו"ל.

חזור למעלה
9. דורי סגל
תפקיד: מנכ"ל גזית-גלוב.

עלות שכר ב-2002: 4.6 מיליון שקל.

גיל: 41.

השכלה: תיכונית.

מצב משפחתי: נשוי פלוס 3. מתגורר בקנדה.

עלות שכר כוללת ב-3 השנים האחרונות: 10 מיליון שקל.

נכסים עיקריים: בדומה לחיים כצמן, סגל מחזיק ישירות במניות של גזית אינק בשווי מוערך של 8.33 מיליון שקל. הוא וכצמן מחזיקים, כאמור, חבילה נוספת של מניות בחברה, בשווי של 50 מיליון שקל. סגל מחזיק בכ-1.1% ממניות גזית-גלוב, ששוויין הוא 10.7 מיליון שקל, וב-200 אלף אופציות של פירסט-קפיטל, הנושאות מחיר מימוש של 12.43 דולר קנדי.

נקודות ציון בקרירה: סגל החל את דרכו בעסקי היהלומים בארצות-הברית. בשנות ה-90 הפך לשותפו של כצמן, ולאחר מכן עבר לקנדה כדי לנהל את חברת FCR הקנדית.

רגעי שיא בקרירה: ההשתלטות על FCR לפני כשנתיים, והפיכתה לאחת מחברות הנדל"ן המניב המובילות בקנדה. המיזוג של אקוויטי 1 עם חברת RTI.

על החברה: גזית-גלוב פועלת בשוק הנדל"ן המניב בצפון-אמריקה באמצעות החברות-הבנות אקוויטי 1 ופירסט-קפיטל. בנוסף פועלת החברה בתחום הדיור המוגן, באמצעות אחזקה של כ-50% ממניות משכנות-כלל.

חזור למעלה
10. יעקב פרי
תפקיד: המנכ"ל לשעבר של סלקום.

עלות שכר ב-2002: 4.36 מיליון שקל.

גיל: 59.

השכלה: תואר ראשון בלימודי המזרח והיסטוריה של העם היהודי. לימודים בהרווארד ביזנס סקול בארצות-הברית.

מצב משפחתי: נשוי פלוס 3.

עלות שכר כוללת ב-3 השנים האחרונות: 18.8 מיליון שקל.

נכסים עיקריים: עלות שכרו של פרי ב-7 שנותיו בסלקום הסתכמה בכ-30 מיליון שקל, לא כולל פיצויים.

הוא ייהנה בשנה הקרובה ממענק הסתגלות של מיליון שקל. בנוסף הוא יזכה לשכר מליפמן, על תפקידו כיו"ר פעיל באופן חלקי של החברה, 600 אלף שקל בשנה. עוד קיבל פרי מליפמן כ-120 אלף אופציות, הנושאות מחיר מימוש של 16 דולר למניה. מתוקף תפקידו כיו"ר בנק המזרחי ייהנה פרי ממשכורת נוספת, וכן מפנסיה מהשב"כ.

נקודות ציון עיקריות בקרירה: שירת במשך 30 שנה בשירות הביטחון הכללי, וכיהן בראשו כ-7 שנים.

היה מעורב בשיחות הביטחוניות עם הפלשתינאים. נמנה על מקימי סלקום והפך אותה לחברת הסלולר הרווחית בישראל. משמש במקביל כיו"ר האקדמיה למוזיקה ויו"ר הקרן לקולנוע. מונה מטעם ראש הממשלה לטיפול בנושא שבויי ונעדרי צה"ל, תפקיד שהפסיק בגלל מחלת הסרטן, ממנה הבריא לחלוטין.

רגעי שיא בקרירה: שנותיו כראש השב"כ נחשבות לתקופה בה היו לארגון הצלחות מבצעיות רבות. הפיכת סלקום לרשת התקשורת הסלולרית המובילה בישראל.

רגעי שפל בקרירה: לא הצליח לשכנע את בעלי המניות בסלקום להפוך אותה לחברת תקשורת כוללת.

על החברה: סלקום סיימה את 2002 ברווח של 428 מיליון שקל, והכנסות של 5.2 מיליארד שקל.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גרשון זלקינד: 11.5 מיליון שקל
צילום : ארכיון ידיעות אחרונות
יעקב פרי: 4.36 מיליון שקל
צילום : ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים