שתף קטע נבחר

"חייבים להילחם יחד ב-SARS"

בראיון מיוחד ל-ynet מסינגפור מספר מנהל המחלקה המטפלת בחולי המגפה על גילוי המחלה, ההתמודדות והצפי לעתיד. הפתרון, לדעתו, טמון בהתמודדות בינלאומית חכמה ומשותפת

את המחלה הקטלנית שמשלחת גלי פחד וחרדה בעולם כולו פגש ד"ר צ'נג צ'ואן לי, מומחה למחלות זיהומיות, בחודש מרס. בתוך שבועות הוא הפך לראש המחלקה המטפלת בחולים בנגיף, שזכה גם לשם - SARS (סינדרום תעוקה נשימתית חמורה).
בראיון מיוחד ל-ynet מבית החולים "טאן טוק סנג" בסינגפור, אומר היום (ב') ד"ר לי בדאגה: "חייבים לעשות מאמץ בינלאומי כדי להילחם במגיפת ה-SARS. כל מדינה צריכה לטפל בחולים בשטחה, אבל עלינו להיות בקשר ולהחליף מידע על מנת לנסות ולמצוא תרופה - בהקדם".
כיצד מתמודדים עם החשש מהמחלה - וסיכויי ההתפשטות? ד"ר לי מנסה להסביר בשיחה מבית החולים בסינגפור, שבו שוכבים חולי ה-SARS.

איך זיהיתם את החולה הראשונה ב-SARS?

"החולה הראשונה הגיעה בתחילת חודש מרס והתלוננה על חום גבוה. טיפלתי בה כחולה רגילה עם דלקת ריאות. לאחר מספר ימים ראיתי שהיא לא מגיבה לטיפול והתחלנו להבין שמשהו פה שונה.
"חבריה של החולה, שביקרה קודם לכן בהונג-קונג, הגיעו אף הם לבית החולים והתלוננו על חום וכאבים. לאחר חמישה ימים, החום של החולה עלה מאוד והיא התלוננה על כאבים עזים בחזה. הודענו לרשויות הבריאות בסינגפור על המקרה ולאחר מספר ימים, כשהגיעו דיווחים מהונג-קונג ומטורונטו - הבנו שמדובר במחלה מיוחדת".

האם יש סיכוי "להתמגן" מפני הנגיף?

"בגלל שלא ידענו מהי המחלה - לא נזהרנו בתחילה, כשטיפלנו בחולים. מספר רופאים ואחיות נדבקו וכך גם חולים שאושפזו בבית החולים ובאו במגע עם חולים ב-SARS. כעת, כשאנו יודעים על המחלה, אנו נוקטים בכל אמצעי המיגון בקרב הצוות הרפואי והחולים. כל צוות רפואי שמטפל בחולי ה-SARS ממוגן בחליפה מיוחדת, שמושלכת לאשפה בסוף הטיפול".

האם מורגשת היסטריה ברחובות סינגפור בגלל המחלה?

"חשוב להדגיש: לא נכון שכולם מסתובבים ברחובות עם מסיכות על הפנים. אפשר להגיד שהאנשים בסינגפור מפחדים, אבל לא מדובר בהיסטריה. רוב המקרים שנבדקו הם באיזור בית החולים או בקרב משפחות וחברים של חולים שנדבקו במדינות אחרות. אני מעריך שהסיכוי להידבק במחלה ברכבת או ברחוב - הוא לא גדול".

אתה רואה סיום למגיפה?

"אני חושב שצריך להיות מאמץ משותף של כל המדינות באיזור לסיים את המגיפה. כל מדינה צריכה לשלוט במחלה בתחומה ולחנך את האזרחים שנדבקו במחלה או חשודים בהידבקות שלא לצאת מגבולותיה. בנוסף, יש להקפיד על בידוד מוחלט של החולים עד שתמצא תרופה".

אתה ממליץ לתיירים ישראלים להגיע לסינגפור?

"אני מעריך שכיום בטוח לבוא לסינגפור. כאמור, רוב המקרים שנדבקו במחלה הם אזרחים שהיו בסביבת בתי החולים שבהם אושפזו חולים או בני משפחה, חברים וכמובן צוותים רפואיים. כל עוד התיירים לא מגיעים לבתי החולים ולסביבתם - הם בעקרון בסדר. אנו מייעצים למנוע נסיעות לא הכרחיות להונג-קונג או לסין. מי שלא חייב לנסוע - שלא ייסע. בכל מקרה, לכל אזרח שחוזר לשטח סינגפור אנחנו מודדים חום. שיהיה".

הנתונים: אלפי חולים, מאות הרוגים

היום פורסמו הנתונים העדכניים אודות התפשטות נגיף ה-SARS באסיה וברחבי העולם:
בסין לקו במחלה 1,814 בני אדם, 79 חולים מתו.
בהונג קונג - כ-1,380 לקחו במחלה, 88 מתו.
בסינגפור - 178 לקו במחלה, 16 מתו.
בקנדה לקו 132 במחלה, 14 מתו.
כמו כן ידוע על לפחות כ-3,800 חולים ברחבי העולם, מהם מתו עוד לפחות 205 (למידע על המחלה באתר משרד הבריאות).

בכתיבת הידיעה השתתפה סמדר שילוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רחובות שנחאי. חוששים
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
חוששים גם בהודו
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הולכי רגל בהונג קונג
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הטיפול ב-SARS
צילום: איי פי
מומלצים