שתף קטע נבחר

יש אלטרנטיבה ל-Windows בישראל

מהפכה בשוק המיחשוב האישי בארץ? רשת ניורון החלה לשווק בסוף השבוע האחרון מחשבים עם "לינדוז", מערכת הפעלה ידידותית מבוססת לינוקס, במטרה לספק חלופה זולה ל-Windows

בסוף השבוע האחרון נרשם ניסיון רציני ראשון בשנים האחרונות לשווק בישראל באופן מסודר מערכת הפעלה מתחרה ל-Windows של מיקרוסופט. רשת המחשבים "ניורון" יצאה במסע פרסום של מחשבים עם מערכת ההפעלה "לינדוז" (Lindows) הכוללים רישיון ותמיכה בעברית ונמכרים בעשרות חנויות החברה ואצל משווקים מורשים.

מהי "לינדוז"

"לינדוז" היא גירסה ידידותית של "לינוקס" שמציעה למשתמשי Windows חלופה זולה למערכת ההפעלה המוכרת, מבלי לכפות עליהם מעבר חד לסביבת לינוקס. "לינדוז" אף מפעילה יישומים של חבילת "אופיס" של מיקרוסופט כמו וורד או אקסל באמצעות חבילת היישומים "אופן אופיס". רישיון ההפצה של "לינדוס" מתירני יותר מ-Windows של מיקרוסופט ומאפשר למשתמש להתקין את מערכת ההפעלה בכמה מחשבים מבלי להפר זכויות יוצרים.
"לינדוז" משתמשת במערכת ההפעלה של חברת קסנדרוס (xandros), שאף היא מבוססת על גירסה של לינוקס בשם "דביאן" (Debian). לינדוז כוללת גם רכיב אמולטור (הדמיה) בשם Wine, תוכנה שמאפשרת ללינדוז להפעיל חלק מיישומי Windows בסביבת לינוקס. מערכת ההפעלה תומכת בסביבות הגרפיות השולחניות דמויות "חלונות", של Gnome ו-KDE בעברית.
"לינדוז" אמורה לשמש ראש גשר למעבר של משתמשים מסביבת Windows ללינוקס ולהצליח במקום בו כל גירסאות השונות של לינוקס נכשלו בו בעבר. למרות שמערכת ההפעלה החופשית "לינוקס" זוכה להצלחה ניכרת בשוק השרתים, מיקרוסופט שולטת ללא עוררין בשולחן העבודה של המשתמשים הביתיים. כיום, מערכת ההפעלה Windows מותקנת בתשעה מתוך עשרה מחשבים אישיים ברחבי העולם, על פי הערכות. בעשרה האחוזים הנותרים חולקים משתמשי לינוקס, מערכת ההפעלה החופשית, Mac OS, מערכת ההפעלה של אפל ומערכות הפעלה אחרות.
"אנחנו מזהים שוק עצום של משתמשים שישמחו לשדרג ללינדוז", אמר מנכ"ל "לינדוז", מייקל רוברטסון, בראיון ל-ynet בחודש יולי, 2002. רוברטסון מסר אז כי אינו יודע מתי צפוי שילוב תמיכה עברית למערכת ההפעלה.

תמיכה בסיסית בעברית

צביקה ליאור, סמנכ"ל טכנולוגיות בחברת E.I.M טכנולוגיות מיחשוב, מפעילת רשת חנויות "ניורון", מעריך כי התמיכה העברית הוספה ל"לינדוז" בסוף 2002, לקראת השקת הגירסה השלישית של מערכת ההפעלה. "לאחר שנודע לנו כי לינדוז תומכת בשפות רבות, בהן עברית, יצרנו קשר עם חברת 'לינדוז' וחתמנו עם אנשיה על הסכם הפצה, בדומה להסכמים שהם חותמים עם יצרני מחשבים ברחבי העולם", הוא אומר.
לדבריו, "ניורון" מספקת את מערכת ההפעלה ללקוחות חינם, כדי לשפר את התחרותיות מול מפיצי מחשבים אחרים בישראל, המוכרים מחשבים זולים ללא מערכות הפעלה. "תוספת של 500 שקלים לכל מחשב עבור מערכת ההפעלה Windows היא משמעותית כאשר מדובר בשוק עם אחוזי פיראטיות גבוהים כמו בישראל", אומר ליאור, "משתמשים רבים מעדיפים לרכוש מחשב ללא מערכת הפעלה במטרה להתקין תוכנה פיראטית. אנחנו לא הסכמנו למכור מחשבים ללא מערכת הפעלה מכוח הסכם שחתמנו עם מיקרוסופט. החוזה עם 'לינדוז' מאפשר לנו למכור מחשבים זולים יותר עם מערכת הפעלה ולוודא כי המחשבים פועלים כשורה לפני מסירתם ללקוחות".

"כל צרכן יוכל לשפוט בעצמו"

ליאור מציין כי ניורון היא שותף עסקי של מיקרוסופט. "אנחנו לא נציגים רשמיים של 'לינדוז' בישראל ולא מתיימרים לספק תחליף שווה ל-Windows XP. הכוונה היא להציע ללקוחות מערכת הפעלה חוקית ואמינה ב-100 אחוזים. כל צרכן יוכל לשפוט בעצמו אם הוא מסתפק ב'לינדוז' או מעוניין לשדרג ל-Windows".
לדברי ליאור, התמיכה בעברית בסיסית אך עשויה לספק משתמשים רבים, על פי התיאור. ניתן להקליד עברית מימין לשמאל ביישומים השונים במערכת ההפעלה בעוד ממשק המשתמש באנגלית (Enabled). "הוספנו גופנים עבריים לטובת המשתמשים המקומיים", הוא אומר, "החיבור לאינטרנט קל מיידי ואפשר לגלוש באתרים עבריים, המערכת תומכת גם ביישומי "אופיס" בעברית ומאפשרת לכתוב מסמכים מימין לשמאל". ליאור מעיד כי אפשר להשתמש ברכיב האמולטור המשולב ב"לינדוז" כדי לפתוח יישומים המיועדים ל-Windows בעברית.
משתמשי "לינדוז" שישלמו 49 דולר בשנה יזכו במנוי שנתי לספריית היישומים של "לינדוז", Click-N-Run. שירות זה מאפשר למשתמשים להוריד ולהתקין עשרות תוכנות פופולריות שפועלות בסביבת לינוקס, בהן "סטאר אופיס", חבילת היישומים המשרדיים של "סאן", המאפשרת לערוך מסמכים בפורמט וורד, אקסל ופאורפוינט, וכן תוכנות גרפיקה, המאפשרות לצפות בקובצי פלאש ו-RealAudio ונגני מוזיקה, התומכים בקובצי MP3. רשת "ניורון" בישראל מקבלת עמלות עבור כל משתמש שרוכש מנוי זה.
ליאור מוסר כי "ניורון" לא תשווק את "לינדוז" בישראל עבור משתמשים שמעונינים לרכוש את מערכת ההפעלה ללא מחשב אישי חדש. עם זאת, הוא מביע נכונות לפרסם באתר הישראלי של החברה קבצים והסברים שיאפשרו למשתמשי "לינדוז" להוסיף למערכת ההפעלה את התמיכה העברית.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים