שתף קטע נבחר

עזר ויצמן לא מעוניין להיקבר בחלקת גדולי האומה

הנשיא השישי מעדיף ללכת בעקבות דודו, חיים וייצמן, ולהיקבר מחוץ לירושלים; "ראומה ואני קנינו חלקת קבר בצמוד לקבריהם של בני שאולי וכלתי; אני אהיה לחוץ שם בין אנשים שאני אוהב; להר הרצל נפלתי במקרה לאחר שהציעו לי להיות נשיא, אבל להיכנס לשם? חס וחלילה"

נשיא המדינה לשעבר עזר ויצמן החליט כי בבוא יומו אין הוא מעוניין להיקבר בחלקת גדולי האומה בהר הרצל. תחת זאת רכשו הוא ורעייתו וראומה חלקת קבר בבית העלמין באור עקיבא, שם טמונים בנם שאולי ואשתו רחלי, שנהרגו לפני כ- 12 שנה בתאונת דרכים.
ויצמן אינו הראשון הבוחר למחול על כללי הטקס ולמצוא מנוחת עולמים מחוץ לאתר הלאומי בירושלים. קדמו לו דודו, הנשיא הראשון חיים ויצמן, שנקבר באחוזת קבר הצמודה לביתו שברחובות, ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון, הקבור בשדה בוקר, מנחם בגין הקבור בהר הזיתים ואחרים.
מר ויצמן, שתזכה לחיים ארוכים. מדוע החלטת להיקבר באור עקיבא ולא בהר הרצל?
"ראומה ואני קיבלנו את ההחלטה כששאולי נהרג וקברנו אותו באור עקיבא. רוב שנותיי הייתי קשור יותר לאור עקיבא מאשר להר הרצל. להר הרצל נפלתי במקרה, אחרי תקופה ארוכה ששירתתי את עם ישראל, וכשהציעו לי להיות נשיא ולא התנגדתי. אבל להיכנס לשם? חס ושלום.
"החלטתי לסיים את חיי השניים אחרי שפרשתי מהנשיאות, ולהיקבר באור עקיבא עם אשתי, ליד בני הבכור וכלתי. לקחתי חתיכת קבר קטנה ואני אהיה לחוץ שם בין אנשים שאני אוהב, בין שכנים".
ד"ר מעוז עזריהו מהחוג לגיאוגרפיה באוניברסיטת חיפה ומחבר הספר 'פולחני מדינה', מספר כי יוזם הרעיון לקבור את מנהיגי האומה בהר הרצל היה דוד בן גוריון. הדבר היה ב- 1952, כאשר ביקש לקבור שם את שר האוצר הראשון, אליעזר קפלן. "עד אז", אומר מעוז, "היה הר הרצל בית קברות צבאי לאומי, בו נקברו חיילים שנהרגו במלחמת העולם, כמו הצנחנים שצנחו באירופה. לשם הועלו גם עצמותיו של חוזה המדינה, תיאודור הרצל, לאחר קום המדינה".
למה בחר בן גוריון דווקא במקום זה?
"לדעתי זה היה במסגרת הניסיון שלו להוכיח שההסתדרות הציונית סיימה את תפקידה ההיסטורי. כך גם הבינו זאת מנהיגיה, שהתנגדו להחלטתו לקבור שם את קלפן. כיוון שהיה גם שר הביטחון, הוא חתך קצת מהחלקה הצבאית והקים שם את חלקת גדולי האומה.
"קפלן הוא השר היחיד הקבור שם, ולצדו נשיאי ישראל, ראשי ממשלה ויושבי ראש הכנסת. בהר הרצל מסופר הסיפור המרתק של ישראל: קבורים שם מנהיגי פרק המבוא הציוני כמו הרצל וז'בוטינסקי, לצידם מנהיגי המדינה, ובצמוד להם הפרק ההרואי של הגשמת החזון: חללי מלחמות ישראל".
איזו אמירה יש בהחלטתו של מנהיג שלא להיקבר שם?
"בדרך כלל זה אומר 'אני לא כמוכם'. בן גוריון לא נקבר שם אלא בשדה בוקר, והנשיא השני, יצחק בן צבי, נקבר בבית קברות פשוט בירושלים כי רצה להיקבר בין בני העם. מנחם בגין בחר להיקבר בהר הזיתים, ליד קבריהם של פיינשטיין וברזאני, אנשי המחתרת שפוצצו עצמם ברימון בכלא הבריטי לפני הוצאתם להורג, ושמעון פרס הביע את רצונו להיקבר בבן שמן, כנראה משום שזה המקום שבו נקלט כאשר הגיע כעולה לארץ ישראל".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אופירה יוחנן וולק
"להר הרצל נפלתי במקרה". ויצמן
צילום אופירה יוחנן וולק
מומלצים