שתף קטע נבחר

התוכנית לאיחוד הרשויות המקומיות בשרון תופסת תאוצה

בהרצליה לא מבינים את התוכנית. בגליל ים חושבים שזו טעות פטאלית. בכפר שמריהו ייאבקו בה עד זוב דם. ורק ברמות השבים ובמועצת דרום השרון מרוצים. הליכוד של השרון

לאחר החלטת הממשלה לפעול סופית לצמצום מספר הרשויות המקומיות בישראל, נראה כי מה שהחל כגחמה של משרד האוצר, עשוי להפוך עוד לפני הבחירות לעובדה מוגמרת.
התוכנית של משרד הפנים, שחובקת את כל הארץ, לא פסחה על אזור השרון: בהתאם לתוכנית צפויה הרצליה להתאחד עם קיבוץ גליל ים הסמוך; המועצה המקומית רמות השבים אמורה להצטרף למועצה האזורית דרום השרון; והמועצה המקומית כפר שמריהו תתמזג עם המועצות האזוריות חוף השרון ולב השרון. משרד הפנים ביקש מהרשויות להעביר את הערותיהן בנושא עד סוף החודש.
עד כה, רוב ראשי הרשויות המיועדות לאיחוד הביעו התנגדות לתוכנית: ראש עיריית הרצליה, יעל גרמן, הודיעה בנחרצות שלתוכנית אין כל היגיון כלכלי. רכז המשק של גליל ים, אורי בייז, טוען שהתוכנית תביא לפגיעה באורח החיים הכפרי של התושבים בקיבוץ. ראש מועצת כפר שמריהו, שמואל בן טובים, חושש מירידה בערך בתי התושבים ומהעלאת המיסים.
התומכים העיקריים בתוכנית הם ראש המועצה האזורית דרום השרון, מוטי דלג'ו, וראש מועצת רמות השבים, דוד אפיק. לדבריהם, התוכנית הגיונית ותשמור על האופי הכפרי של שתי המועצות.

הרצליה וגליל ים

בעיריית הרצליה קיבלו בהפתעה את הידיעה על הכוונה לאחד את העיר עם הקיבוץ השכן, גרמן הבהירה כי קראה על התוכנית רק בעיתונים, והיא אינה מבינה אותה: "לכאורה, מטרת התוכנית היא לחסוך כספים על ידי צמצום המנגנון הציבורי. לאחד פונקציות כמו מנכ"לים גזברים ומנהלי אגפים. אבל גליל ים מעצם היותו קיבוץ, לא מפעיל מנגנון בירוקרטי ובזבזני".
מה שגרמן שכחה הוא שהעירייה אמור להרוויח מעתודות הקרקע של גליל ים שיעברו לשליטתה עם האיחוד. על שטחים חקלאיים אלו תקבל העירייה היטלי השבחה עצומים, ובנייתם תביא לעיר עשרות אלפי תושבים נוספים.
גרמן מתעקשת, כי היא לא תרוויח מהתוכנית דבר, מאחר שפרויקט הבנייה בגליל ים כולל יותר מ- 3,300 יחידות דיור, והוא עבר לשליטת הרצליה לפני מספר שנים.
גרמן מוסיפה: "אמרתי בעבר שמיסים על מגורים והיטלי השבחה לא מכניסים כסף לעירייה, כי הסכומים יוצאים בחזרה לתושבים. כספים מגיעים מאזורי תעשייה בלבד".
גרמן מציינת, כי האיחוד אינו הוגן, גם כלפי גליל ים: "סגנון החיים הכפרי שלהם שונה מסגנון החיים של תושבי הרצליה. אני לא חושבת שצריך לאלץ אותם לקבל תכתיבים מגבוה".
להערכת גרמן, איחוד הרשויות לא ישפיע על סיכוייה להיבחר לראשות העירייה בבחירות הקרובות: "בהרצליה יש יותר מ- 74 אלף איש בעלי זכות בחירה. בגליל ים יש בערך 500. אני לא חושבת שתהיה להם השפעה משמעותית על הבחירה".
בגליל ים מגדירים את תוכנית האיחוד עם הרצליה כטעות. "אנחנו לא רשות, אלא סתם קיבוץ בתוך מועצת חוף השרון", אומר מרכז המשק, אורי בייז. "אורח החיים שלנו אחר לחלוטין מזה של הרצליה. אנחנו יישוב חקלאי עם צרכים שונים מזה של יישוב עירוני מבחינת חינוך, כי הילדים שלנו לומדים עם ילדי קיבוצים. מישהו פשוט טעה בגדול".
בגליל ים מדגישים, שאין כל הגיון כלכלי באיחוד עם הרצליה: "אנחנו לא מקבלים כסף מהמדינה על שום תפקיד".
איך תיאבקו באיחוד?
בייז: "פנינו לעורך דין שמתמחה בתחום. אנחנו לא מתכוונים לקחת חלק בעניין הזה".

כפר שמריהו, לב השרון וחוף השרון

במועצה המקומית כפר שמריהו מתכוונים להילחם באיחוד בכל הכוח. חברים במועצה יפנו בקרוב לחברי כנסת ולגורמים במשרד הפנים, כדי שיפעילו להסרת התוכנית. ראש המועצה, שמואל בן טובים: "אנחנו לא מתוקצבים על ידי משרד הפנים ולא מהווים נטל תקציבי על המדינה. אני מעריך, שבעקבות האיחוד יוכבד נטל המסים ביישוב, ויש סכנה שערך הנכסים של התושבים יירד. לאיחוד לא תהיה השפעה על עתודות הקרקע של שיישוב שנמצאות בצדו המזרחי, וסביר להניח שימומשו בשיתוף עם הרצליה".
בן טובים יודע שעם האיחוד תפקידו יתבטל לחלוטין, אולם כעת הוא מסרב להתייחס לנושא.
ראש המועצה האזורית לב השרון, יצחק (שייע) ישועה, אינו מתנגד לתוכנית. עם זאת, לדעתו צריך לבחון את הנושא בזהירות. "אני לא בטוח שההצעה של משרד הפנים היא הכי טובה" אומר ישועה, "לפחות בטווח הקצר תיאלץ הממשלה להשקיע כספים באיחוד כדי לאזן את הרשויות ולחברן בצורה הטובה ביותר. אני לא מבין למה החליטו לחבר לנו את כפר שמריהו. לדעתי, עדיף היה לחברה להרצליה".

דרום השרון ורמות השבים

האידיליה חוגגת בין שני ראשי המועצות. ראש המועצה האזורית דרום השרון, מוטי דלג'ו, שיקלוט את רמות השבים, תוך באיחוד. לדבריו, דרום השרון כוללת 31 יישובים עם אופי כפרי, ויישוב נוסף לא ישונה דבר. דלג'ו: "מבחינת האופי, הרמה הסוציו-אקונומית והמצב הדמוגרפי, יישובי דרום השרון דומים לרמות השבים. כך ישמר אופיה הכפרי של רמות השבים. גם המסים אצלנו הם נמוכים".
ראש מועצת רמות השבים, דוד אפיק, תומך בדעה של דלג'ו: "אנו רוצים להישאר קהילה עצמאית תוך דרום השרון. אנחנו מתגוררים באזור ירוק, והאיחוד עם דרום השרון ישמור על אופיינו. האיחוד גם יחסוך כסף רב". אפיק יודע שעם האיחוד יתבטלו תפקידים בכירים ברמות השבים, כך הוא אינו רואה בכך בעיה, במיוחד מאחר שהוא הודיע לאחרונה על יציאתו לפנסיה.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יולס רונן
בהרצליה מתעקשים שהאיחוד עם גליל ים מיותר
צילום: יולס רונן
צילום: לע"מ
במועצה המקומית כפר שמריהו מתכננים מאבק
צילום: לע"מ
מומלצים